OpinieVerpleegkunde

Duizenden verpleegkundigen zullen door deze wet hun baan de rug toekeren

Het op handen zijnde beroepswetsvoorstel BIG II diskwalificeert ervaren verpleegkundigen en zal het personeelstekort in de zorg alleen maar vergroten, betoogt Wendy Meerman.

Wendy Meerman
Verpleegkundigen in het Hagaziekenhuis in Den Haag. Beeld Najib Nafid
Verpleegkundigen in het Hagaziekenhuis in Den Haag.Beeld Najib Nafid

Als 50-plusser, met ­ervaring op de CCU (hartafdeling) en de verschillende intensive care-afdelingen, verbaas ik mij over het feit dat in de media nauwelijks aandacht is geschonken aan een ophanden zijnde nieuwe wetgeving die desastreus zal uitpakken voor het gros van alle verpleegkundigen. De onrust op de werkvloer in de ziekenhuizen is enorm. Het voorstel: alle verpleegkundigen met een in-service-opleiding plus daaropvolgende bijscholingen terugbrengen op een lager niveau ten gunste van hbo-theoretisch opgeleide studenten verpleegkunde.

Dat houdt bijvoorbeeld in dat ik, met ervaring in beademing, extra-corporale circulatie, nierdialyse, doodzieke mensen bewaken en ingrijpen waar nodig, straks mijn handelingen niet meer mag uitvoeren, maar aan een vaak net afgestudeerde hbo’er moet vragen of ik dat onder zijn/haar begeleiding mag doen. Jongens en meisjes van de hbo-v die ik begeleid op mijn ic-afdeling in hun summiere stages, gaan mij en mijn collega’s straks begeleiden en krijgen de supervisie over en verantwoordelijkheid voor mijn praktisch handelen.

De klinische blik die ik in al die ­jaren heb opgebouwd, de bijscholingen die ik jaarlijks moet volgen om alle nieuwe technieken te ­beheersen, de routine die wij in decennia hebben opgebouwd en waarop intensivisten en andere specialisten blind varen, wegen dan niet meer op tegen een 4-jarige theoretische opleiding. Dit voelt als een enorme diskwalificatie en als geïnstitutionaliseerd wantrouwen jegens tienduizenden verpleegkundigen die dagelijks met grote betrokkenheid, motivatie en professionaliteit patiënten verzorgen.

Mbo-salaris

Verpleegkundigen zoals mijn ervaren collega’s en ik wordt in de nieuwe wet de mogelijkheid geboden alsnog een hbo-v-opleiding te volgen, een investering die wat de kwaliteit van de zorg aangaat geen enkele zode aan de dijk zet. De enige die hier wel bij varen, zijn de opleidingsinstituten die de opleidingen gaan aanbieden. Bovendien lijkt het een ordinaire ­bezuinigingsoperatie, voortkomend uit het beleid van dit kabinet waarin de kosten van de zorg niet meer mogen stijgen. Alle gespecialiseerde ­verpleegkundigen kunnen op deze manier in salaris worden teruggebracht naar het ­niveau van mbo.

Het gevolg van deze onzalige, ondoordachte plannen is dat duizenden verpleegkundigen hun baan de rug gaan toekeren, terwijl de komende jaren al 38 duizend verpleegkundigen met pensioen gaan. Er is momenteel een zeer groot tekort aan verpleegkundigen, dus deze wet zal desastreus uitwerken en het tekort alleen maar enorm vergroten.

Jammer is het dat zo veel specialisten en artsen die in hun zorg volledig zijn aangewezen op de professionals aan het bed, zo oorverdovend stil blijven. Gebleken is dat nu ook Kamer­leden zich overdonderd voelen door de gevolgen van deze nieuwe wet. Te hopen is dat het enorme onbehagen dat deze wet teweegbrengt op de werkvloer de Kamerleden zal over­halen tegen deze wet te stemmen.

Wendy Meerman is ic- en CCU-verpleegkundige.

Oude en nieuwe status verpleegkundigen

Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een databank, waarin officieel erkende gezondheidswerkers geregistreerd zijn. In het BIG-register zijn artsen, apothekers, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen opgenomen. Alleen wie in het register staat, is wettelijk bevoegd deze beschermde titels te voeren. In Big I staan nu alle verpleegkundigen geregistreerd. Met de komst van Big II krijgen alleen verpleegkundigen met een hbo-diploma van na 2012 de nieuwe functie van ­regieverpleegkundige. Andere hbo’ers moeten daarvoor een toets maken. Verpleegkundigen die op het mbo of in de praktijk (‘in-service’) zijn opgeleid, moeten zelfs terug naar school.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden