Opinie

'Duizend zweepslagen voor blogger Badawi; waarom doet Nederland niets?'

Nederland wil internationaal een voortrekkersrol spelen als het gaat om internetvrijheid, maar de Saoedische blogger Raif Badawi kan Nederlandse steun vergeten, schrijft Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.

Blogger Raif Badawi.Beeld YouTube

In mei van dit jaar was Mark Rutte glashelder over de anti-islam stickeractie van Geert Wilders. De stickers waren volgens de premier 'onnodig grievend, kwetsend en weinig smakelijk'. Een hoge ambtenaar van Buitenlands Zaken reisde af naar Saoedi-Arabië en op het ministerie werden overuren gemaakt om de economische schade te beperken. Als zes miljard aan handelsbelangen met Saoedi-Arabië in het geding zijn, is stilzitten voor dit kabinet geen optie.

Maar een beetje prettig handelen met Saoedi-Arabië heeft een prijs. Een prijs die Nederland nu al jaren meer dan bereid is om te betalen. Er wordt gezwegen over mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië. Zo kan het dat de Saoedische blogger Raif Badawi Nederlandse steun kan vergeten. Binnenkort staan hem duizend zweepslagen te wachten.

Kritische blogs
Raif Badawi (1984) is de oprichter van een website voor sociaal en politiek debat. Hij werd aangeklaagd wegens het 'oprichten van een website die de algemene veiligheid in gevaar brengt'. De werkelijke reden waren de kritische blogs die hij schreef over het Saoedische regime.

In juli 2012 kwam er geen Nederlandse of Europese reactie toen Badawi werd opgepakt en aangeklaagd. Een aantal maanden eerder werd op initiatief van Nederland de Freedom Online coalitie gelanceerd, 'om een duidelijk signaal af te geven dat de mensenrechten die mensen offline genieten ook online moeten gelden', aldus de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland wil internationaal een voortrekkersrol spelen als het gaat om internetvrijheid.

Toen Badawi in juli 2013 werd veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf en 600 zweepslagen liet de Amerikaanse regering zich kritisch uit over de uitspraak. Vanuit Nederland en de EU kwam echter wederom geen reactie. De Nederlandse ambassadeur stuurde wel een voor zijn begrippen dappere tweet de wereld in: 'concerned to read a report like this'.

PVV-leider Geert Wilders toont in de Tweede Kamer een sticker waarop in het Arabisch staat: De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif. Volgens Wilders is de bedoeling van de sticker ,,niet om te kwetsen, wel om te choquerenBeeld anp

Ongehoorzaam aan de heerser
Op 7 mei 2014 krijgt Badawi een nog hogere straf: 10 jaar cel, 1000 zweepslagen, een boete van 191.000 euro en een reisverbod van 10 jaar. Geen reactie van Nederland en de Europese Unie.

Raif's advocaat, Waleed Abu al-Khair, ging tegen de veroordeling in beroep, maar werd zelf op 6 juli 2014 veroordeeld tot 15 jaar cel gevolgd door een even zolang reisverbod. Hij werd schuldig bevonden aan het 'ongehoorzaam zijn aan de heerser en het proberen te ondermijnen van zijn legitimiteit' en het 'schaden van de reputatie van de staat door te communiceren met internationale organisaties'. Geen reactie van Nederland en de Europese Unie.

Geen reactie
Op 1 september werd de veroordeling van Badawi in hoger beroep bevestigd en er kan sindsdien op elk moment een begin worden gemaakt met zijn lijfstraf. Duizend zweepslagen, uit te delen op twintig vrijdagmiddagen in sessies van vijftig. Geen reactie van Nederland en de Europese Unie.

In de zaak van Raif Badawi zijn twee constanten te ontdekken. De meedogenloze handelswijze van de Saoedische autoriteiten en de ijzingwekkende stilte van Nederland en de Europese Unie. De vrouw van Raif Badawi, Ensaf Haidar, voert al jaren intensief actie voor de vrijlating van haar man en probeert op alle mogelijke manieren publieke aandacht te krijgen.

Minister Timmermans beloofde de zaak van Badawi nauwlettend te blijven volgen en formuleerde het in een Kamerdebat op 8 april 2014 nog zo mooi: 'Soms moet je inderdaad stille diplomatie betrachten, maar soms moet je ook in alle openbaarheid ergens over spreken, zeker als ook de discussie over hen in de openbaarheid wordt gevoerd. Zo staan de mensenrechtenverdedigers er zelf ook in. Soms vragen ze er juist om, buiten de openbaarheid gehouden te worden, en soms zeggen ze expliciet: noem mij maar; dat ze weten dat er internationaal aandacht voor mij is, is de enige bescherming die ik nog heb.'

Minister Timmermans, dit is zo'n zaak. Zwijg niet langer.

Eduard Nazarski is directeur van Amnesty International Nederland.

Frans TimmermansBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden