Duitsland kan andere EU-landen niet redden

Het zal wel goed bedoeld zijn, maar Marijn Bolhuis slaat met zijn artikel 'Herstel van de eurozone begint in Duitsland' de plank mis. Het stuk wemelt van mythen en onjuistheden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld reuters
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Alexis Tsipras.Beeld reuters

De auteur opent met de zin dat het vooral Berlijn is dat onvermurwbaar is tegenover de Grieken en opnieuw drastische bezuinigingen en loonsverlagingen eist. Hij volgt daarmee de poging van Tsipras c.s. om het tot een gevecht tussen Griekenland en Duitsland te maken. In Europa is hier niemand in getuind. De waarheid is dat alle landen willen dat Griekenland orde op zaken stelt en Athene zichzelf heeft geïsoleerd. Er komt helemaal geen dictaat uit Berlijn. Dat Nederland er als de kippen bij is om in deze kwestie met Merkel één blok te vormen, is daarom ook onzin. Landen als Spanje of Portugal stellen zich nog harder op.

Vervolgens heeft de auteur ontdekt waarom Duitsland zoveel exporteert: 'er is simpelweg niet genoeg binnenlandse vraag om een fatsoenlijke afzetmarkt te vormen voor de eigen productie'. Dan zou Griekenland nu toch het exportland bij uitstek moeten zijn! De simpele waarheid is dat Duitsland exporteert omdat het goede producten voor een goede prijs maakt. Producten waar vraag naar is op de wereldmarkt. Daarbij wordt het geholpen door de zwakke euro.

Duitsland wordt verweten te weinig te investeren. De onderwijsuitgaven zouden fors lager zijn dan in de omringende landen. Toch geeft het land 10 procent van het bbp uit aan onderwijs en onderzoek. Dat is meer dan Nederland. Voor R&D wordt meer dan 3 procent van het bbp uitgegeven. In Nederland is dit een schamele 1,8 procent!

Ridicuul klein bedrag

Het idee dat Berlijn te weinig investeert in de infrastructuur omdat het het braafste jongetje in de Brusselse klas wil zijn, is ook onzin. Berlijn heeft dat niet nodig. Wanneer Schäuble 15 miljard euro extra ter beschikking stelt voor infrastructurele projecten, is dat volgens de auteur een ridicuul klein bedrag. Bolhuis denkt blijkbaar groot. Je kunt echter niet zomaar 100 miljard extra investeren. De bedrijven hebben nu al een volle orderportefeuille en een tekort aan vakmensen.

Nederland zou met de andere Europese landen de rug moeten rechten en Duitsland moeten aanspreken op zijn zwakheden. Dat klinkt stoer, maar zou het niet verstandiger zijn wanneer de andere Europese landen er eerst voor zorgen dat ze zelf hun zaken op orde krijgen? Dat geldt niet alleen voor Griekenland, maar ook voor Frankrijk en Italië. Duitsland is de motor van de Europese economie, een land dat de zaken redelijk op orde heeft met mooie groeicijfers, ook wat betreft de binnenlandse vraag. Het land kan echter net zo min als de ECB de economie van andere landen gezond maken. Dat zullen ze toch echt zelf moeten doen. De veelgehoorde opmerking dat Europa zich kapotbezuinigt, moet met een korreltje zout genomen worden. Veel landen zitten nog steeds boven de 3 procentnorm en dat betekent dat ze veel meer uitgeven dan ze binnenkrijgen. Hoezo bezuinigen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden