Commentaar

Duitse 'daadkracht' is noodzaak in strijd tegen terroristen

In de strijd tegen terrorisme presenteert Duitsland een weinig origineel, maar toch noodzakelijk plan.

De Duitse minister Thomas de Maizière kondigt zijn anti-terreurmaatregelen aan. Beeld afp

Met een bont pakket maatregelen heeft de Duitse regering duidelijk willen maken dat 'wir schaffen das' niet alleen voor de opvang van vluchtelingen geldt, maar ook voor de strijd tegen terroristen. Met een 'doordachte en vastbesloten' aanpak valt de angst voor aanslagen onder het volk in te dammen, zo hoopt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.

Die indamming is hard nodig, nu de Duitsers in de voorbije maand werden opgeschrikt door twee aanslagen op eigen bodem die door aanhangers van Islamitische Staat (IS) werden gepleegd. Meegekomen in de vluchtelingenstroom hadden zij asiel aangevraagd. De vluchtelingenkwestie en de strijd tegen terrorisme zijn met elkaar verweven geraakt.

In de Duitse publieke opinie, altijd gespitst op aantasting van privacy en grondrechten, zijn onderdelen van het pakket van De Maizière direct onder vuur genomen. Inperking van het medisch beroepsgeheim, bedoeld om artsen de kans te geven bij de politie een boekje open te doen over verdachte activiteiten van hun patiënten, leek aanvankelijk een belangrijke maatregel. Maar bij de uiteindelijke presentatie van de plannen werd het teruggebracht tot het voornemen van de regering hierover een goed gesprek met artsen te willen voeren. Debet daaraan was de directe afwijzing van iedere vorm van inperking van het beroepsgeheim door de landelijke artsenvereniging.

Dit voorval illustreert hoe moeilijk het voor een regering is op dit vlak werkelijk effectieve daadkracht te tonen. Maatregelen als meer agenten op straat en verbetering van hun uitrusting zijn tamelijk onomstreden. Maar moeilijker wordt het al bij zaken als het ontnemen van de Duitse nationaliteit wanneer burgers met twee paspoorten voor een terreurorganisatie werken, of het plan van sneller uitzetten van criminele vreemdelingen. Je kunt het afkondigen, maar hoe effectief dat soort maatregelen is, staat zeer te bezien.

Dat geldt ook voor het geopperde boerkaverbod, waar De Maizière om grondwettelijke redenen van afziet. Frankrijk heeft dat al vijf jaar en kijk eens hoe veilig dat land is, snierden critici. Die zijn geneigd het hele pakket af te doen als symboolpolitiek en te reduceren tot een poging de populistische Alternative für Deutschland de wind uit de zeilen te nemen.

Dat is een miskenning van de ernst van het probleem. Terecht doet de Duitse regering zijn best de angst voor aanslagen onder zijn burgers te beperken. Andere Europese landen gingen Duitsland voor. Origineel is het gepresenteerde pakket zeker niet en op onderdelen valt het zeker te kritiseren. Maar een bittere noodzaak zijn dit soort plannen helaas ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden