Duitse aarzeling

Duitsland ziet zichzelf als de hoeder van de harde euro. Bij de ingrijpende sanering van de sociale zekerheid, die vanaf 2002 haar beslag heeft gekregen, werd verwezen naar het Stabiliteits- en Groeipact, dat een begrenzing van de staatsschuld van de eurolanden tot 60 procent van het bbp beoogt. Van alle eurolanden leek Duitsland nog het meest belang te hechten aan deze norm. Het had er zijn solide D-mark, het waarmerk van de Bondsrepubliek en haar sociale verworvenheden, tenslotte voor opgeofferd.

de Volkskrant


Tegen deze achtergrond is de Duitse aarzeling om het noodlijdende Griekenland zonder meer te hulp te schieten alleszins invoelbaar. Otto Normalverbraucher, de Duitse Jan Modaal, vraagt zich deze dagen enigszins verongelijkt af waarom de Duitsers een land moeten helpen waar wordt gestaakt voor het behoud van sociale voorzieningen die zijzelf drastisch hebben moeten versoberen. Onder politici en economen is een vaak gehoord bezwaar tegen overijlde hulpoperaties dat Duitsland, als een van de voornaamste donateurs, daarmee mogelijk het enige middel uit handen geeft waarmee het de Grieken nog tot goed gedrag kan aansporen.

De Duitse regering is zich bewust van de onontkoombaarheid van steun aan Griekenland. Met het beschikbaar stellen van de toegezegde 8,4 miljard euro aan noodhulp wil ze echter wachten tot Griekenland vertrouwenwekkende maatregelen heeft getroffen. Dit gedraal wordt mede in verband gebracht met de verkiezingen, op 9 mei, in Noordrijn-Westfalen, de deelstaat met het grootste electorale gewicht. Als bondskanselier Merkel een beslissing over Griekenland niet tot na de verkiezingen kan uitstellen, wil ze de kiezers in elk geval laten zien dat ze haar huid duur heeft verkocht.

Onderhand ziet het ernaar uit dat Duitsland te lang heeft gewacht. Zolang twijfel heerste over zijn bereidheid de Grieken bij te staan, drukten speculanten de kredietstatus van Griekenland verder naar beneden, en kwam de eurozone maar niet tot rust. Intussen zijn de kosten van de Griekse schuldensanering mogelijk opgelopen tot meer dan 100 miljard euro, en zal het Merkel nog meer moeite kosten om de Duitsers ervan te overtuigen dat hulp aan de Grieken ook in hun belang is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden