Lezersbrieven Donderdag 5 december

Duindorpers, kijk naar de eigen verantwoordelijkheid

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 5 december.

De opbouw van het vreugdevuur voor de jaarwisseling in 2018 in Scheveningen. Beeld ANP

Brief van de dag: Schollekoppen staan achter Remkes  

Ik ben een trotse Schollekop, geboren en getogen op Scheveningen, net als mijn vader, diens ­vader, grootvader, et cetera. Mijn opa en oma zijn in de oorlog geëvacueerd en na de oorlog op Duindorp beland. Ik heb de kerstbomenjacht meegemaakt en de vuren op de kruising in de wijk en de rellen en daaropvolgende ME-charges. De vuren op het strand zijn in de jaren negentig heus om goede redenen ingevoerd.

Geen (veel te grote) vuren op straat meer, geen rellen, verbrande auto’s, walmende roetwolken van verbrande autobanden. Iedereen blij dus. Tot de bijna ramp afgelopen Oudejaarsnacht. Uit angst voor rellen liet burgemeester Krikke na in te grijpen. Nu haar interim-opvolger zijn rug wél recht houdt, slaan de stoppen zoals verwacht door. Duindorp uit zijn woede over aangedaan onrecht: het afpakken van een ‘traditie’.

Het is de schuld van de burgemeester, van Scheveningen en van de media – van iedereen behalve van de vuurstokers zelf. Dat het op Oudejaarsnacht niet fout ging, is een kwestie van stom geluk geweest. Gewoon de goede windrichting. Het zou de boze Duindorpers passen naar de eigen verantwoordelijkheid te kijken. Burgemeester Remkes heeft mijn steun en die van heel veel meer Scholle­koppen.

Willem Dijkhuizen, Scheveningen

Actieve herinnering

Wat ik zeer bewonder in Mark Rutte is zijn creatieve taalgebruik. Hij heeft de term ‘actieve herinnering’ in ons land geïntroduceerd. Een herinnering is per definitie passief, die overkomt je gewoon. Zeggen dat je ergens geen actieve herinnering aan hebt, betekent dus dat je de herinnering hebt verdrongen. Zoiets kun je dus geen leugen noemen. Briljant.

Wim Adriaansens, Apeldoorn

Onderwijsprijs

Wat een briljant idee van minister Ingrid van Engelshoven om een jaarlijkse onderwijsprijs voor het hoger onderwijs van maar liefst twee keer 2,5 miljoen op te tuigen: in het kader van het terugdringen van de volslagen doorgeschoten competitie in de academische wereld gewoon nog een extra competitie erbij; in het kader van de verlaging van de werkdruk een bedrag aan een prijs uitgeven waarvan zo’n 75 extra docenten zouden kunnen worden betaald. En dat alles als ‘steuntje in de rug’ voor liefst twee docententeams in heel Nederland om ‘nog beter’ onderwijs te maken. De Speld is hiermee definitief overbodig geworden.

Anne Bannink, Overveen

100 kilometer

Over een maand gaat het historische klimaatakkoord van Parijs in, maar de Nederlandse regering slaagt er niet in voor 15 maart 2020 de maximumsnelheid op de snelwegen terug te brengen naar 100 km per uur. Dat op zich is al verbijsterend, omdat dit toch een maatregel lijkt te zijn die met enige moeite toch prima te realiseren lijkt vanaf 1 januari. Ik zou ieder willen oproepen om te laten weten dat wij de urgentie van klimaatbescherming onderschrijven en dit te laten blijken door ons op eigen initiatief aan 100 km te houden. Niet omdat dit moet, maar omdat we dit willen.

Ad van Schaik, Ugchelen

Wit feestje

Valt u ook iets op in Het Sinterklaasjournaal? Nee, ik bedoel niet de roetveegpieten. Ook niet de fopkadootjes van malle Pietje of de zwart geverfde Ozosnel. Tussen al die roetgeveegde Pieten zie ik er niet één met een kleurtje. Het is een compleet witte cast. Is dat niet raar en ook wat inconsequent?

Zwarte Piet verwijderen op de golven van selectieve maatschappelijke verontwaardiging ging de NTR goed af, maar zelf inclusief en divers zijn ze er klaarblijkelijk niet.

Joost Eerdmans, Rotterdam

Ambassadeur

Doordat Nederland in 1940 onvoldoende aandacht en geld aan defensie had besteed, moesten de VS ten koste van veel Amerikaanse soldaten en geld Nederland zijn soevereiniteit teruggeven. Nederland dankt zijn zelfstandigheid dus aan het Amerikaanse volk. De Amerikaanse ambassadeur heeft dus het volste recht, om te voorkomen dat de geschiedenis zich ten koste van veel geld en Amerikaanse jonge mannen herhaalt, Nederland op dit gebrek te wijzen.

Louis Bink, Zevenhuizen

No-goarea

Krijgt de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra alsnog gelijk: Nederland heeft met Duindorp ook een no-goarea.

Ruud Rockx, Amsterdam

Vruchten afwerpen

Nederlandse jongeren lezen slechter, maar rekenen beter. Verheugd kunnen we vaststellen dat het onderwijsbeleid van de afgelopen jaren – met de nadruk op wiskunde, rekenen en bètastudies – zijn vruchten begint af te werpen.

Stone van den Hurk, Utrecht

Girobetaalkaart

Plofkraken en banken die geldautomaten weghalen. Ik blijf het raar vinden dat mensen tegenover mijn supermarkt in een rij bij een geldautomaat staan, om dat vervolgens in die supermarkt contant uit te geven, waar ook een pinapparaat staat. ‘Met papier betalen is overzichtelijker en dan voel je betaalpijn’, wordt dan gezegd. Het is een misverstand dat je zonder bankbiljetten niet meer met papier kunt betalen. Voorafgaand aan de pinpas hadden we vroeger de girobetaalkaart. In plaats van een vast bedrag met de naam en handtekening van een bankpresident stond daar een door jou zelf ingevuld bedrag met je eigen naam en handtekening. Mijn advies: schaf contant geld af en geef mensen die dat willen hun girobetaalkaart weer terug.

Arko van Setten, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden