OpinieBrieven

Duimen omhoog voor de boeren

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 18 oktober.

Redactie
Sympathisanten juichen boeren die onderweg zijn naar Den Haag toe. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Sympathisanten juichen boeren die onderweg zijn naar Den Haag toe.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag: sympathie voor de boeren

Ik was woensdag als betrokken burger bij het boerenprotest in Den Haag. Het was opvallend hoe vastberaden en discussie­bereid de protesterende boeren waren. Ook zag ik dat de Haagse bevolking (inclusief politie) geen enkele moeite had met dit protest: ik zag overal de duimen omhoog.

De boeren kunnen nog steeds rekenen op sympathie. Uit de gesprekken die ik links en rechts voerde met (Brabantse) boeren bleek de bereidheid om verder te gaan. Er was veel kritiek op organisaties zoals ZLTO en LTO: in veler ogen ‘bureaucraten en halfzachte ambtenaren’. De protesten zijn toch vooral door de boeren zelf georganiseerd: een blamage voor ZLTO en LTO.

Misschien moet de sympathie voor boeren breder geduid worden: protest van boer en burger tegen een kabinet dat er niet in slaagt regie te voeren en voortdurend wordt ingehaald door haar eigen burgers. Van de overdreven strenge rekenregels bij de pensioenen tot de nagenoeg verloren strijd tegen de drugscriminaliteit.

Bevolkingsgroepen zijn in hun kritiek op dit zwalkend beleid solidair met elkaar. Het beeld van al die trekkers in het centrum van Den Haag is indrukwekkend: dat straalt – tot nu toe – vriendelijke macht uit.

Maarten van den Tillaart, Tilburg

Blokkeerboeren

De blokkeerboeren willen ons doen geloven dat de voedselvoorziening voor de Nederlander in gevaar komt als zij moeten voldoen aan strengere milieueisen.

Mijn avondeten: vlees uit Ierland, boontjes uit Ethiopië en aardappels van Malta.

Ronald van der Meulen, Groningen

Melkkoeien

Bij het zien van het massale boerenprotest is er vooral één vraag die mij als boerenzoon bezighoudt: wie melkt vandaag de koeien?

Friso de Vor, Utrecht

Boerenverstand

De uitlatingen van sommige boeren geven wel weer meer diepgang aan het begrip boerenverstand: ‘Ik vertrouw de metingen niet, want ik ben het er niet mee eens’, gevolgd door ‘De hei staat nog in bloei, ik zie het probleem niet’.

Kees Francino, Wijk bij Duurstede

Weg met ouderen

Bolkestein en Van Haga wijten de bevolkingsgroei onder meer aan de groei van het aantal ouderen (O&D, 17 oktober). Ah, dat is het: die ouderen sterven niet gauw genoeg. Een nieuwe bevolkingspolitiek: weg met de ouderen. Dat kun je snel en gemakkelijk bereiken: minder kinderen maken.

Waarom hebben ze daar zo veel woorden voor nodig?

Thomas de Boer, Groningen

Afschuif-Afrikaan

Ik ben het eens met de rechtse rakkers Bolkestein en Van Haga, dat onder meer klimaatproblemen het gevolg zijn van een menselijke overbevolking, en dat door groei hiervan de problemen alleen maar worden vergroot.

Maar waarom wordt dit gekoppeld aan de groei in Afrika en niet aan die in de westerse wereld? Terwijl in hetzelfde artikel staat dat de CO2-uitstoot van een Amerikaan of Europeaan veel hoger is dan die van een Afrikaan. Volgens de heren wordt geboortebeperking in Afrika ten onrechte in één adem genoemd met onder andere migratieangst. Daar doen ze in hetzelfde artikel echter behoorlijk aan mee door te stellen dat door bevolkingsgroei in Afrika een migratiestroom zal ontstaan, en geboortebeperking een oplossing is voor het migratieprobleem. Natuurlijk veroorzaken de vele mensen op aarde de wereldproblemen. Maar schuif dit niet af op een enkel deel van de mensheid.

Rico Hulsker, Delft

Schuldvraag

Helder artikel van Jan Douwe van der Ploeg (O&D, 16 oktober). Duidelijk, dat de agrarische ondernemers stappen terug moeten doen of zelfs de ­bedrijfsvoering moeten staken.

Belangrijk is daarbij de schuldvraag te vermijden. De agrarische ondernemers hebben binnen de door de overheid gestelde grenzen gewerkt. Dat die grenzen al jaren verkeerd zijn bepaald, kan de ondernemers niet worden aangerekend.

De schuld ligt bij de overheid, die met schadevergoeding over de brug zal moeten komen.

Guus den Dulk, Wassenaar

Romeo en Julius

Bart de Haas heeft het mis als hij ­Marjon Bolwijn corrigeert (Geachte redactie, 17 oktober). Er was inderdaad een lied van Jules de Corte, uit 1972. ‘Romeo en Julio’.

Maar Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink schreven voor de musical Foxtrot het ontroerende lied ‘Sorry dat ik besta’ (1977), dat gaat over Romeo en ­Julius; en nu dus ­gezongen door Klaas Spekken.

Jan Melief, Enschede

Verengelsing

Wat een schattig stukje (O&D, 17 oktober) van Casper Coalburner (Colenbrander kan natuurlijk niet meer). Casper betekent ‘schatbewaarder’, dus hij zou juist een pleidooi moeten houden voor behoud van het Nederlands.

Ook in Rotterdam staat een gebouw met een opschrift van een Nederlandse dichter: ‘Alles van waarde is weerloos’. Een Engelse vertaling van de opschriften lijkt me afschuwelijk. Of wil Casper deze gebouwen ook afbreken, net als het Nederlands?

Wout Post, Ridderkerk

Efemeer

Afkomstig uit het Latijn (V, 17 oktober)? Efemeer komt toch echt uit het Grieks: εφαμεροσ (ephameros).

Matthieu van Kaam, Eindhoven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden