Commentaar Politiek

Dreigt minister Wiebes het krediet te verspelen dat hij in Groningen net weer had opgebouwd?

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD). Beeld ANP

Is minister Wiebes de minst grijpbare minister van het derde kabinet-Rutte? Het is niet zo dat hij niet begrijpt wat er speelt in Groningen. ‘Bij mij dreunen nog altijd de woorden na van de Groninger die mij vertelde: ‘Morgen hoor ik wat er met mijn woning gaat gebeuren’’, vertelde de bewindsman niet lang geleden in de Tweede Kamer. ‘Ik had nog nooit iemand gehoord die zo afstandelijk sprak over zijn eigen woning. Dan is er blijkbaar het gevoel dat je daar helemaal geen controle over hebt. Dat gevoel moeten mensen terugkrijgen.’ Daar is de Wiebes aan het woord die de afgelopen maanden krediet opbouwde in Groningen, de man van het besluit om de gaswinning nu echt af te bouwen tot nul.

Juist daarom is de onthutsing groot nu ook Wiebes een andere kant blijkt te hebben: die van koele bestuurder die alle (financiële) risico’s nog eens afweegt. Ook onder Wiebes wordt nu weer twijfel gezaaid onder de mensen die net meenden dat er schot in de zaak kwam. Over de versterking van 1.581 huizen die al geïnspecteerd waren en het predikaat onveilig kregen, wil de minister opnieuw nadenken. Mensen die al jaren in onzekerheid verkeren, lange procedures achter de rug hebben en net waren gewend aan het idee van ingrijpende renovatie of zelfs herbouw, weten nu weer niet waar ze aan toe zijn.

Zelfs Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders − toch de verpersoonlijking van compromissen zoeken tot je erbij neervalt − ziet zo zijn geloofwaardigheid wegzakken en gaf zijn opdracht deze week terug.

Natuurlijk hoeft Wiebes het denken niet stil te zetten: zijn besluit om te stoppen met de winning heeft mogelijk gevolgen voor de aardbevingsrisico’s. Voor 1 juli moet de Mijnraad over die toekomstige risico’s adviseren. Daarop zal moeten worden gebaseerd hoe Groningen structureel weerbaarder en veiliger kan worden gemaakt.

Maar Wiebes had er verstandiger aan gedaan die herbezinning te beperken tot nieuwe schadegevallen. Tot de panden die nog wachten op inspectie. Doordat hij nu ook de mensen treft die net meenden dat ze weer wat controle over hun situatie kregen, dreigt hij in één keer het krediet te verspelen dat hij nou net zo knap had opgebouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.