Commentaar

'Draghi's oproep om te investeren is bedoeld voor Noord-Europese landen'

De oproep van ECB-president Draghi om te investeren moet vooral in Duitsland serieus worden genomen, schrijft Xander van Uffelen in het commentaar van de Volkskrant.

OPINIE - Xander van Uffelen
Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank. Beeld ap
Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank.Beeld ap

Net nu bankpresident Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) een pleidooi houdt voor verzachting van de bezuinigingen, valt de Franse regering vanwege interne ruzie over bezuinigen. In oude tijden zouden de Fransen deze aanmoediging direct aangrijpen om de plannen te verzachten. Maar president Hollande en zijn premier Valls grijpen de woorden van Draghi niet aan om de bezuinigingen terug te draaien. Integendeel, de hervormingsgezinde premier Valls zal naar verwachting de dissidente linkse minister Arnaud Montebourg van Economische Zaken wegwerken.

Dat Frankrijk lijkt vast te houden aan zijn bezuinigingskoers is een duidelijke aanwijzing voor de veranderde mentaliteit in Europa. Het oude verwijt dat Zuid-Europese landen de begrotingsregels negeren en Noord-Europese landen de rekening moeten betalen, gaat niet langer op. Hoewel er op de uitwerking van plannen kritiek valt te leveren, hebben regeringen in Spanje, Griekenland, Italië en ook Frankrijk belangrijke stappen gezet.

Geen reden om achterover te leunen
Voor de Franse regering is er echter nog geen reden om achterover te leunen. Het begrotingstekort zit nog altijd boven de 3 procent en de economische structuur kan nog verder worden gemoderniseerd. Het is dan ook verstandig dat Frankrijk de aanbeveling van Draghi negeert.

Premier Valls (R) met de Franse president Francois Hollande. Beeld ap
Premier Valls (R) met de Franse president Francois Hollande.Beeld ap

Toch is de oproep van Draghi niet onverstandig. De Europese recessie is hardnekkig, de werkloosheid hoog en de consumenten zijn somber gestemd. De ECB heeft met een reeks van maatregelen geprobeerd de economische motor aan de gang te krijgen. Voor duurzaam economisch herstel zijn echter ook gewone uitgaven nodig van consumenten en overheden, mits de overheden sterk genoeg zijn.

De oproep van Draghi is vooral bedoeld voor enkele landen in het noordelijke deel van de eurozone, Nederland, Finland en vooral Duitsland. Deze landen hebben de financiële ruimte om bezuinigingen te verzachten en soms zelfs te investeren in nieuw beleid. Voor Nederland zijn de marges nog smal, maar de Duitse overheid heeft nauwelijks nog een begrotingstekort. De rente voor nieuwe obligaties met een looptijd van 10 jaar ligt zelfs onder de 1 procent. Met een nieuwe investeringsagenda kan Duitsland een extra impuls geven aan de Europese economie.

Xander van Uffelen is chef economie van de Volkskrant.

undefined

Angela Merkel tijdens haar bezoek aan Santiago de Compostela in Spanje. Beeld getty
Angela Merkel tijdens haar bezoek aan Santiago de Compostela in Spanje.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden