Draal niet langer: koop nu tulpenbollen!

De bitcoin ontleent zijn waarde vooral aan gecre eerde schaarste en milieubederf. Dat kan beter, betoogt Eva Koffeman.

De Semper Augustus: in 1636 evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand.

Een belangrijke vuistregel voor beleggers is: 'Buy low, sell high'. Vanuit die gedachte is het hoog tijd je bitcoins van de hand te doen en tulpenbollen te kopen. De bitcoin staat ondanks de scherpe koersdaling nog altijd op 15 duizend dollar, een fors bedrag voor een virtuele munt met louter fiduciaire waarde. Het vertrouwen dat beleggers in bitcoins hebben wordt bepaald door de schaarste ervan, gerelateerd aan het beperkte aanbod. Niemand weet waar de trein naartoe gaat, maar niemand wil hem kennelijk missen, hoewel iedereen zich zou kunnen realiseren dat wanneer bezitters plots de bitcoin massaal willen verkopen het ernstig dringen wordt bij de smalle uitgang. De blockchaintechnologie die de bitcoin zijn magie geeft, is tegelijk zijn beperking. Massaal uitstappen kost veel transactiekosten, tijd en dus koersverlies met een multiplier. Een financieel bloedbad is nauwelijks te vermijden.

Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, zou ik een lans willen breken voor de tulpenbol als investeringsobject. De Semper Augustus, een inmiddels door ziekten uitgestorven tulpensoort, kostte in 1636 evenveel als een Amsterdams grachtenpand. Tegen de prijzen van nu een slordige 2 miljoen euro.

Een hedendaagse tulp van vergelijkbare bijzonderheid en beperkt beschikbaar, is de biologische Tulipa Black Parrot, enkele maanden per jaar te koop voor 0,85 euro per stuk. Afgemeten aan de waarde van 1636 kunnen we spreken van een historisch lage koers. Die kan alleen nog maar stijgen tot waarden die wel 2 miljoen keer hoger zouden kunnen liggen dan de huidige koers, zeker wanneer opkomende economieën de exotische schoonheid van onze tulpen ontdekken.

Omdat een tulp er zeven jaar over doet om tot volle wasdom te komen, is er alle reden te speculeren op grote schaarste op het moment dat beleggers de tulp massaal ontdekken. Omdat de handel zich beperkt tot de bloeiperiode van april tot mei, valt ook daarvan een opstuwend effect in de prijsvorming te verwachten.

Eva Koffeman

Net als bij de bitcoin bestonden er op het hoogtepunt van de tulpenmanie termijncontracten, waarmee op toekomstige prijsvorming gespeculeerd kon worden. En uitwijkroutes, zoals nu de bitcoin-cash.

De tulpenbol heeft vele praktische voordelen boven de bitcoin. Franse hofdames droegen de tulp graag in hun decolleté om zich te onderscheiden; doe dat maar eens na met een bitcoin zonder bij Tattoo Bob langs te gaan. En mocht de tulpenbol crashen doordat speculanten er geen belangstelling meer voor hebben, dan is er nog altijd de mogelijkheid hem in de tuin te begraven en te wachten op prachtige bloemen.

Sir John Templeton zei dat de vier gevaarlijkste woorden voor beleggers luiden: 'ditmaal is het anders'. Inderdaad zijn er behalve enkele verschillen ook veel overeenkomsten aan te geven in zeepbellen. De belangrijkste: ze knappen allemaal na korte tijd. Vroege instappers behalen groot voordeel, late instappers betalen dat met een enorm verlies.

Nina Storms-Vleeschdraager van World Online hield meer dan 200 miljoen over aan de verkoop van haar aandelen in het internetbedrijf, Dik Wessels van het gelijknamige bouwbedrijf zelfs een miljard. De meeste andere beleggers verloren hun inleg goeddeels. Net als in de bitcoinbubble werd de waarde van internetbedrijven tijdens de dotcombubble gerelateerd aan de burnrate, het tempo waarin bedrijven hun cashflow erdoor joegen.

Bij de bitcoin kost het delven ervan zoveel energie (minstens 1.000 euro netto energiekosten per gedolven bitcoin) dat daaraan door sommige deskundigen verbonden wordt dat dat hoe dan ook de bodemprijs zou zijn. De mijncomputers die overal ter wereld bitcoins delven, verbruiken nu al ruim 30,2 terawattuur stroom per jaar - meer dan het jaarverbruik van Slowakije. De bubblemunt ontleent haar waarde dus vooral aan een combinatie van gecreëerde schaarste en milieubederf.

Dat moet beter kunnen. Als een cryptomunt niet meer vraagt dan gegarandeerde beperkte beschikbaarheid en een bewijs van echtheid, zou zelfs met de afgeknipte teennagels van bijvoorbeeld Donald Trump een cryptomunt te vormen zijn. Er zijn er tien van in de hele wereld die zich elke zes maanden vernieuwen voor een beperkt aantal jaren, Trump is tenslotte al 74. Met een dna-certificaat van echtheid zal de waarde ervan tot astronomische hoogte kunnen stijgen, met als enige risico dat beleggers hun belangstelling verliezen. Nee, dan zijn ze weinig meer waard, net als geldt voor tulpenbollen, bitcoins en aandelen World Online.

Zeker, er is aanleiding geen vertrouwen te hebben in de Amerikaanse en Europese centrale banken en op zoek te gaan naar een alternatief, maar waarom zou je bitcoinbedenker Hal Finney of zijn mysterieuze alter ego Satoshi Nakamoto meer vertrouwen dan de bankiers die je nu wantrouwt? Alles beter dan dat? Koop dan gewoon de Tulipa Black Parrot. Grote kans dat die tot grotere bloei komen dan enige cryptomunt ooit zal doen. En ben je hem zat, dan graaf je 'm op en koop je een grachtenpand in de Gouden Bocht. Graag gedaan!

Eva Koffeman is student University College Utrecht en bezitter van enkele tulpenbollen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.