ColumnAaf Brandt Corstius

Doutzen spreekt thuis Fries met haar kinderen en dat geeft haar iets noests en oorspronkelijks

Het zal ongetwijfeld door een beschamende samenloop van eerder bekeken filmpjes zijn gekomen dat YouTube mij The Doutzen Diaries aanraadde, een stel video’s over het leven achter de schermen van supermodel Doutzen Kroes.

Ik geloof dat iedere beroemdheid inmiddels contractueel verplicht is om aanhoudend inkijkjes in zijn of haar persoonlijke leven te geven, want alleen maar supermodel zijn is natuurlijk allang niet meer genoeg.

Ik was wel geïnteresseerd, al was het maar omdat ik Doutzen Kroes regelmatig zie opduiken in de afgeragde voetbalkantines waarin ik mijn zaterdagochtenden ook doorbreng, altijd tot grote verwarring van de aanwezige voetbalvaders – ze hééft dus een persoonlijk leven, en dat staat misschien helemaal niet zo ver van mij en andere gewone mensen af als ik en die andere gewone mensen zouden denken.

De Diaries waren uiteraard met allerhande filters opgenomen, met muziekjes eronder en zwaar afgestylede beelden (Doutzen Kroes in stralend zonlicht, vanachter een pluizige paardenbloem gefilmd in de tuin van haar moeder in Eastermar, Friesland). Maar goed, dat verwacht je ook. Als een internationaal supermodel lifestylefilmpjes op internet plaatst, gaat ze die niet met een krottige iPhone laten filmen door haar eigen kinderen of man, die internationale super-dj is, dus daar ook helemaal geen tijd voor heeft.

Maar alle gestileerde paardenbloemen ten spijt had ik het gevoel dat ik hier toch naar een echt iemand zat te kijken, en dat kwam vooral doordat Doutzen de hele tijd Fries sprak met haar kinderen. Ook als ze in Amsterdam waren. Dat nam me voor haar in.

De meeste beroemdheden die oorspronkelijk van het platteland komen, wissen zodra ze de toneelacademie, de tv-studio of de burelen van Vogue betreden, elk spoor van Brabants, Gronings of Rotterdams uit hun spraak en komen allemaal uit op hetzelfde snel gesproken media-Nederlands uit, wat ik begrijp, want ze trekken naar de grote stad en daar praat iedereen zo.

Ook Doutzen en haar kinderen wonen in een Amsterdam-Zuidsetting, of zeg maar gewoon Amsterdam-Zuid, en reizen de hele wereld over, waar niemand, dat weet ik zeker, ooit Fries spreekt.

Maar zelf houdt ze het thuis dus vol, fulltime. Dat geeft Doutzen iets noests en oorspronkelijks, iets waardoor je ineens ook wel gelooft dat ze al die helende kruiden die ze in haar moeders moestuin aanwijst, kent, en dat ze werkelijk zo iemand is die met haar dochtertje bessen uit een struik eet en als weekendhobby in diezelfde achtertuin soepel op haar handen loopt. (Niet doen, wil je als kijker roepen, straks breek je nog dat fotogenieke botje bij je hals! Maar ze doet het toch.)

Het was een rare gewaarwording, dat je bij de zwaar gecureerde filmpjes over het leven van een beroemdheid ineens denkt: ‘Misschien is dit wel écht echt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden