Commentaar Europese Unie

Doorjakkeren met EU-integratie is niet het beste recept nu in tal van landen de euroscepsis toeneemt

Beeld ANP XTRA

Jarenlang gold in Brussel het motto: de Europese Unie is als een fiets: als je niet doortrapt, val je om. Onzin natuurlijk, iedere Nederlander die wel eens voor een rood stoplicht is gestopt, al zijn dat er minder dan gewenst, weet dat je gewoon één voet op de grond moet zetten en klaar is Kees.

Toch werd dat beeld in Brussel steeds aangehaald om de EU-burgers te overtuigen van de noodzaak door te gaan met de verdere integratie binnen de EU, op weg naar een ‘steeds hechter verbond van de Europese volkeren’.

Die missie wordt nu als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt uit het Verdrag van Lissabon geschrapt. Symboolpolitiek, schamperen critici. Inderdaad is het heel onwaarschijnlijk dat alle andere lidstaten zullen instemmen met het opgeven van dat verheven doel. Toch is het een nuttig signaal: doorjakkeren is niet het beste recept op een moment dat in tal van landen de euroscepsis toeneemt.

Politieke eenheid is een veel te hoog gegrepen doel, zolang de EU-burgers zich nog geen Europeaan voelen. Hoever dat moment nog verwijderd is, blijkt wel uit een peiling van onderzoeksbureau I&O. Slechts 6 procent van de Nederlanders voelt zich sterk betrokken bij de naderende Europese verkiezingen. De meeste lijsttrekkers blijken nauwelijks ­bekend. Zelfs van hun eigen partij wisten de meeste ondervraagden de naam van de lijsttrekker niet te noemen.

Maar uit de peiling blijkt tegelijkertijd dat veel ondervraagden graag zouden zien dat de EU een grotere rol op zich neemt als het gaat om grote grensoverschrijdende problemen, zoals het vluchtelingenvraagstuk, belastingontduiking door grote bedrijven, klimaatverandering, milieu­bescherming en terrorisme.

Kennelijk gaat het de burgers niet om verheven idealen, maar om het beste niveau waarop de problemen waarmee Europa wordt geconfronteerd kunnen worden aangepakt.

Dat moet het uitgangspunt zijn voor de samenwerking binnen de EU. Het gevaar van het automatische streven naar een ‘ever closer union’ is dat het de middelpuntvliedende krachten binnen de Europese Unie alleen maar versterkt. Praktische resultaten zijn het beste medicijn tegen de groeiende euroscepsis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden