Opinie

Door 'sultan' Erdogan kijkt wereld andere kant op

Europa moet Turkije dwingen tot een democratische oplossing van de Koerdische kwestie. Aan het geweld tegen Koerden moet een einde komen.

Turkse President Recep Tayyip Erdogan geeft een speech in Ankara, Turkije. Beeld afp

Vorige week was de Turkse premier Davutoglu in Den Haag. In ruil voor het terugdringen van de vluchtelingenstroom kijkt Europa en ook Nederland toe bij de mensenrechtenschendingen in Turkije. Betsy Udink schreef een opiniestuk (O&D, 9 februari) waarin zij haar angst voor de vluchtelingenstroom en adoratie jegens Erdogan zwaarder laat wegen dan de democratie en het vrije woord in het Midden-Oosten. Een aantal argumenten van haar zijn misplaatst en niet voorzien van enige historische werkelijkheid.

Waarom worden de gruweldaden van de zelfbenoemde 'sultan' Erdogan tegen zijn Koerdische bevolking niet benoemd? Waarom wordt de steun van Erdogan aan jihadisten van IS en Al Nusra (Al Qaida in Syrië) niet benoemd? Waarom wordt niet benoemd dat Turkije het land is waar de meeste journalisten in de gevangenissen zitten?

Met het Sykes-Picotverdrag uit 1916 zijn de Koerden hun rechten ontnomen en zijn ze verdeeld onder de meest dictatoriale en onderdrukkende regimes in die regio, namelijk Irak, Syrië, Turkije en Iran.

Onderdrukt

Al deze landen hebben Koerden niet erkend en hen onderdrukt. Sinds de oprichting van de Turkse republiek (en eigenlijk al ver daarvoor) is elke vorm van uiting van minderheden zoals Koerden en Armenen gewelddadig onderdrukt. Koerden en andere minderheden zijn vermoord en gedeporteerd. Een politieke oplossing is nooit mogelijk geweest. In de jaren negentig heeft de Turkse staat zich dorp voor dorp schuldig gemaakt aan het uitmoorden van Koerdische burgers.

In deze eeuw is hier helaas geen verandering aan gekomen. De huidige parlementsleden, burgemeesters en lokale politici van de Koerdische HDP worden aangevallen en willekeurig opgepakt. Kritische journalisten worden aangeklaagd en verliezen hun banen. Op dit moment is in Koerdistan (Oost-Turkije) een massamoord gaande op de Koerden. Maanden heerst er staatsterreur onder leiding van Erdogan en is er een uitgaansverbod ingesteld. Burgers zitten zonder water, elektriciteit en voedsel. De wereld kijkt de andere kant op onder druk van 'sultan' Erdogan en zijn chantagebeleid met de vluchtelingenstroom.

De Koerden zien de PKK als vrijheidsstrijders, die opkomen voor de rechten van de Koerden en andere minderheden in het Midden-Oosten. Dat de PKK in Nederland op een verboden lijst staat, zegt natuurlijk niets. Of juist alles, want Saoedi-Arabië en Turkije staan er weer niet op. Ik citeer Zeid Ra'ad Al Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties: 'VN-lidstaten promoten en negeren mensenrechten al naar gelang hun uitkomt, wellicht om ze te laten aansluiten bij hun nationale of politieke belangen.'

Verdreven

Betsy Udink beweert het volgende: 'De Koerden van Rojave stammen grotendeels af van Turkse Koerden die in perioden van zware vervolgingen de grens over vluchtten.' Dat is helemaal niet waar. Koerden hebben altijd in deze regio geleefd en na de Eerste Wereld Oorlog is er een grens doorgetrokken tussen dorpen in Koerdistan door Engeland en Frankrijk zonder het af te stemmen met Koerden, waardoor familieleden aan verschillende kanten van de grens op een dag een andere nationaliteit hebben gekregen.

Ze zijn door het regime van Syrië onderdrukt en verdreven uit hun dorpen met het argument dat Koerden niet in die regio horen. Koerden zijn hierdoor ontheemd en honderdduizenden Koerden zijn de nationaliteit ontnomen. De achtergebleven regio is door Assad opgevuld door Arabië.

De PYD kwam, net als de PKK, in opstand tegen het regime dat een politiek alternatief niet mogelijk maakte voor de Koerden. De Koerden in Rojava willen een federale staat waarin de Koerden en andere minderheden volledig worden erkend en zij lokaal beslissingen kunnen nemen.

Bezet

In Rojava aan de grens met Turkije wordt een regio deels door Al Qaida en deels door IS bezet. Turkije heeft de Koerden in Rojava 'een rode lijn' langs de Eufraat aangegeven die ze niet mogen oversteken. Dit is de grens tussen het bevrijde gebied van de Koerden en het gebied in handen van IS.

Wanneer de Koerden IS willen aanvallen wordt er vanuit Turkije gedreigd de Koerden te bombarderen en IS te steunen.

Betsy Udink steunt dit beleid alleen maar om Turkije een plezier te doen en op deze manier de vluchtelingenstroom in te dammen. Minder vluchtelingen, in ruil voor meer IS en Al Qaida.

Laten we de vraag andersom stellen. Geven we Turkije in alles zijn zin, dan hebben we Al Qaida en IS aan de grenzen van een kandidaat-lid van de EU.

Wat te doen? Turkije dwingen om de Koerdische kwestie via democratie op te lossen en niet met militaire operaties. Europa en de wereld moeten Turkije dwingen om de relaties met Al Qaida en IS te beëindigen.

Nederland en Europa moeten zich inzetten voor grootschalige hervormingen en democratisering in plaats van te onderhandelen met landen die IS en andere jihadistische terroristen steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden