OpinieCommentaar

Door overtoerisme verliezen vakantiebestemmingen hun ziel

Bij ongebreidelde groei vernietigt het toerisme de ziel van de vakantiebestemmingen.

Chinese toeristen in Giethoorn.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Venetië installeerde onlangs toegangspoortjes om de toeristenmassa’s op drukke dagen beter te reguleren. Een paardenmiddel waarmee de musealisering van de stad werd geïllustreerd. Venetië is het sprekendste voorbeeld van een verschijnsel dat ‘overtoerisme’ wordt genoemd. Het inwonertal daalt en de vrijkomende woningen worden voor veel geld aan toeristen verhuurd. Ook de middenstand wordt verdreven door toeristenwinkels. Achter de schitterende façade is de stad dood.

In steden als Amsterdam of Barcelona wordt even­eens geklaagd over het almaar toenemende toerisme, terwijl ook een land als Cambodja verandert door het snelle geld van de reisindustrie, met alle gevolgen voor de leefbaarheid van dien.

De bestrijding van ‘overtoerisme’ is geen gemakkelijke opgave. Een deel van de groei van het toerisme wordt veroorzaakt door de toenemende welvaart in China en andere opkomende landen. We kunnen moeilijk de Chinezen vragen om af te zien van een activiteit die we zelf met overgave bedrijven. Amsterdammers die klagen over de drukte in hun stad gaan zelf op stedentrip naar Barcelona, of dragen met hun harde euro’s bij aan maatschappelijke en planologische veranderingen in Vietnam of Thailand. Armere landen zijn gebaat bij de inkomsten uit toerisme. Ze zullen niet bereid zijn de tijd stil te zetten omdat Europeanen op zoek zijn naar ‘authenticiteit’.

Toerisme kan wel worden gereguleerd en afgeremd. Een deel van de groei van het aantal reizen wordt veroorzaakt door het aanbod aan absurd goedkope vliegreizen. Vliegen kan duurder worden gemaakt, bijvoorbeeld door kerosine te belasten, zoals ook voor andere brandstoffen gebeurt. Ook vanuit ­milieuoogpunt zou dat een goede zaak zijn.

Daarnaast moet de hotelcapaciteit worden beperkt en de wildgroei van Airbnb en aanverwante platforms worden bestreden. Toerisme is een positief verschijnsel. Hoewel het soms platte vormen aanneemt, is het ontdekken van andere landen een verrijkende ervaring. Bij ongebreidelde groei vernietigen toeristen ­echter de ziel van de plaatsen die zij bezoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden