Opinie Lezersbrieven

Door de privacywetgeving kunnen bedrijven die actief zijn op de zorgmarkt gelukkig niet meer aan medische informatie komen

Dame trekt steunkous aan met behulp van een elektrisch apparaat. Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Huisarts Gimbel betoogt dat de privacywetgeving slecht uitpakt voor de huisarts en uiteindelijk voor de patiënt (O&D, 4 september). Ik ben het met hem eens wat betreft het informatie delen van medische professionals (BIG-geregistreerd en gehouden aan het medisch beroepsgeheim), dat zou simpeler moeten. Maar verder ben ik erg blij met de wetgeving. Want naast de BIG-geregistreerde zorgverleners zijn er talloze bedrijven actief op de zorgmarkt die te pas en te onpas medische informatie verzamelen van hun klanten, in opdracht van zorgverzekeraars, zeggen ze. Vaak niet gehinderd door enige kennis of medisch beroepsgeheim.

Wat te denken van een leverancier van een antidecubituskussen, die de opdracht heeft van de zorgverzekeraar om de indicatie vast te stellen. En mij dan vraagt of ik gezond eet, welke medicijnen ik gebruik en of ik geestelijk gezond ben (echt gebeurd!).

Een leverancier van hulpmiddelen moet dus over de telefoon vaststellen of iemand die hulpmiddelen nodig heeft, zonder aantoonbare medische kennis en zonder dat er sprake is van een medische behandelrelatie. Ik heb meegemaakt dat de monteur van mijn trippelstoel ook even de medische vragenlijst erbij deed. Waarbij ik vragen over medicijnen en incontinentie geacht werd te beantwoorden! En als je weigert antwoord te geven wordt er subtiel gewezen op het feit dat de zorgverzekeraar dit eist. Wat je het gevoel geeft dat de levering van het hulpmiddel wel eens geweigerd zou kunnen worden.

Ik ben blij met de wet en ik heb alle leveranciers van mijn hulpmiddelen verzocht mij inzage te geven in mijn gegevens. Zodat ik datgene wat niet relevant is kan laten schrappen.

Marianne Stevelink, Borne 

Stef Blok

Mijn steun gaat uit naar Stef Blok, al moet hij, als minister van Buitenlandse Zaken, op zijn woorden passen. Maar politici mogen best hun persoonlijke mening ventileren, ook al staat deze niet in een regeerakkoord. Dat geeft alleen maar duidelijkheid als we weer naar de stembus moeten en zorgt ervoor dat onze maatschappelijke problemen daar worden uitgevochten waar het hoort, namelijk in de Kamer en niet op straat of in de roddelbladen. De manier waarop politici als Pechtold en Klaver de minister hebben aangepakt, zorgt ervoor dat een open debat over onze multiculturele samenleving, hoe wenselijk ook, voorlopig niet van de grond zal komen.

G. van Mourik, Alkmaar

Hogere energierekening

De energierekening zal volgens de Vereniging Eigen Huis volgend jaar 150 euro hoger zijn door een hogere energietaks en een verhoging van de Opslag Duurzame Energie (Ten eerste, 6 september). Wie herinnert zich in dit verband nog de ophef en de discussies in de Tweede Kamer over een mogelijke verhoging van het eigen risico in de ziektekostenverzekering met ‘slechts’ 15 euro per jaar, welke verhoging door velen niet betaald zou kunnen worden, wat zou leiden tot het mijden van medische hulp.

Marinus te Lindert, Heerhugowaard

Digitale ruis

De nieuwe Tilburgse hoogleraar communicatie en technologie, Marjolijn Antheunis, stelt in haar oratie dat meer digitale contacten leiden tot grotere verbondenheid tussen mensen. Zelf is zij ‘wars van whatsappgroepen’, ze heeft er geen tijd voor en wordt er onrustig van. Haar leven wordt gedomineerd door de mailbox: ‘daar wil ik niet al te veel digitale ruis aan toevoegen’.

Een waar pleidooi voor meer digitale stilte in het belang van verbondenheid. Indachtig het principe: je kunt pas echt verbinding maken met de ander, als je voorbij de ruis in jezelf weet te gaan. Ik hoop dat Marjolijns volgende onderzoek dit wetenschappelijk zal kunnen aantonen. En ik wens haar veel stilte toe in haar overwegend ‘lawaaiig’ métier.

Inge Wopereis, Houten

Kartelafspraak in de zorg?

Steeds meer verpleegkundigen en verzorgenden willen liever als zzp’er door het leven gaan dan als werknemer van een zorginstelling. En terecht. Kunnen ze voortaan zelf uitmaken hoe ze zorg verlenen en zijn ze eindelijk van het gezeur van hun managers af. Bovendien gaan ze weer fluitend aan het werk. Geen wonder dat het personeelsverloop in de zorginstellingen enorm is toegenomen. En hoe reageren de bestuurders van 125 zorginstellingen? Zij hebben afspraken gemaakt over ‘het werven en opleiden van nieuw personeel. Bonussen en hogere salarissen werden daarbij collectief afgezworen’. (Dit geldt natuurlijk niet voor hun eigen bonussen en salarissen!) Je reinste vorm van kartelafspraken maken. Wie doet hier iets aan?

Rob van der Peet, Oss

Shujjat Ali Rathore

In de krant van zaterdag vraagt Shujjat Ali Rathore, de Pakistaanse ambassadeur in Nederland, ‘waarom kunnen jullie niet van moslims houden?’ (Ten eerste, 1 september.) Al meer dan honderd jaar is er in de Nederlandse samenleving sprake van secularisatie en vandaag de dag zijn er in deze samenleving meer ongelovigen, atheïsten en afvalligen dan godsdienstigen. De heer Shujjat Ali Rathore vraagt aan deze meerderheid van niet-godsdienstigen om te houden van moslims. Hoeveel houdt deze moslim eigenlijk van ongelovigen, atheïsten en afvalligen?

Marcel SmitHaarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.