Doof

Doof: In 28 dagen zou ik mijn gehoor terug hebben met oordruppels

Auteur en scenarist Manon Spierenburg over hoe het steeds stiller wordt om haar heen.

null Beeld Douwe Dijkstra
Beeld Douwe Dijkstra

In de krant verschenen ineens advertenties over geheimzinnige druppels die je als slechthorende een maand moest gebruiken en waarna je meteen een stuk beter zou kunnen horen. Sommige mensen hadden zelf hun gehoor voor 100 procent teruggekregen! Er stonden testimonials bij van allerlei zeer tevreden klanten. Daartussen hadden ze ook nog een opmerking van een kritische klant geplaatst, die meteen gerustgesteld werd dat het misschien te mooi klonk om waar te zijn, maar dat het toch echt zo was.

Natuurlijk weet ik eigenlijk ook wel dat ik gewoon genaaid word, maar diep in mij roept een stemmetje dat je het nooit kunt weten en dat dit toch wel een buitenkansje is. Goed, een klein flesje van die druppels kost 90 euro, maar dat geld maakt eigenlijk ook niet meer uit als je je gehoor ermee terugkrijgt, nie’ waar? Mijn geliefde krijgt de zenuwen van me, want ik trap overal in. Als er mensen aan de deur komen met een aanbieding van spotgoedkope energieleveranciers ben ik meteen geïnteresseerd. Op Marktplaats zie ik elke oplichter aan voor een een vriendelijk oud vrouwtje met de beste bedoelingen, in de slaapkamer staan dubieuze apparaten te verkommeren die mijn puddingbuik binnen de kortste keren in een sixpack kunnen veranderen en als Eerlijke Ed me verzekert dat ik ‘niet mis kan gaan met deze leuke opknapper’ moet mijn geliefde mijn creditcard in tweeën knippen om verdere rampen te voorkomen.

‘Ja maar, kijk dan’, werp ik tegen. ‘Er staat dat hij een professor is in de moleculaire biologie. En hij heeft er een nominatie voor de Nobelprijs voor gekregen!’ Mijn geliefde kijkt me meewarig aan. ‘Als dat zo was, zou hij denk ik niet hoeven te adverteren’, smaalt hij. ‘Als hij echt een middel had om doven en slechthorenden te genezen, dan was dat misschien wel op het achtuurjournaal geweest. Of had hij een nieuwe religie kunnen beginnen, schijnt ook best lucratief te zijn.’ Bij mij is het middenregister van mijn oren dood en contra vim mortis non est medicamen in hortis, zoals men pleegt te zeggen, dus ik weet dat hij gelijk heeft. Maar dat wil ik niet toegeven, helemaal niet omdat ik dat neerbuigende toontje niet kan uitstaan. ‘Er staat hier dat je binnen 28 dagen zelfs gefluister weer kunt verstaan’, hou ik vol. Samenleven met een dove heeft het voordeel dat je niet altijd wat terug hoeft te zeggen omdat er toch niet bewezen kan worden dat je niet reageert.

Een week later werd diezelfde professor in de moleculaire biologie ontmaskerd in een consumentenprogramma. In Stockholm hadden ze nog nooit van hem gehoord en ook zijn oordruppelbedrijf bestond niet. De sympathieke foto van de ‘prijswinnende wetenschapper’ bleek gejat van een Oekraïens fotomodel. Ik voelde de ogen van mijn geliefde prikken, maar hij zei niks. Of misschien hoorde ik het gewoon niet. De advertenties in de krant heb ik na die uitzending nooit meer gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden