Doodverklaard

God! Er komt nog lang geen einde aan de onthullingen over de misdrijven die de priesters en pastors in de kerken en op kostscholen hebben gepleegd jegens kinderen

Het laatste nieuws was de inval van de Belgische politie in een kerk waarbij ze een vrachtwagen vol dozen en archiefmateriaal hebben meegenomen. De agenten hebben zelfs de zerken gelicht om te kijken of de geestelijken dossiers in de graven verstopt hadden.
Dit incident in België mag een historische daad genoemd worden.
De Belgische agenten hebben de kerk officieel dood verklaard.
De politie in België opereert vaker met harde hand, in dit bijzondere geval dank ik hen voor deze aanpak.
Het tijdperk waarin twee verschillende machten, de Staatkundige macht en de Kerkelijke macht, naast elkaar bestonden, is verstreken.
De kerk heeft geen macht meer.
De Paus mag zich nog tot het einde van deze eeuw in een gouden koets met kogelvrije ramen laten verplaatsen, maar de invloed van het Vaticaan is net als het Perzische imperium, het Romeinse keizerrijk en de Griekse glorie, voorbij.
Het Vaticaan is een buitengewoon mooi museum geworden en de Paus en zijn kardinalen kunt u als de beheerder en de bewakers van dat goddelijke museum zien.
Laatst was ik in het Vaticaan en heb ik de Paus ontmoet, het was een buitengewone belevenis. Ik was zo onder de indruk dat ik het gevoel had dat ik elk moment God in een van die geheimzinnige gangen zou tegenkomen. Ik dacht zelfs Zijn voetstappen te horen, maar ik vergiste me, God was niet meer in het Vaticaan, Hij had het bankroete instituut verlaten.
Die God is weg, is van schaamte gestorven. De kerken raken leeg, maar de Bijbel blijft ons inspireren.
Allah is ook dood, waar namens Hem werd en wordt geregeerd, was en is het resultaat een zieke samenleving, maar de Koran blijft.
De eerste, de oeroude God gaat nooit dood. Zijn aanwezigheid is van essentieel belang voor het leven. De mens heeft Hem als brood, water, liefde, wijn, schrift, auto, seks, kleding en schoenen nodig.
Heden is God overal aanwezig. Afgelopen zaterdag was Hij in Zuid-Afrika gesignaleerd tijdens de voetbalwedstrijd tussen Argentinië en Duitsland. Hij stond even naast Maradona toen Argentinië met 4-0 zwaar werd verslagen.
Ik benijd niettemin een priester die in zijn kamer in alle rust voor de zoveelste keer het evangelie van Johannes leest.
Ik benijd een moslima die vanuit eigen overtuiging een hoofddoek om doet om haar evenwicht te vinden.
Ik benijd een Joodse gelovige die een keppel draagt om te laten zien dat hij een dienaar van God is.
Op die manier brengen zij harmonie in hun leven.
Mijn eigen harmonie vind ik in de tekst, in de woorden van Salamo wanneer hij verkondigt:
De winter is voorbij,
de plasregen is over, hij is overgegaan;
De bloemen worden gezien op het land,
de zangtijd genaakt, en de stem der tortelduif wordt gehoord in ons land;
De vijgenboom brengt zijne jonge vijgjes voort, en de wijnstokken geven reuk met hunne jonge druifjes: sta op, mijne vriendin, mijne schoone, en kom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden