CommentaarJulian Assange

Doodstraf voor Assange? Dat is grote onzin

Uitlevering van klokkenluider Julian Assange aan de Verenigde Staten zou een verkeerd signaal zijn.

Julian Assange tijdens de eerste zitting van het uitleveringsproces aan de Verenigde Staten.  Beeld REUTERS
Julian Assange tijdens de eerste zitting van het uitleveringsproces aan de Verenigde Staten.Beeld REUTERS

Voor een Britse rechtbank is het uitleveringsproces begonnen tegen WikiLeaks-oprichterJulian Assange. De Verenigde Staten willen Assange berechten in verband met het publiceren van honderdduizenden geheime documenten.

Aanhangers van Assange betogen dat het een schande zou zijn hem uit te leveren aan de VS, omdat hem daar de doodstraf boven het hoofd zou hangen. Onzin natuurlijk, zelfs Chelsea Manning, de Amerikaanse militair die hem de geheime documenten toespeelde, kreeg niet de doodstraf, maar een celstraf. Liefst 35 jaar, dat wel, maar daarvan hoefde ze dankzij president Obama maar zeven jaar uit te zitten.

Er valt ook wel wat af te dingen op de reputatie van Assange als verdediger van het vrije woord. Naar journalistieke maatstaven ging hij onverantwoordelijk om met de berg informatie die Manning hem toespeelde. Hij gooide alles ongeredigeerd naar buiten, zonder te controleren of hij daarmee misschien levens in gevaar bracht.

De Australiër liet later nog eens blijken dat hij de reputatie van klokkenluider niet helemaal verdient, toen hij tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 duizenden gehackte e-mails publiceerde, louter en alleen om Hillary Clinton onderuit te halen.

Formeel vragen de VS de uitlevering van Assange omdat hij Manning heeft proberen te helpen in te breken in de computers van het ministerie van Defensie. Maar het is wel duidelijk dat het eigenlijk om de publicatie van de soms pijnlijke geheime documenten gaat.

Kennelijk heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie zelf ook het gevoel dat een aanklacht op dat punt weinig kans zou maken, gezien de in de Amerikaanse grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting.

Om die reden zou de Britse rechter dit principe ook moeten laten prevaleren. Onder het materiaal dat Assange vrijgaf, zat allerlei rommel, maar ook documenten over wanpraktijken die het Pentagon bewust achterhield voor het publiek.

De uitlevering van Assange zou een verkeerd signaal vormen. Als het publiceren van aanwijzingen voor wangedrag door de autoriteiten -- mogelijk zelfs oorlogsmisdaden -- wordt bestraft, komt de persvrijheid in gevaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden