VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen in Oostkapelle

Doodde deze verwarde man een vrouw in zijn luxe seniorenflat?

null Beeld

Toen conciërge Jan van Parc Zonnehove de oude dame vond op 24 mei, na te zijn gealarmeerd door haar invalide echtgenoot, dachten ze nog dat ze was gevallen. De 78-jarige lag met een hoofdwond op haar rug, in de gang van hun appartement in het Zeeuwse Oostkapelle.

Ruim een maand later zit een 58-jarige benedenbuurman al weken in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij haar dood. Uit onderzoek zou blijken dat de overledene is gestoken met een scherp voorwerp.

Van links naar rechts: Frans de Bruijn, Rinus Stoffels, Jan Verkiel, Gemma en Jos Kriele.

 Beeld
Van links naar rechts: Frans de Bruijn, Rinus Stoffels, Jan Verkiel, Gemma en Jos Kriele.

Strand, bos, zee, dat is Oostkapelle. Aan de bosrand zijn in de zes gebouwen van Parc Zonnehove 150 zonnige koopappartementen in het groen ‘gecreëerd’, zoals dat dan heet, waar park met een ‘c’ wordt geschreven. Het gebouw van slachtoffer en verdachte heet Cleyn Westhove. Hier woont een oudere elite, ik spreek er af met medebewoners: Jos Kriele (81), oud-chirurg. Zijn vrouw Gemma (76), die voor de kinderen zorgde. Rinus Stoffels (78), voormalig directeur van een uitzendbureau. Jan Verkiel (78), die commercieel directeur was van Zeeland Seaports. En Frans de Bruijn (71), voormalig wethouder en journalist.

De verdachte gaf al jaren grote overlast, zeggen zij. Een soms vriendelijke, dan weer erg boze buurman die medebewoners vaak de huid vol schold. ‘De man met de gespleten persoonlijkheid’, noemt Frans de Bruijn hem. De bewoners voelden zich bedreigd – hij een grote sterke man, zij grotendeels breekbare oude mensen, ze weten het plaatje feilloos neer te zetten.

Verwarde personen geven de meeste overlast in sociale woonwijken, in een omgeving van koopwoningen hoor je er zelden over. De bewoners van Parc Zonnehove willen evengoed al lang van hem af. Maar hoe doe je dat als iemand zijn woning bezit?

Een broer van de verdachte, predikant voor zeevarenden, wil niet reageren. De familie van het slachtoffer evenmin. Een oom van de verdachte, tot zijn pensioen de slager van Oostkapelle, noemt het aan de telefoon ‘buitengewoon triest’ dat de buurt ‘dusdanig’ reageert. ‘Op Parc Zonnehove wonen allemaal baasjes. Ze zijn bezig hem weg te pesten.’

De Vereniging van Eigenaren ziet dit anders en werkte ‘na ruim vijftien jaar overlast’ al ‘aan een oplossing’. Artikel 27 van hun reglement biedt mogelijkheden een eigenaar bij ‘ernstige verstoring van de rust’ of ‘onbehoorlijk gedrag’ uit zijn eigen woning te werken. Een ingewikkelde procedure, die een dik dossier vereist. Eind vorig jaar begonnen de bewoners zo’n dossier bij te houden. Sindsdien telden ze meer dan 54 incidenten.

De fiets, op de auto van de begrafenisondernemer gegooid. Beeld
De fiets, op de auto van de begrafenisondernemer gegooid.

Ik zie foto’s van de fiets die de boze buurman in februari op de auto van een begrafenisondernemer gooide, toen die hier een uitvaart van een bewoner kwam regelen. Lees lange mails vol uitroeptekens die bewoners elkaar stuurden over woedend geschreeuw bij parkeerkwesties, over camera’s die hij verdekt op bewoners richtte om ze te ‘betrappen’. Over twaalf autobanden en twee fietsbanden die lek zijn gestoken. Maar niets over fysieke aanvallen.

Dat klopt, zegt de oom, ‘al heeft hij wel eens met een knuppel een autoruit ingeslagen’. De oom kwam soms met zijn neef mee naar vergaderingen van de Vereniging van Eigenaren: ‘Daar vroeg mijn neef om. Dan gaf ik hem daar af en toe een klopje en werd hij wat kalmer. Hij zit emotioneel erg moeilijk. Je moet weten hoe daarop te reageren.’ Kreeg zijn neef hulp van de ggz? Volgens de oom niet, ‘daar bemoeide ik me niet mee’.

De rechter-commissaris verlengde het voorarrest met dertig dagen. Bij een serieuze verdenking is negentig dagen gebruikelijker, zegt advocaat Rivka Davidse. ‘Dit is het minimale, maar alle media hier wijzen al met een soort tunnelvisie naar mijn cliënt. U bent de eerste die mij belt.’

De bewoners riepen de hulp in van de burgemeester van de gemeente Veere, Frans de Bruijn deed een emotionele oproep in de gemeenteraad. Terugkeer van de verdachte naar Parc Zonnehove mocht nu er een dode was ‘echt nooit meer’ gebeuren.

De bewoners hadden al langer het gevoel niet geholpen te worden, zegt burgemeester, Rob van der Zwaag aan de telefoon. ‘Maar de rechter in Middelburg heeft elders al drie verzoeken om uitzetting afgewezen. Meestal verhuizen mensen om zo iemand heen dan, en lossen de zaken zich vanzelf op.’

Voor oude mensen is dat lastig. Daarom heeft de burgemeester nu toch een noodbevel klaarliggen, voor het geval de verdachte al voor een rechtszaak vrij mocht komen. Schuldig of niet: hij moet zijn huis uit.

Op de dag van de dood van mevrouw belde de boze buurman zelf naar een radioprogramma van Omroep Zeeland: ‘Ik wou dit heel graag even zeggen, dat pesten, zeker van mensen die geen andere opties hebben, ja dat is een rottig woord maar dat is fnuikend. Dat is killing.’

Camera’s, geplaatst na het banden lek prikken. Beeld
Camera’s, geplaatst na het banden lek prikken.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden