LezersbrievenWoensdag 21 augustus

Donorschap maakt het bestaan zinvoller

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 21 augustus.

Erik BeijenBeeld Kiki Groot

Brief van de dag: donorschap

Wat een onnodig kwetsende ­column van Max Pam over zaaddonor Erik Beijen (Ten eerste, 20 augustus).

Het lijkt geschreven vanuit de gedachte: mijn god, wat moet ik nu weer in hemelsnaam schrijven, de deadline is immers morgen al. Of, al speculerend, speelt hier een oude aversie?

Zelf ben ik ook donor geweest rond dezelfde periode. Mijn vrouw (zij heeft een kind uit een eerdere relatie) was eind 30, ik eind 20. We hebben een tijd tevergeefs geprobeerd om kinderen te krijgen en vonden het erg jammer dat het niet lukte, maar zeker geen reden om uit elkaar te gaan.

Ik heb toen gedoneerd om de zinloosheid van mijn bestaan (zoals ik dat voel) enigszins te temperen. Ook was er een groot tekort aan donoren en het voelde prettig dat ik andere mensen hiermee kon helpen.

Anoniem wilde ik niet zijn, nog steeds zou ik (en mijn vrouw zou het ook te gek vinden) graag een of meerdere van deze kinderen ontmoeten. Stel je voor, dat er gewoon een aanbelt. Gewoon uit nieuwsgierigheid, en wie weet zou regelmatig contact volgen. Helaas heeft er zich nog niemand aan­gediend.

Ja inderdaad Max, ik ben schuldig: ik dacht voornamelijk aan mezelf. Ik wilde mijzelf (en volgens mij ben ik daarin niet de enige) ook graag voortplanten.

Berend Havinga, Bennebroek

Tom Dumoulin

Jan Janssen blaast nogal hoog van de toren als hij zijn mening over Tom Dumoulin geeft: ‘Het is altijd wat met hem. Dan moet hij weer poepen, dan valt hij weer’ (Sport, 20 augustus).

Janssen heeft als oud-Tourwinnaar enigszins recht van spreken. Maar het winnen van de Tour was in 1968 een stuk eenvoudiger dan nu. Bovendien had hij het geluk om in het Stadhouderloze Tijdperk tussen veelwinnaars Jacques Anquetil en Eddy Merckx toe te slaan. Een jaar later liet de Kannibaal geen spaan van hem heel.

En laten we vooral niet vergeten dat Tom Dumoulin, ondanks dat ­poepen, tóch die Giro won.

Paul van Beek, Haastrecht

Negatieve rentes

In de jaren 70 had ik als scholier een bijbaantje in de groente- en fruitwinkel van de ouders van mijn beste vriend. Zijn moeder stelde destijds bij wijze van grap aan een bevriende klant nog weleens de vraag: ‘Kan je leven van de rente van je schuld?’ Voor haar een standaarduitdrukking, voor mij toentertijd een contradictio in terminis.

Nooit gedacht dat die situatie inmiddels rap dichterbij komt. (‘Brengen negatieve rentes ons in dromenland?’, Economie, 20 augustus). Profetische woorden dus.

Gerhard Verduijn, Baarn

Antroposofie

De vaste gasten van antroposofische camping de Roos vrezen ‘ander volk’ nu hun camping is overgenomen door het Franse kampeerconcern Huttopia (Ten eerste, 20 augustus). ‘Ander volk’, dat zijn mensen met trainingspakken en bijbehorende beautycase. Brrrr, ander volk.

Wat heeft deze reactie te maken met antroposofie? De ontwikkeling van de mens, het verbinden van schijnbaar tegengestelde werelden, daar ging het grondleger Rudolf Steiner om. Hij draait zich om in zijn graf.

Judith Smedes, Oosterbeek

Migratie

Onlangs kregen in deze krant het stikstof-arrest van de Hoge Raad en de vastgelopen woningmarkt veel aandacht. Vrijdag meldde de NS dat het treinvervoer snel verder dreigt vast te lopen. Economie, wonen en vervoer lopen nu echt tegen hun grenzen in het dichtbevolkte Nederland. Nergens wordt de voor de hand liggende link naar migratie gelegd. Eind 2017 schreef het CBS: ‘De afgelopen twintig jaar is de bevolking met 1,5 miljoen inwoners gegroeid. 86 procent (= 1.3 miljoen) van die toename betrof personen met een migratieachtergrond (van binnen en buiten de EU)’. Om dat in perspectief te plaatsen: het huisvesten van 1,3 miljoen immigranten vergt het bijbouwen van meer dan 8 keer de complete stad Haarlem.

Wie kan met het huidige visieloze migratiebeleid verrast zijn dat ons land op een woon-, werk- en vervoersinfarct afstevent? Hoe is het mogelijk dat in het politieke debat de jarenlange waarschuwingen van gematigde stemmen als die van publicist en hoogleraar Paul Scheffer en recentelijk ook van hoogleraar en voormalig CBS-demograaf Jan Latten nog steeds geen enkele ingang vinden?

Peter Andringa, Haarlem

Puzzelen

Op de puzzelpagina van 17 augustus luidt de omschrijving van cryptogram 325, verticaal 1: de krapte op de woningmarkt leidt tot grote woede. Hoe actueel deze puzzel is, is te lezen op de opiniepagina’s in diezelfde krant, waar een jongedame haar beklag doet over het woningtekort, dat maakt dat zij (21) maar geen betaalbare woning kan vinden.

Gelukkig las ik daarna het prachtige gedicht keuzestress van Jeroen van Merwijk (Boeken en wetenschap). Mijn medelijden met de jongedame was toen vrij snel over.

Tom Offermans, Den Haag

Zaaddonor

Jammer dat Max Pam (Ten eerste, 20 augustus) het interview met zaaddonor Erik Beijen (Ten eerste, 19 augustus) zo afkraakt. Beijen vertelt in een eerlijk en openhartig verhaal hoe hij in de loop der tijd anders over anoniem donorschap is gaan denken en met respect zijn kinderen de ruimte geeft voor contact.

Paul Mekking, Delft

Zure column

Met een goed gevoel begin ik altijd aan mijn ochtendkrant. Maandag daarin het mooie verhaal over zaaddonor Erik Beijer. Door niet anoniem te blijven gaf dit na jaren een mooie wending aan zijn leven en dat van zijn (nieuwe) kinderen. Ook dinsdagmorgen begon ik met een goed gevoel aan de krant, maar dit werd al op pagina 2 omvergeblazen door een wel hele zure column. Het is heel erg op de man gespeeld en Beijers intenties worden in twijfel getrokken. Wel heel makkelijk om iemand zo weg te zetten.

Jeannette Otte, Hillegom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden