'Donner kan Rutte bevrijden van een ondergang in politiek gekonkel'

Donner kan, als hij afziet van de functie van vice-president van de Raad van State, Rutte bevrijden van een ondergang in politiek gekonkel. Dat stelt Willy Pin.

Piet-Hein Donner op de fiets. Beeld anp
Piet-Hein Donner op de fiets.Beeld anp

Nu de opvolging van de vice-president van de Raad van State (RvS) volop in de belangstelling staat en de regering-Rutte met gekuip en gekruip uit een spagaat probeert te komen om Piet-Hein Donner op die plaats benoemd te krijgen, wil ik verwijzen naar de rede die de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, de heer mr. Th. Heemskerk, op 20 december 1911 in de Tweede Kamer der Staten-Generaal, na de rede van de voorzitter graaf Van Bylandt, uitsprak over de net overleden vice-president van de RvS, jhr. mr. P.J. van Swinderen:

'Mijnheer de Voorzitter. Het moge mij vergund zijn, om met een kort woord mij aan te sluiten aan de door u gebrachte hulde aan de nagedachtenis van den overleden vice-president van den Raad van State, jhr. mr. P.J. van Swinderen. Het heengaan van dezen trouwen en ervaren staatsdienaar heeft ook bij de Regeering een gevoel van groot leed verwekt, en door u is te zijnen aanzien geen woord te veel gezegd. Voor de door hem bekleede hooge betrekking is iemand noodig van wijsheid en ervaring, welke beide eigenschappen in hooge mate zijn deel waren. Niet alleen zijn kennis en de onpartijdigheid, waarmede hij, ook blijkens het getuigenis van hen, die met hem werkten, de vergaderingen van den Raad van State en van de Afdeeling voor geschillen van bestuur moet hebben geleid, maakten hem tot een zoo hoog geschatte kracht in ons openbaar leven, maar ook de rustige wijsheid, waarmede alle zaken door hem werden beschouwd. Hij was daardoor ook in moeilijke omstandigheden een trouw en waardig raadsman van de Kroon. Hij was een man tot wien allen opzagen en dien niemand, in welke betrekking dan ook. die met hem in aanraking kwam, anders dan met eerbied kon naderen, en moest men met hem van gevoelen verschillen, altijd niet een soort schroom. Zijn nagedachtenis zal dan ook in hooge eere blijven en de Regeering is er zich van bewust, dat het niet gemakkelijk zal zijn dezen zoo waardige man op de rechte wijze te vervangen.' (bron: Handelingen van de TK der S-G van 20 december 1911).

De persoon die de vrijkomende plaats als vice-president van de Raad van State gaat invullen, zou dus behept moeten zijn met de eigenschappen: wijsheid en ervaring, en dient onpartijdig te zijn.

Karaktertrek
Donner zal zeker de eigenschappen: wijsheid en ervaring, bezitten. Per slot van rekening heeft hij een rijke ervaring opgedaan bij de overheid. Was zowel lid als gedurende een 5-tal jaren voorzitter van de WWR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en al eerder zo'n 4¿ jaar lid van de RvS. Of Donner kan voldoen aan de andere karaktertrek, die van onpartijdigheid, daaraan twijfel ik: want daarvoor heeft hij met zijn trappervoeten teveel de modder van het CDA geplet.

Voor Mark Rutte ligt hier zijn kans om zich de leider te tonen die zich niet laat ringeloren met het gekuip van een aantal ministers in zijn ploeg en waarmaakt dat hij het 'anders zal doen' dan het gebruik was. Hij kan met meer openheid en transparantie laten zien dat die uitspraak hem serieus is en zo uit de spagaat komen en mij zijn blaam van 50 miljard kan laten vergeven en doen vergeten.

Maar bovenal Donner kan, als hij afziet van de functie, Rutte bevrijden van een ondergang in politiek gekonkel. En dan kan ook ik Donner, na diens verscheiden over vele, vele jaren, de woorden toedichten die graaf Van Bylandt in 1911 uitsprak over Van Swinderen: 'kenmerkte hij zich als een persoonlijkheid van groote bescheidenheid en eenvoud; hij was een karakter, wars van zelfzucht'.

Willy Pin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden