Domweg gelukkig in Noord-Drenthe

Noord-Drenthe is nu even volop in het nieuws, want volgens een onderzoek de fijnste plek om te wonen. Onze correspondent Noord-Nederland, Jurre van den Berg, verbaast zich: zoveel ophef over iets dat hij allang wist.

Jurre van den Berg
null Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Daar keek men ten zuiden van de lijn Haarlem-Hengelo vreemd van op: Noord-Drenthe de meest welvarende regio van Nederland? Drenthe in de ogen van Randstedelingen, dat is de streek van hunebedden en keuterboertjes, van Bartje en Berend Botje, van turf, jenever en achterdocht. Een herinnering aan een regenachtige fietsvakantie misschien. Een groot bos waarin wat mensen hun broodkruimels niet konden terugvinden.

Alles ten noorden van Zwolle is bovenal ver weg. Drenthe is pas nieuws als er een wolf verdwaalt. Mijn vorige chef placht nog steeds te vragen: 'Hoe is het daar in het Hoge Noorden?' (Van haar kan ik het hebben.)

De voor velen opmerkelijke bevinding kwam vrijdag uit een rapport van de Rabobank en de Universiteit Utrecht. Samen ontwikkelden ze een 'Brede Welvaartsindicator'. Doorgaans wordt welvaart gemeten aan de hand van het bruto binnenlands product, het geld dat we samen verdienen. Maar dat is wel erg nauw bekeken, zo oordeelde zelfs een Tweede Kamercommissie begin dit jaar.

In mijn woonplaats Peize wisten we allang: de optrekkende ochtendmist in De Onlanden, het natuurgebied tussen het dorp en de stad Groningen, die vang je niet in het bbp. Nu vinden we de statistieken aan onze zijde, al zet mijn wetenschapscollega vraagtekens bij de kleine verschillen uit het onderzoek. In elk geval blijkt dat we in Noord-Drenthe tevreden zijn over onze woonomgeving, de balans tussen werk en privé koesteren en we ons gezonder, prettiger en veiliger voelen dan inwoners van grote steden. Bij de buren ging laatst midden in de nacht het inbraakalarm af. De dader bleek een spinnetje. Alleen wat betreft sociale contacten scoren Drenten niet bovengemiddeld. (Misschien het laatste restje achterdocht.)

null Beeld Volkskrant graphics
Beeld Volkskrant graphics

Van 'dorp van de messentrekkers' naar forensendorp

Ooit sprak ik Joost van Bodegom, in de jaren zeventig burgemeester van de toen nog zelfstandige gemeente Peize. In die tijd, vertelde hij, stond Peize bekend als 'het dorp van de messentrekkers'. Ruig jong volk wist in het weekeinde leeftijdsgenoten uit Paterswolde wel te vinden.

Van dat hoekige imago is weinig meer over. Tien kilometer ten zuiden van Groningen is Peize (vijfduizend inwoners) meer en meer een forensendorp. Een uitvalsbasis voor veelal jonge gezinnen op zoek naar ruimte. Net als andere plaatsen in de kop van Drenthe, zoals Eelde en Zuidlaren. Als ik doorfiets, sta ik in een half uur op de Grote Markt. Door de opmars van de e-bike is ook Roden een veredelde buitenwijk van Groningen, met onder meer de universiteit en twee ziekenhuizen als grote werkgevers en culturele voorzieningen binnen schootsafstand.

Een kudde schapen in het Kniphorstbos bij Anloo Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Een kudde schapen in het Kniphorstbos bij AnlooBeeld Harry Cock / de Volkskrant

Amsterdamse toestanden

Zeker sinds de grond ten noorden van de stad met enige regelmaat beeft en Amsterdamse toestanden de Groningse woningmarkt bereikten, zijn Noord-Drentse huizen gewilder. Maar: nog steeds betaalbaar. Twee ton voor een zolderkamer van 23 vierkante meter aan de Albert Cuyp ('wonen als God in Frankrijk')? We grinniken erom. Voor dat geld koop je hier met een beetje geluk een vrijstaand huis met een tuin en uitzicht over de weilanden.

Domweg gelukkig in Drenthe, kort en goed. In de Gooi- en Vechtstreek - na Zuidwest-Drenthe op plaats drie - hebben ze hun schaapjes weliswaar op het droge, maar voor het overige kan pak 'm beet Bussum niet tippen aan Bunne. Onder aan de lijst bungelen de grote steden, waarbij de regio Rijnmond het nog net wat slechter doet dan de agglomeratie 's-Gravenhage en Groot-Amsterdam. Wonen, veiligheid, werk (Rotterdam) en balans (Amsterdam): Randstedelingen zijn niet te benijden.

Al signaleerde ik vorige week voor het schoolplein van mijn oudste dochter de eerste bakfiets. De moeder die net haar kinderen had uitgeladen, verontschuldigde zich er haast voor: 'In Amsterdam hebben ze er allemaal een.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden