ColumnPeter de Waard

Doet Son, ‘s werelds grootste speculant en telg van generatie X, de gok van de eeuw?

null Beeld

Zoals de gamegeneratie Z is opgegroeid met noobs en trolls, zo groeide de yuppiegeneratie X op met calls en puts.

In de jaren negentig leek de beurs een loterij zonder nieten. De koersen kenden maar één richting: omhoog. En het belangrijkste spelletje was toen de handel in opties: rechten om aandelen te kunnen kopen of verkopen. Wie 100 gulden over had, kon twee aandelen Philips kopen van 50 gulden per stuk. Als die naar 60 gulden zouden stijgen, was daar een winst van 20 gulden. Leuk voor een rondje in de kroeg, maar niet veel meer.

Maar er kon voor dat bedrag ook een call-optie Philips worden gekocht die het recht gaf om over drie maanden 100 aandelen te kopen tegen 50 gulden. Als de koers van het aandeel in die periode steeg naar 60 gulden, was er een winst van liefst 900 gulden – 1.000 min de betaalde premie van 100 gulden.

Ineens kon niet alleen de hele bar een rondje worden gegeven maar ook een dvd-recorder worden gekocht. Dankzij de hefboomwerking kwamen de stoutste dromen uit en op elk verjaardagsfeestje waren calletjes en putjes (dan waren opties waarbij gegokt werd op een koersdaling) het gesprek van de avond. Al snel trok de generatie X de na-oorlogse babyboomers mee naar het casino van Tjerk, zoals de optiebeurs nogal smalend werd genoemd. Totdat in 2000 met de dotcomcrisis de boel als een kaartenhuis instortte en alle calletjes waardeloos waren. Het plezier was er meteen af.

Dat gold niet voor Masayoshi Son, bij uitstek een telg van de generatie X. De oprichter en baas van de Japans/Amerikaanse investeringsmoloch verloor toen liefst 70 miljard dollar. Maar hij gooide het bijltje er niet bij neer. Hij was gokverslaafd en bleef quitte of dubbel spelen op de financiële markt. In 1999 investeerde hij 20 miljoen in de onlineretailketen Alibaba. Vlak daarna kocht hij er nog eens voor 80 miljoen dollar aandelen bij. Het leverde hem een ongekende winst op van liefst 120 miljard dollar. Son profileerde zich daarna als de grote visionair die nu al weet hoe mensen in het jaar 2525 leven en communiceren.

Maar zijn visie tot over 500 jaar behoedde hem niet voor enorme miskleunen. Voor veel te veel geld stapte hij in bedrijven als Uber en Slack. Maar de grootste zeperd was een investering van 47 miljard dollar in 80 procent van de aandelen WeWork, een kantoorverhuurapp.

Nu is het niet meer dan 7 miljard dollar waard. Om dat verlies goed te maken heeft hij met call-opties een alles of niets-investering gedaan in Big Tech-aandelen van Apple, Amazon en Facebook. Nu is het alles. Sindsdien zijn de koersen als een raket omhooggegaan.

Alleen is het balletje in de roulettebak nog niet helemaal uitgerold en kan het nog altijd niets worden.

Son is veruit de grootste speculant in de wereld. Alleen heeft de financiële markt weinig aan gokverslaafden die de beurzen als speeltuin beschouwen voor hun excentrieke hobby.

Misschien zijn gamers nuttiger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden