OpinieSexting

‘Doe sexting niet in de ban, jongere steekt er iets van op’

Vorige week riep de politie tieners op om te stoppen met sexting, het online versturen van sexy selfies of filmpjes. Een inadequaat en mogelijk zelfs schadelijk advies, menen Belle Barbé en Marijke Naezer.

Al eerder adviseerde de politie jongeren om sexy foto’s of filmpjes alleen te delen als ze hier niet herkenbaar opstonden, en om dit enkel te doen in een vertrouwde omgeving. Nu is dat advies aangescherpt. Volgens de politie is vaak toch te herleiden wie er op de foto staat, bijvoorbeeld door littekens of moedervlekken. Bovendien worden de foto’s vaak ongevraagd openbaar gemaakt en dreigt het gevaar dat ze op kinderpornowebsites terechtkomen. Het nieuwe advies is daarom om liever helemaal geen sexy materiaal meer te versturen.

Dit advies doet sterk denken aan de Amerikaanse puriteinse versie van seksuele voorlichting, waarin geheelonthouding gepredikt wordt. Een dergelijke benadering belemmert de seksuele vrijheid van jongeren. Sexting kan juist bijdragen aan de beleving van verschillende dimensies van seksualiteit. Via sexting ondernemen jongeren seksuele avonturen, geven zij vorm aan hun identiteit en romantische intimiteit en leren ze over seksualiteit. Het zou een stap terug zijn om hen dit te ontnemen.

Waak voor victim blaming

Bovendien spreekt er een kwalijke boodschap uit het advies van de politie, namelijk: het potentiële slachtoffer is verantwoordelijk voor het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit opent de deur naar victim blaming: wie een sexy foto van zichzelf maakt is ‘dom’, en ‘vraagt erom’ dat deze wordt verspreid. In plaats van de pleger aan te spreken, wordt de schuld bij het slachtoffer gelegd. We vinden in Nederland niet dat een meisje in een kort rokje erom vraagt verkracht te worden; diezelfde logica zou ook voor online situaties moeten gelden.

Daarnaast worden door het advies de werkelijke verantwoordelijken van het probleem onzichtbaar, namelijk de plegers. Zij, degenen die de foto ongewenst verspreiden, plegen een strafbaar feit en doen aan online seksuele grensoverschrijding. Juist hier ligt een taak voor de politie: het zichtbaar maken van deze groep en het aanspreken van deze jongeren (en volwassenen) op hun gedrag.

Benadruk seksuele vrijheid

Dat we geconfronteerd worden met nieuwe mogelijkheden om vorm te geven aan seksualiteit, betekent niet dat we ook een totaal nieuwe aanpak nodig hebben wat betreft seksuele voorlichting. Onze seksuele voorlichting staat internationaal hoog aangeschreven, juist vanwege de nadruk op seksuele vrijheid. Bovendien wordt er hard gewerkt aan verbeteringen, zoals meer aandacht voor seksuele diversiteit en seksueel plezier.

Laten we jongeren op dezelfde manier voorlichten over sexting, als we doen over seks. Met aandacht voor de leuke kanten en de uitdagingen, en voor het respecteren van elkaars privacy en waardigheid. Zo kunnen ze zelf een afgewogen keuze maken om het avontuur al dan niet aan te gaan, op een manier die bijdraagt aan het seksuele plezier van zichzelf en van anderen.

Belle Barbé is specialist seksuele opvoeding.
Marijke Naezer is onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden