Dode mussen

Ik stem voor een boerkaverbod

Kader Abdolah

Door de vertalingen van mijn boeken reis ik vaak naar verschillende landen, nu ben ik in Italië op tournee. De mensen denken dat de Nederlanders behoorlijk racistisch zijn geworden en dat de oorspronkelijke bewoners en de immigranten tegenover elkaar achter de zandzakken staan. Ik probeer hen uit te leggen dat dat niet zo is, dat we in Nederland een periode meemaken waar zij vroeg of laat ook mee geconfronteerd zullen worden.
Zonde
Ik wil niet over Wilders praten. Ik vind het zonde van mijn tijd, zonde van mijn leven, maar de nieuwe regering is een feit. Het zal een aantal maanden rust brengen in het land, als ook de PVV deze tijd van bezinning toelaat.
Geert Wilders heeft sterke invloed gehad op de totstandkoming van dit kabinet, maar nu de trein van de regering op de rails is gezet, vraagt iedereen zich af waar hij is gebleven. Toen Rutte met zijn ministerploeg naast de koningin op het bordes stond, was de groep aanzienlijk kleiner dan normaal, je zag duidelijk de lege plekken waar Wilders en zijn mannen hadden kunnen staan.
Premier Rutte is meteen aan zijn klus begonnen, hij gaat 18 miljard bezuinigen door het overheidsapparaat kleiner te maken, door dit te doen, door dat te doen, maar eerlijk gezegd interesseert niemand dat. Bezuinigen is niet leuk, zelfs saai.
Gevaar
De spannende maatregelen die hij gaat nemen, zijn allemaal met Wilders verbonden. Rutte zal een aantal van die populaire maatregelen moeten nemen om Wilders stil te houden, anders brengt hij direct het kabinet in gevaar.
In de fractiekamer van het CDA schijnt wel eens gezegd te worden dat je Wilders met een dode mus blij kunt maken.
Rutte, maak hem blij, laat hem 130 km per uur rijden, dat moet kunnen in sommige dode grensgebieden van het land.
Maar wat zou de volgende dode mus kunnen zijn? Ik denk het boerkaverbod.
Het kabinet is waarschijnlijk nu al druk bezig om een wetsvoorstel te maken. Straks, als zo’n motie door het parlement aangenomen wordt, kunnen we eindelijk de gezichten van de 165 boerkadragers, onder wie 65 jonge blanke Nederlandse vrouwen, aanschouwen.
Ik zie deze vrouwen niet als fanatieke dienaren van Allah, zij zijn eerder de uitdagers, de dwarsliggers. Zij zijn vrouwelijke islamitische Geert Wilders-types.
Boerkaverbod
Als het bij deze 165 vrouwen zou blijven, zou ik er geen problemen mee hebben, maar ik vrees dat het aantal zal groeien, daarom stem ik voor een boerkaverbod. Toch wil ik deze vrouwen hier even in het zonnetje zetten.
Het dragen van een boerka in Afghanistan is onder zware dwang opgelegd door de Taliban. Het bedekken van een vrouwelijk gezicht in dat land is synoniem aan mannelijk geweld jegens vrouwen. In Nederland gaat dit niet op, de meeste boerkadragers zijn jonge zelfbewuste, mondige, eigenwijze vrouwen die bewust en uit eigen wil hun gezicht bedekken.
Met hun aanwezigheid hebben ze ons nieuwsgierig gemaakt. Ze spelen, provoceren, maar doen geen kwaad.
Hun daad is een stil verzet tegen hen die niets van een vreemde willen hebben. We hebben nog even de tijd om van hun schaarse aanwezigheid te genieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden