LezersbrievenMaandag 20 mei

Dode en creperende dieren in stallen maken steeds meer mensen radeloos van woede en onbegrip

De lezersbrieven van maandag 20 mei.

Een varken in de wagen naar het slachthuis.  Beeld null
Een varken in de wagen naar het slachthuis.

Brief van de dag

De Nederlandse vee-industrie begaat bijna 3 miljard wetsovertredingen per jaar, blijkt uit onderzoek van Dier & Recht en Varkens in Nood. Er wordt nauwelijks tegen opgetreden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is ernstig onderbemand en heeft kennelijk andere prioriteiten.

Dode en creperende dieren in stallen maken steeds meer mensen radeloos van woede en onbegrip. 70 procent van de productie van de Nederlandse veehouderij wordt geëxporteerd en plofkipfabrieken in Oekraïne worden met honderden miljoenen gesteund door Brussel, hoewel deze bedrijven niet voldoen aan de Europese dierenwelzijnsnormen.

Natuurlijk is het bezetten van een varkensstal in Boxtel niet goed te praten (Ten eerste, 15 mei). De vraag is echter waarom de agrarische sector het zover heeft laten komen? Waarom moeten duizenden dieren elk jaar levend verbranden? Als er in een stal 5.000 varkens staan is het op tijd de deuren openzetten om de dieren te laten ontsnappen onmogelijk. De Land- en Tuinbouw-organisatie (LTO) is hier al jaren over bezig, zonder resultaat. Minister Schouten was er als de kippen bij om de dierenactivisten te veroordelen.

Zij stelt dat de boeren voor ons eten zorgen, maar vergeet erbij te vertellen dat slechts een klein gedeelte van de productie voor de Nederlandse markt is en de rest verdwijnt naar het buitenland. Het zou het kabinet sieren wanneer het ook afstand nam van de wetsovertredingen in de intensieve veehouderij. Tijd voor een beschaafde en dus diervriendelijke samenleving.

Ed Albers, Rotterdam

Dagvergoeding

In het interview met Sophie in ’t Veld (Zaterdag, 18 mei) blijkt inderdaad dat zij erg ervaren is. Met name in het goedpraten van haar oneigenlijk gebruik van de dagvergoeding van 320 euro per zittingsdag.

Ze gebruikt het voor haar vele reizen naar Nederland. ‘De anderen doen het ook.’ Niks geen sorry, ik had het niet moeten doen, ik maak geen gebruik meer van de regeling. Nee, het is normaal om gemeenschapsgeld naar eigen goeddunken aan te wenden. Met zulke volksvertegenwoordigers zal het beeld van zakkenvullers niet gauw verdwijnen.

Jac Matthijsen, Schiedam

Plassen

Als alle staand plassende mannen zelf het toilet én entourage zouden moeten schoonmaken, gingen ze vanzelf zitten.

Odette Wolters, Ulvenhout

Buma

Sybrand Buma wees Thierry Baudet de afgelopen twee jaar keer op keer op zijn verantwoordelijkheid als Tweede Kamerlid, wanneer de FvD-voorman een debat niet serieus nam of ergens anders in het land was geweest. Terechte woorden, maar als je dan halverwege je termijn zelf de kiezer niet serieus neemt en toch maar een andere functie gaat uitvoeren, blijken ze weinig waard.

Is het echt zo lastig om van tevoren te bedenken of je de vier jaar uit gaat zitten? Zeker voor een ervaren politicus als Buma, die bewust koos voor de Kamer in plaats van het kabinet, moet dit goed in te schatten zijn.

Misschien moeten we van het salaris van parlementsleden een prestatiebeurs maken, zoals voorheen met de studiefinanciering gebeurde. Een volksvertegenwoordiger krijgt het salaris dan als lening en dit wordt omgezet in een gift als hij of zij de vier jaar volmaakt. Uitzonderingen kunnen gemaakt worden voor persoonlijke omstandigheden, maar het signaal dat de functie van Kamerlid serieus genomen dient te worden, lijkt mij geen overbodige luxe.

Igor Damen, Amsterdam

Anouk

Waarom staat er in uw krant geen recensie over de concerten van Anouk in de Ziggo Dome van eind april en begin mei? Daar waren twee keer zeventienduizend mensen. Ik zie soms wel recensies in uw krant over theater voorstellingen waar drie mensen bij zijn. Bovendien is Anouk de beste zangeres van heel Nederland, misschien wel van heel Europa en krijgt ze in andere kranten vier of vijf sterren voor die concerten.

Nu ik toch bezig ben, ik raad de recensent aan om Anouk haar Nederlandstalige album nog eens te luisteren. Want dat is geen twee sterren waard.

Ik denk dat ik papa of mama ga vragen om een abonnement op een andere krant te nemen want dit kan zo natuurlijk niet.

Lena van Kruijsdijk, elf jaar, Amsterdam

Tv-debat

Nederlandse politici en media staan vooraan om kritiek te leveren als media in het buitenland in de aanloop naar verkiezingen alleen standpunten van enkele politieke partijen weergeven. Woorden als bananenrepubliek en ondemocratisch zijn nooit ver weg. Ik zie dan ook niet hoe de voormannen van de VVD en FvD hun voornemen voor een een-op-eendebat kunnen verantwoorden, en al helemaal niet waarom onafhankelijke media zich voor dit PR-karretje laten spannen. Het zou de partijen − die notabene het woord democratie in hun naam voeren − en de omroep sieren dit ondemocratische debat af te blazen. Mocht dat niet gebeuren, dan zou het andere media sieren om niet aan dit toneelstukje mee te werken en er in alle talen over te zwijgen. De kiezer die er niet van gediend is dat er in Nederland zo met de democratie wordt omgegaan kan zijn afkeuring laten blijken door niet naar dit debat te kijken en beide partijen donderdag 24 mei keihard af te straffen door niet op ze te stemmen.

Eric Jansen, Wageningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden