Scherpste opinies

Dit was Merkels grootste verkeerde politieke inschatting in jaren

Duitsland bezwijkt onder de Syrische vluchtelingen en voert sinds zondag extra grenscontroles in. Hoe kijken Duitse, Oostenrijkse en Britse media hiernaar?

null Beeld anp
Beeld anp

In de Süddeutsche Zeitung schrijft Stefan Kornelius dat het nog maar twee weken geleden is dat Angela Merkel het grootmoedigheidsoffensief van Duitsland tegenover de vluchtelingen begon onder het motto 'Wij kunnen dat'. 'Afgelopen zondag heeft de Bondsregering een spectaculaire wending gemaakt en daarmee toegegeven: 'Wij kunnen dat toch niet'. Hiermee erkent de bondskanselier dat zij een verkeerde politieke inschatting heeft gemaakt, de grootste in de tien jaar van haar bondskanselierschap.

Voor Europa luidt de boodschap, aldus Kornelius, dat Duitsland begrepen heeft dat het niet in een Alleingang de vluchtelingenpolitiek van Europa drastisch kan veranderen. 'De dubbele moraal die aan de rest van Europa al was toegeschreven, heeft ook het land in de greep dat met zijn welkom-cultuur een drogbeeld heeft geschapen in de vluchtelingenkampen van Syrië tot Pakistan. Nee, Duitsland kan niet voor iedereen openstaan, omdat alleen al het aantal vluchtelingen het land niet financieel, maar wel sociaal heeft overvraagd.'

null Beeld reuters
Beeld reuters

Interventie

Reinhard Müller van de Frankfurter Allgemeine denkt er anders over. Hij meent dat wat een terugval lijkt naar de tijden van de 'Kleinstaaterei' in werkelijkheid de noodzaak van het moment is. 'Daarbij handelt Duitsland uit zelfbescherming en binnen het kader van het Europees recht, en dat kun je van de andere landen niet zeggen.' Natuurlijk wordt door deze maatregelen de massale vlucht niet gestopt, schrijft Müller.

'Als het gaat om het bestrijden van de oorzaak van het vluchten wordt algauw gezegd, dat die gecompliceerd is. Wat ook waar is.' Müller meent dat het inderdaad gemakkelijker is in Duitsland humanitaire hulp te bieden dan in Syrië in te grijpen. Maar het argument dat een interventie alles alleen maar nog erger zou maken, gaat niet meer op.Müller vindt dat, zolang de toestand zo verschrikkelijk blijft, vluchtelingen zo vroeg moeten worden opgenomen.

null Beeld epa
Beeld epa

Harteloze Hongaren

'Duitsland geeft ons onze verantwoordelijkheid terug', concludeert Oliver Pink in de Oostenrijkse krant Die Presse. 'Oostenrijk speelde tot nu toe een comfortabele rol in de vluchtelingencrisis', schrijft Pink. 'De vluchtelingen werden gevoed, ons aanzien in de wereld steeg, maar uiteindelijk werden ze naar Duitsland doorgeschoven. Ook de politici namen genoegen met deze humanistische pose, die het hun ook toestond neer te kijken op de harteloze Hongaren.'

Een beetje voorbarig, denkt Pink, want de Duitsers doen nu wat op den duur onvermijdelijk was: ze sluiten de vensters weer die zij wat onnadenkend maar ook onstuimig geopend hadden. Oostenrijk kan het Duitse voorbeeld alleen maar volgen, dus ook zijn grenzen sluiten, zegt Pink. Nu wreekt zich de arrogantie jegens Hongarije. 'Oostenrijk moet er nu op vertrouwen dat de Hongaren de vluchtelingen niet ongecontroleerd naar Oostenrijk laten doorreizen.'

null Beeld epa
Beeld epa

Tactische manoeuvre

Wat misschien lijkt op een capitulatie van Merkel, is voor een deel ook een 'tactische manoeuvre' om druk op de rest van de EU te leggen om een quotasysteem voor asielzoekers te accepteren, stelt The Economist.
Volgens het Britse weekblad zal het onmiddellijke gevolg van de grenscontroles in Duitsland zijn dat meer landen hun grenzen sluiten. 'Het tweede beoogde gevolg is dat de EU eindelijk krachtig optreedt en een nieuwe asielregeling ontwerpt.'

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden