COMMENTAARPENSIOENAKKOORD

Dit pensioenakkoord verdient het voordeel van de twijfel

Het nieuwe pensioenstelsel is vooral een erkenning van de realiteit.

De Nieuwe Bibliotheek van Almere.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De Nieuwe Bibliotheek van Almere.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Geen wonder dat de achterban van FNV zich met de beslissing over een nieuw pensioenstelsel vrijdag niet wilde laten opjagen door het kabinet. Er staat veel op het spel en die twee weken kunnen er ook nog wel bij. Wel is het te hopen dat uitstel niet tot afstel leidt. Na vele jaren van aanhoudende malaise wordt nu in het conceptakkoord tussen werkgevers, werknemers en het kabinet immers de stap gezet die niet kon uitblijven: de rekenrente verdwijnt als pijler onder het stelsel. Dat is in feite het einde van de belofte om de pensioenen tot in lengte van jaren voor alle generaties te garanderen.

Aangezien die belofte nu al zoveel jaren niet meer wordt waargemaakt, zit er inmiddels weinig anders op: het loslaten van de rekenrente biedt de fondsen de financiële speelruimte waarnaar zij snakken. Dat vergroot in elk geval op korte termijn de mogelijkheden om de pensioenen van de deelnemers op niveau te houden. Op de lange termijn stijgt het risico. Niemand weet wat er in de loop van dertig jaar gebeurt met de waarde van de beleggingen. Dat kan niet genoeg ­benadrukt worden.

Het afscheid van de rekenrente is dan ook geen vreugdevol moment, maar wel een erkenning van de realiteit dat de pensioenen allang niet meer welvaartsvast zijn. De jaarlijkse breuk met die belofte heeft het vertrouwen in de fondsen een enorme knauw ­gegeven. De kloof tussen de reële vooruitzichten en de verwachtingen van de spaarders was simpelweg te groot geworden, zonder uitzicht op verbetering.

Het nieuwe stelsel is in dat opzicht een stuk oprechter: meer perspectief, maar geen garanties. Omdat het daarnaast eindelijk moderner wordt en vriendelijker voor mensen die geregeld van baan verwisselen, verdient dit pensioenakkoord het voordeel van de ­twijfel.

Die twijfel zit vooral in de uitwerking die nu gestalte moet gaan krijgen. De overgang van de bestaande ­afspraken en toezeggingen naar het nieuwe stelsel dreigt vooral bij veertigers en vijftigers een gat te slaan van miljarden euro’s. Daarvan is nog niet duidelijk hoe het wordt gedicht en ten koste waarvan of van wie. Ook op fondsniveau moet nog veel worden afgesproken over de solidariteit tussen generaties. Voor wie na z’n pensionering niet verrast wil worden, blijft waakzaamheid voorlopig geboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden