Dit Palestijnse meisje groeide op in een realiteit van geweld

Hierbij reageer ik op het artikel van Elad Zigler over de Palestijnse tiener Ahed Tamimi (O&D, 11 januari). Ik wil enkele zaken benoemen die de lezer kunnen helpen zich een genuanceerdere mening te vormen.

Trees Kosterman
De 16-jarige Palestijnse Ahed Tamimi wordt gehandboeid naar de rechtszaal gebracht. Beeld ap
De 16-jarige Palestijnse Ahed Tamimi wordt gehandboeid naar de rechtszaal gebracht.Beeld ap

1. In beslagneming

Ahed Tamimi komt uit Nabi Saleh op de Westbank met 600 inwoners, van wie de meesten familie zijn en die vooral leven van landbouw. Sinds 2000 is een flinke lap grond in beslag genomen door Israël voor de bouw van de illegale Joodse nederzetting Halamish. De kolonisten hebben in 2009 een natuurlijke bron, eigendom van een inwoner van het dorp, Bashir Tamimi, in beslag genomen. Nu hebben de inwoners van Nabi Saleh 12 uur per week water, en Halamish 24 uur per dag. De kolonisten van Halamish steken regelmatig olijfbomen in brand en vallen de inwoners van Nabi Saleh lastig.

2. Protesten

Vanaf 2010 gingen de inwoners van Nabi Saleh elke vrijdag protesteren tegen de inbeslagnames. Ze werden altijd aangevallen door het Israëlische leger dat traangas, geluidsbommen en rubberen kogels gebruikte en met scherp schoot. Tot 2016 raakten meer dan 350 mensen gewond, van wie 50 blijvend letsel opliepen. Drie inwoners werden gedood: Mustafa en Rushdi Tamimi en Saba Nidal Obaid.

Een Palestijnse demonstrant in Nabi Saleh in januari. Beeld anp
Een Palestijnse demonstrant in Nabi Saleh in januari.Beeld anp

3. Dagelijkse aanvallen

Volgens rapporten van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem en van inwoners van Nabi Saleh zelf worden de Tamimi's en andere inwoners geregeld 's nachts uit bed gehaald door soldaten. Sinds 2010 is het huis van Aheds familie meer dan 150 keer 's nachts overvallen. Het dorp zelf wordt dagelijks aangevallen door Israëlische soldaten die bewoners en huizen bespuiten met skunkspray, een vies ruikende vloeistof, die pas na dagen verdwijnt. Ook schiet het Israëlische leger vaak de watertanks op de daken lek, waar- door men dagen geen water heeft.

In deze realiteit van geweld is Ahed, net als duizenden Palestijnse kinderen, opgegroeid. Zij werd gearresteerd omdat ze een bewapende soldaat een klap in zijn gezicht gaf. Een paar uur eerder was haar neef door Israëlische soldaten in zijn hoofd geschoten, waarna de soldaten het huis van de Tamimi's overvielen. Ahed schreeuwde tegen hen dat ze weg moesten gaan, waarop ze tegen haar begonnen te duwen. Ahed gaf daarop een soldaat een klap in zijn gezicht.

Twee dagen later wordt ze gearresteerd. Toen haar moeder de dag daar-op ging informeren naar Ahed werd ook zij gearresteerd. Intussen zijn beiden voorgekomen. De aanklachten zijn: stenen gooien naar veiligheids-troepen, het bedreigen van een soldaat, het aanvallen van een soldaat, het bemoeilijken van een soldaat tot het uitvoeren van zijn taken en het aanzetten tot het gooien van voorwerpen naar individuen of eigendommen. Aheds moeder is aangeklaagd voor het aanzetten tot geweld vanwege een filmpje dat ze op Facebook heeft gezet. In een interview zei Ahed: 'De bezetting beperkt onze dromen', 'onze gedachten worden gekooid door de bezetting: de Israëli's controleren eerst onze dromen en dan maken ze ze kapot.'

Trees Kosterman woont meer dan 25 jaar in Sakhnin, een Arabisch dorp in Galilea en werkte voor talloze ngo's.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden