ColumnBert Wagendorp

Dit land is zo goed georganiseerd, dat we vastdraaien in onze fenomenaal georganiseerde bureaucratie

null Beeld

In Nieuwsuur hadden ze maandagavond een kaartje van Europa, waarop was te zien in welke Europese landen het vaccineren tegen covid-19 was begonnen, en in welke niet. Alle West-Europese landen hadden een injectiespuit, behalve Nederland en Denemarken. Denemarken was een foutje, daar waren een dag eerder de eerste spuiten gezet, dus alleen in Nederland moeten we nog even wachten. Op 8 januari is het zover – al begint de grootschalige vaccinatie pas tien dagen later.

Dinsdag legde Michiel van der Geest in deze krant uit hoe het zover kon komen. Het was een helder stuk, voor zover er tenminste in het vaccinatiedossier nog enige helderheid valt te ontwaren. Er waren een paar dingetjes misgegaan: de Pfizer-vaccins zaten in te grote verpakkingen en we hadden te lang ingezet op kleinschaligheid, in plaats van het grootschalig aan te pakken. Zo zat er nog een en ander tegen. Aan de hoeveelheid overleg heeft het in elk geval niet gelegen, dat was duidelijk. Er is de afgelopen maanden in allerlei gremia tegen de klippen op corona-overleg gevoerd – als ze bij Nieuwsuur even een kaartje hadden laten zien van landen waar het meest is overlegd, dan waren we vast en zeker glorieus op één geëindigd.

Belangrijk was het ‘afstemmingsoverleg’ over de vaccinatiestrategie: daarbij waren, behalve het ministerie van VWS, het RIVM en de GGD’s ook nog eens negen verschillende koepelorganisaties betrokken. In het afstemmingsoverleg konden helaas nog geen spijkers met koppen worden geslagen, want het wachten was nog op het rapport Strategieën voor COVID-19-vaccinatie van de Gezondheidsraad. Dat verscheen, na vijfenhalve maand overleg, op 19 november. Helaas is de strategie alweer achterhaald.

André Rouvoet verklaarde onlangs in de Volkskrant dat ‘iedereen die zegt dat dit sneller had gekund, niet snapt hoe het werkt.’ Rouvoet is voorzitter van de GGD’s en de GHOR’s – zoekt u zelf even op waar dat voor staat; de strijd tegen het virus wordt in Nederland gevoerd door een immens web van afkortingen die voortdurend met elkaar in overleg zijn. Als je de tijd die al het overleg tot 1 januari heeft gekost aftrekt van de duur van de coronacrisis, dan was het virus al in 1976 geklopt geweest.

Maandag noemde Roel Coutinho, voorganger van Jaap van Dissel als baas van het RIVM, in Nieuwsuur de gang van zaken rond het vaccineren ‘verbijsterend’ en ‘beschamend’. Coutinho snapt dus gewoon niet hoe het werkt. Net als alle verantwoordelijken in de landen om ons heen. Jammer, jongens, maar jullie hebben niet begrepen hoe het werkt. Er is bij jullie veel te weinig overlegd, anders waren jullie echt niet zo snel met vaccineren begonnen.

Volgens Hugo de Jonge gaat het niet om wie als eerste begint, maar om wie als eerste klaar is. Misschien moeten we hem over een paar maanden na een geweldige tussensprint alsnog gelijk geven, maar degene die het eerst begint is meestal ook als eerste klaar.

Ik verwacht dat Hugo de Jonge na het reces de term ‘intelligente vaccinatiestrategie’ erin zal gooien. Want hoewel we nu internationaal voor paal staan, blijven we ervan overtuigd dat we een slim klein landje zijn, dat het allemaal meer dan voortreffelijk voor elkaar heeft. In Duitsland moesten ze voor het vaccineren nog een aparte infrastructuur opbouwen! Ongelooflijke losers.

Dit land is zo waanzinnig goed georganiseerd, zo bizar goed, dat we vastdraaien in onze fenomenaal georganiseerde bureaucratie. Dat bleek in de toeslagenaffaire en nu weer. Daar moeten we eens een overlegje aan wijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden