Dit kon alleen Mohammed zijn

Hij is terug

 

Opeens stond-ie er: helemaal alleen, bij de waterput. Niet in Mekka of Medina, maar diep in Syrië, in een klein dorpje vlak bij Raqqa. De dorpelingen herkenden hem bijna onmiddellijk: dat vrome gelaat, die prachtige zwarte baard, die welhaast goddelijke uitstraling... en er stond zowaar weer water in de put! Dit kon alleen Mohammed zijn, de laatste der profeten, die was teruggekeerd op aarde.

De verspreiding van het nieuws verliep aanvankelijk stroef: niemand durfde een foto of video van hem te maken, en sommige dorpelingen bleven openlijk twijfelen aan zijn verhaal. Die liet hij meteen onthoofden, maar het duurde toch even voordat iedereen overtuigd was. Ten slotte bood Twitter uitkomst: nadat de hashtag #moisback zeven dagen en zeven nachten wereldwijd trending topic was geweest, kon eigenlijk niemand er meer omheen.

Behalve in Nederland.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid deed een officiële verklaring uitgaan dat deze man weliswaar voldeed aan oude beschrijvingen van Mohammed, maar dat de echte profeet nooit in IS-gebied zou verschijnen. Het moest dus een bedrieger zijn, die de islam slechts misbruikte voor eigen gewin. Jongeren wezen op filmpjes van Saoedische en zelfs Iraanse theologen die inmiddels overtuigd waren, maar de meeste Nederlandse moslims wisten zeker dat hun profeet in deze tijd volkomen geweldloos zou zijn.

Toen de hype net een beetje was gaan liggen, publiceerde weblog GeenStijl bewakingsbeelden van een Engels vliegveld. Te zien was hoe de profeet bij de paspoortcontrole werd gearresteerd toen een jong meisje dat met hem meereisde, zijn vrouw bleek te zijn. Premier Cameron verklaarde streng dat ook de blanke, christelijke rockster Jerry Lee Lewis in 1958 met zijn 13-jarige bruid naar Londen was gekomen, en Mohammed werd vrijgelaten.

'Minder, minder, minder pedofielen!', twitterde Geert Wilders. Ook Alexander Pechtold sprak direct zijn afschuw uit: eerst over de tweet van Wilders, daarna over het feit dat dit incident, hoewel het met de islam niets van doen had, slecht zou afstralen op alle moslims. Groot was dan ook de paniek toen bleek dat Mohammed na zijn lezing in Oxford zou doorvliegen naar Nederland, voor een groot islamgala op Texel.

De Telegraaf was geen voorstander van het plan, en vulde zijn voorpagina daarom met alleen de letter N, gevolgd door een E op alle andere pagina's, en achterop een uitroepteken. Ook het CDA nam zijn verantwoordelijkheid, en Sybrand Buma pleitte voor een verbod op het instemmend uitspreken van de naam Mohammed.

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, verklaarde geen idee te hebben wie deze man was, aangezien hij op geen enkele lijst voorkwam. Maar, omdat hij ook wel snapte dat minister Opstelten geen zin had in het gezeik, was hij gaarne bereid om het visum van de profeet alsnog te laten intrekken. Zo geschiedde het, en de rust in Nederland keerde weder.

Jonathan van het Reve op Twitter: @JvhReve

Dit stuk staat in de Vonk-special over de islamitische profeet Mohammed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.