ingezonden brieven
Dit is niet wat de belastingbetaler voor ogen heeft gehad met het onderwijs financieren
De lezers over onderwijs, Groningen en de aardbevingsschade, respect in de ouderenzorg, nare polarisatie en een goed gesprek en het afscheid van Peter Winnen.
Raoul Du Pré besluit zijn commentaar met de uitspraak dat al duizendenzenden studenten de dupe zijn van een experiment. Het is nog erger: een hele generatie is al met veel te weinig kennis en vaardigheden afgestudeerd vanwege deze experimenten.
Ik heb dat als onlangs gepensioneerd hogeschooldocent al die jaren mogen meemaken. Al meer dan twintig jaar waart het spook van het Nieuwe Leren door beroepsopleidingen, niet alleen bij Fontys, steeds onder andere namen.
Bestuurders zijn geen onderwijsmensen maar managers van een bedrijf dat winst moet maken. En vergeet de kleilaag niet van adviseurs, onderwijskundigen en andere ideologen die steeds dik betaald wordt om al die ‘vernieuwingen’ in te voeren. Dat is niet wat de belastingbetaler voor ogen heeft gehad met het onderwijs financieren.
Presley H. Bergen, Bladel
Verschil
Marcia Luyten schrijft in een mooie column over het onderscheid tussen schaamte en schuld, maar ook over bestuurskunde versus bedrijfskunde.
In de jaren negentig volgde ik de Management Leergang Overheid in Noordwijk (De Baak). Een van de kerndocenten, ontwerper van deze opleiding, was professor Roel in ’t Veld, bekend van zijn werk bij de Informatie Beheer Groep (studiefinanciering).
Tijdens de pauze in een van zijn colleges bedachten enkele leden van mijn groep aan de bar een practical joke. In een aangrenzend lokaal werd een leergang bedrijfskunde gegeven, en de leden van mijn cursusgroep wisselden van plaats met enkele van die bedrijfskundigen.
Toen onze hooggeleerde docent dit vrij snel na de pauze ontdekte werd het door de grappenmakers gerechtvaardigd ‘wat is nou helemaal het verschil tussen bestuurskunde en bedrijfskunde’? In ’t Veld ontplofte bijna. ‘Dat is een heel ander vak!’, brieste hij. En lichtte dat uitgebreid toe.
Nu ik over het bestuurlijk falen in Groningen lees, ‘centen vóór Groningers’, ook bij de rijksoverheid, ga ik denken dat mijn medestudenten toch gelijk hadden.
Herman Fijn, Pijnacker
Ereschuld
Wie 555 heeft ‘gezegd’ voor Turkije en Syrië moet nu 556 ‘zeggen’ voor Groningen. De rest van Nederland moet zijn ware gezicht laten zien voor het inlossen van onze ereschuld aan de Groningers.
Hans Nagtegaal, Bussum
Normaal gesprek
Je ontvangt politici of wie dan ook niet met fakkels of op andere intimiderende manieren. Dat is een waarheid als een koe en Sander Schimmelpenninck heeft gelijk als hij zijn afkeuring uitspreekt over de confrontatie met Sigrid Kaag in Diepenheim. Verder vind ik hem dit keer een onprettige volksmenner.
Dat Jeroen Pauw bij Khalid & Sophie vroeg: ‘Denkt u ook weleens, misschien ligt het aan mij?’, vind ik helemaal geen gekke vraag. Zeker door de toevoeging: ‘Misschien maak ik deel uit van een overheid die deze mensen zo teleurstelt?’ Daar kun je best een normaal gesprek over hebben. Schimmelpenninck vindt van niet. ‘Victim blaming’, toetert hij met bombastische retoriek. Pauw hakt hij in de pan als hypocriete jongensman met leren armbandjes en twee fakkeldragers zet hij weg als ‘treurtukkers’. En klaar is de column.
Wat Schimmelpenninck anderen verwijt: kwetsen, beledigen en ontmenselijken, mag hij blijkbaar wel. Als dat leidt tot nare polarisatie kan Schimmelpenninck zich misschien afvragen: ‘Misschien ligt het aan mij?’
Heleen den Beer Poortugael, Soest
Respect
Als verzorgende-ig ben ik al 34 jaar werkzaam in de ouderenzorg. Mijn favoriete doelgroep zijn de mensen met dementie. Ze zijn kwetsbaar en authentiek. Boos, verdrietig, blij, lief, het komt allemaal voorbij. De momenten dat je zo dicht bij de ander mag komen zijn heel bijzonder.
Na het lezen van de column van Thomas van der Meer was ik ontroerd. Dit is het respect dat elk mens verdient, in de praktijk is dit niet altijd het geval. Dat kost tijd, inzicht en inlevingsvermogen, respectvol gedrag kan ook in weinig tijd.
Wat zou ik mensen als Thomas van der Meer graag om me heen willen, als alles om je heen verwarrender, onduidelijker en daardoor onveiliger is.
Mirjam van den Berg, Oisterwijk
Peter Winnen
Dank je wel Peter Winnen. Voor vijf jaar heerlijke sportcolumns, waarin je de ‘voortreffelijke waanzin’ van de topsport beschreef. Of het nu om wielrennen, Formule 1 of duivensport ging, je wist altijd op poëtische en indringende wijze wanhoop, pijn en geluk van de topsporter te verwoorden. Ook van de inkijkjes in je eigen jeugd heb ik zeer genoten. Ik zal je missen.
André van den Berg, Hengelo (O.)
Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl
Het belangrijkst is dat een brief helder en duidelijk is. Wie een origineel en nog niet eerder verwoord standpunt naar voren brengt, maakt grotere kans de krant te halen. Een brief die mooi en prikkelend is geschreven, heeft ook een streepje voor. Kritiek op de Volkskrant wordt vaak gepubliceerd, op-de-man-gespeelde kritiek op personen plaatsen we liever niet.
Iedere brief wordt gelezen door een team van ervaren opinieredacteuren en krijgt een kans. En wekelijks halen ongeveer vijftig brieven de krant. Over de uitslag kan helaas niet worden gecorrespondeerd. Wij zijn er trots op dat onze lezers mooie en goede brieven schrijven, waarvan we elke dag een levendige rubriek kunnen samenstellen.