Column Kelli van der Waals

Dit is een verhaal over liefde, natúúrlijk, maar ook over roem, en geld, en privacy

Kelli van der Waals werpt in deze rubriek een blik op onlinecultuur.

Een paar dagen geleden stapte een jonge vrouw met het uiterlijk van een sexy fitnessliefhebber op het vliegtuig van New York naar Dallas, waar een andere vrouw haar verzocht van plek te wisselen. De andere vrouw wilde graag naast haar vriend zitten, zei ze, en grapte dat de sexy fitnessliefhebber in die andere stoel misschien wel de liefde van haar leven zou ontmoeten.

Wat bleek: haar nieuwe buurman zag er ook uit als een sexy fitnessliefhebber. De twee glimlachten naar elkaar en knoopten meteen een flirterig gesprek aan dat de rest van de vlucht zou duren. Ze bleken allebei vegetariërs, allebei personal trainers en allebei van kaas te houden. Geen van beiden droeg een trouwring. Al snel raakte zij af en toe even zijn arm aan, even later toonden ze elkaar hun familiefoto’s. Zij vond zijn moeder hot.

Dat inmiddels misschien miljoenen mensen op de hoogte zijn van deze gebeurtenis in het leven van de verder onbekende sexy fitnessliefhebber, is omdat de vrouw die met haar van stoel ruilde, actrice Rosey Blair, vanaf de rij erachter de ontluikende romance in de gaten hield en deelde op Twitter (@roseybeeme, onderhand zo’n 64 duizend volgers). 250 duizend twitteraars volgden live Blairs updates: heimelijk genomen foto’s voorzien van opschriften met veel uitroeptekens, en gedeeld via de wifi van het vliegtuig (want dat heb je tegenwoordig).

Het ontwikkelde zich snel tot een soap met kleine spanningsboogjes (‘Zou hij haar een drankje aanbieden?’) en cliffhangers (‘CATERINGTROLLEY!!!!!!’), waarin Blair ook zichzelf een prominente rol toebedeelde (‘Bid dat mijn batterij het houdt!’). In de collectie aan elkaar gekoppelde tweets die al 850 duizend likes kreeg, vinden we tevens selfies van degenen die meeleefden – met bier, met hond, onder de douche.

Dit is een verhaal over liefde, natúúrlijk. Maar ook over roem, en geld, en privacy. Met dat laatste heeft Rosey Blair wel een klein beetje rekening gehouden door de gezichten van haar hoofdrolspelers onherkenbaar te maken. Maar kort nadat het stel schouder aan schouder naar de bagageband was gelopen (‘OMFG!!!!!’), had Blair hun Instagram-accounts achterhaald en deelde ze met de wereld dat de vliegtuigflirters single waren, in Dallas woonden en elkaar volgden op sociale media. Het stel werd herkend door vrienden en kennissen die de tweetsoap zagen. Beetje lullig in dat licht dat Blair ook had getweet dat ze allebei tegelijk naar de wc waren gegaan (implicatie: vliegtuigseks).

Toen de twittercollectie de wereld rond was gegaan en Blair en haar vriend bij de beroemde Today ochtendshow op tv waren geweest, stuurde ze daar nog wel een nuancerende tweet over uit, dat ze geloofde dat het duo gewoon tegelijk gebruik had gemaakt van verschillende toiletten. Niet dat de mannelijke hoofdrolspeler er nou zoveel moeite mee had, die had tegen die tijd al met veel tromgeroffel zijn identiteit uit de doeken gedaan. Euan Holden is een voormalige profvoerballer met een sixpack en een schone kans op nieuwe roem. In zijn Twitter-bio noemt hij zich al ‘Plane Bae’, vliegtuigbabe.

Geen verbazingwekkende reactie: in het sociale-mediatijdperk zijn we allemaal micro-celebrities (een term gemunt door onderzoeker Terri Senft), die hun online identiteit zorgvuldig vormgeven als merk. Zie ook de volgers die Blair tijdens de soap een selfie stuurden, omdat ze mee wilden doen. Een internethit geeft microberoemdheden de zeldzame mogelijkheid munt te slaan uit hun micromerk. Blair gebruikt het momentum dat ze krijgt op Twitter om kenbaar te maken dat ze werk zoekt als actrice, en benaderde zelfs in het openbaar mediabedrijf Buzzfeed voor een baantje. Ondertussen twittert Holden zich een slag in de rondte met de hashtag #PlaneBae en veel vliegtuig-emoji’s, en benadrukte de ceo van T-Mobile dat zijn bedrijf dit met een uur gratis vliegtuig-wifi allemaal mogelijk had gemaakt. Hij stuurde Blair snel een DM’etje.

Maar het is in de eerste plaats een verhaal over liefde.

Klik op de tweet om het volledige vliegtuigverslag te lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden