lezersbrieven dinsdag 11 juni

Disclaimers van artsen zijn beangstigend

De ingezonden brieven van dinsdag 11 juni.

Een gedeeltelijk verlamde patiënt leert opnieuw lopen in een kliniek in de VS. Beeld Getty Images

Nederlandse artsen ageren tegen de opkomst van medisch crowdfunding (Ten eerste, 7 juni). Mensen zouden zich vastklampen aan dure behandelmethodes zonder bewezen effectiviteit. Artsen pleiten voor disclaimers om patiënt en geldschieter te beschermen. Dat lijkt me een beangstigd idee.

Saharsha, mijn dochter van vier jaar oud, heeft een beschadiging van de hersenen die onder andere de motoriek aantast. Wij reizen voor alle belangrijke behandelingen naar het buitenland. Niet omdat we ons laten bedonderen door valse claims, maar omdat de medische richtlijnen in Nederland achterlopen. In de handen van Nederlandse artsen zou mijn dochter niets anders resten dan een leven in een rolstoel. Buitenlandse expertise geeft haar een kans om te leren lopen.

Een voorbeeld van een effectieve behandelmethode die hier slechts mondjesmaat wordt toegepast is Selective Dorsal Rhizotomy. Die neemt spasticiteit in de benen weg, en daarmee ook pijn, kans op vergroei-de ledematen, en een rem op bewegen.

Ik zou niet graag zien dat onbekwame artsen die hier tekortschieten ook mogen bepalen wat er wel en niet goed is in het buitenland. Meer bescheidenheid en meer respect voor patiënten is op zijn plaats.

Harald Bekkers, Rotterdam

Reclamevrij

Ik betaal een klein vermogen aan de kabelmaatschappij voor tv en internet, wat vervolgens steeds vaker en langer wordt onderbroken door reclame. Volgens Bert Wagendorp (Ten eerste, 8 juni) kost het iedere Nederlander 10 euro per jaar om de hele NPO reclamevrij te maken. Ik zeg ‘Doen, minister!’ We slikken wel forsere prijsstijgingen waar we minder lekkers voor terugkrijgen.

Erik de Vroom, Leiden

Lef

Loes Reijmer: eindelijk iemand die in de Volkskrant durft te schrijven over de arrogantie en hufterigheid van Arnon Grunberg. Dapper in een kunstwereld met veel narcisten.

Leo Hernaamt, Roermond

Knuffelhomo

Na het lezen van het interview met Rick Paul van Mulligen (Magazine, 8 juni) bleef er het één en ander bij mij knagen. Aan de ene kant vindt Rick Paul het heerlijk om gezien te worden als knuffelhomo van Nederland (‘Sinds Adam en Eva vraagt niemand mij meer om groot en stoer te spelen, haha’), terwijl hij aan de andere kant kwaad is omdat hij niet gevraagd is voor de hoofdrol als stoere homo in de film Singel 39.

Daarnaast vindt hij het jammer dat er vrijwel nooit een homo op tv is die niet een wandelende glitteract is, terwijl hij dit beeld zelf nog eens onderstreept door op wiebelige rubber hakken, roze string, snoeproze pruik en tape over zijn tepels op toneel de liefde voor zijn zoon uit te spreken.

Hij vindt de Nederlandse film- en televisiewereld enorm conformistisch (‘Ik zit kennelijk in het bakje van ‘de vrolijke nicht’). Maar na lezing en het bekijken van de foto’s krijg ik de indruk dat dit nu juist is wat hij wil.

Dieuwke Cuenen, Muiden

Slavenarbeid

Uit een rapport van de Schone Kleren Campagne (Ten eerste, 7 juni) blijkt dat verreweg de meeste kledingmerken hun arbeiders niet genoeg betalen om van te leven, zoals in landen als Bangladesh. Iets verderop in dezelfde krant lees ik een artikel over de Black Heritage Tour, waarin gids Jennifer Tosch een rondleiding geeft langs het slavernijverleden van Amsterdam.

Ik ben absoluut voor educatie over de schandvlekken van de Nederlandse geschiedenis. Maar wanneer deze gids vertelt over de vroegste koopmansbeurs geopend in 1611 waar werd gehandeld in producten afkomstig uit slavenarbeid, zoals koffie en tabak, dan zou ik haar en haar toehoorders willen toevoegen: daarachter ligt de Kalverstraat en daar zijn honderden winkels waar wordt gehandeld in producten afkomstig uit slavenarbeid. Niet uit 1611, maar anno 2019. Waarom schamen we ons daar niet voor?

Karianne HoenderkampAmsterdam

Populisten

In het interview met Carl Frey wordt aandacht besteed aan de verdringing van mensenwerk als gevolg van de nieuwe technologie. ‘Populisten hebben de woede aangeboord van mensen die slecht gedijen in de moderne economie.’ Dat lijkt me een onhoudbare stelling. Populisten trekken vooral mensen aan die geen vertrouwen meer hebben in onze instituties. In de regering, Brussel en het bankwezen. Dat heeft niets te maken met technologische ontwikkeling.

De Boerenpartij en voor de oorlog Had-je-me-maar vertegenwoordigden al een populistische stroming. De Tegenpartij van Koot & Bie zou zeker een flinke fractie hebben kunnen vormen als ze aan verkiezingen hadden meegedaan. We hebben het hier over mensen met werk die vrezen hun land te verliezen, niet hun baan.

Rob de Brouwer, ‘s-Hertogenbosch

Verengelsen

Het stond al eerder in de Volkskrant en nu weer in de Stekel van 8 juni: plagiaat door middel van copy-pasten. De schrijver moet welhaast gebruikmaken van een Engelstalige tekstverwerker, want als ze een Nederlandstalige gebruikt, kun je zien dat de Nederlandse terminologie kopiëren-plakken is. Hij had dan tevens kunnen zien dat het op papier zetten van tekst niet door printen of uitprinten gebeurt, maar door afdrukken.

Frank Rijckaert, Doetinchem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden