Dirk-Jan van Baar versus Jan Peter Balkenende

Prachtig stukje van Dirk-Jan van Baar, historicus, vandaag over het eeuwige verlangen van de Nederlanders die tegen de oorlog in Irak waren naar een onderzoek naar de ondersteuning van die oorlog door de Nederlandse regering.


De kop luidt: ‘JPB heeft niets te vrezen van Irak-onderzoek.’

En de laatste zin: ‘Te denken geeft wel dat deze stuurmanskunst eerder is toe te schrijven aan het non-beleid van een demissionair kabinet dan aan de principiële keuzes van een zelfbewuste premier.’

Er is volgens Dirk-Jan dus helemaal geen parlementair onderzoek nodig om vast te kunnen stellen dat premier Balkenende in de dagen van de keuze voor de desastreuze en volgens internationale regels illegale oorlog maar wat heeft aangemodderd. Hij, Dirk-Jan van Baar, historicus, klaart dat klusje in zijn eentje op een maandagmiddag tijdens het schrijven van een opinie voor de Volkskrant.
Balkenende, door een prominent voorstander van de Irak-oorlog, Dirk-Jan van Baar, neergezet als een onzekere minister-president zonder principiële keuzes: het onderzoek naar de Nederlandse machinaties ten bate van die oorlog lijkt mij wenselijker dan ooit.

Wat wordt er allemaal niet onder de pet gehouden wanneer JPB nu al ‘niets te vrezen’ heeft volgens een tegenstander van een onderzoek en je wordt en passent afgemaakt door diezelfde tegenstander-medestander?

De positionering van Dirk-Jan als vriend van Balkenende doet denken aan de verklaring van generaal Powell, een grote vriend van McCain, die een paar maanden geleden opeens bekendmaakte dat hij een grote vriend van McCain was, maar toch voor Obama koos omdat McCain ongeschikt voor de job was. Een beetje vilein natuurlijk.

Dirk-Jan is ook een vriend die ik voortdurend in de gaten zou houden, Jan Peter Balkenende zijnde. Sterker, als ik meer van deze vrienden in de verdediging had staan, zou ik langzaam maar zeker zin krijgen in een parlementair onderzoek naar de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak, om voor eens en voor altijd vast te laten stellen dat ik, de premier, zelfbewuste keuzes heb gemaakt, uit principe en overtuiging van de juistheid van de Amerikaanse veldtocht naar Bagdad, en niet om zoveel jaar later de laster van mensen als Dirk-Jan van Baar te moeten lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden