ColumnIbtihal Jadib

Dilemma’s over Zwarte Piet, vreugdevuren en een verbod op vuurwerk? Organiseer een burgerraad

null Beeld null

Wat ben ík blij dat we alweer lang en breed in januari zitten! Ik weet niet hoe u de decembermaand heeft beleefd, maar ik zit hier vanuit Den Haag in m’n handjes te knijpen van geluk dat er geen burgeroorlog is uitgebroken. Tijdens de sinterklaasintocht hoefde de overvloedig aanwezige politie ‘slechts’ een handjevol mensen te arresteren, de daaropvolgende rellen in Duindorp over de vreugdevuren werden de kop ingedrukt doordat de ME de wijk bezette en tijdens de jaarwisseling waren er vele tientallen autobranden en moest de brandweer een keer of zeshonderd uitrukken. 

De auto-karkassen waren nog niet weggesleept of Jesse Klaver ging ons vertellen wat er moet gebeuren: een vuurwerkverbod. Een uitstekende timing uiteraard, want het draagvlak voor dergelijke wetgeving is het grootst als we de smeulende branden nog kunnen ruiken. Zelfs de meest liberale politici kunnen nu weinig anders dan met een frons alle schade en (dodelijke) slachtoffers onderkennen. Maar die weten ook: dit momentum is over een paar maanden weggeëbd en dan wil geen partij het op haar geweten hebben dat er wéér iets van de burger wordt afgepakt. 

Ik begrijp niet waarom de politiek zichzelf nog steeds niet durft te vernieuwen. Dilemma’s over Zwarte Piet, de vreugdevuren en het vuurwerkverbod moeten niet door politici worden opgelost, maar door de samenleving zelf. In juni vorig jaar schreef ik een column over het boek Tegen verkiezingen van David van Reybrouck. Ik deelde toen mijn verwondering met u over de gedurfde ideeën die hij heeft over verbetering en versterking van onze democratie. Zijn pleidooi voor het instellen van burgerraden is goed onderbouwd en voorzien van zinnige verwijzingen naar initiatieven in andere landen. Zo is de controversiële abortuswetgeving in Ierland tot stand gekomen dankzij het instellen van een burgervergadering. Ook Canada, België en IJsland hebben het aangedurfd om met burgerraden te experimenteren en in Nederland zijn er op gemeentelijk niveau verschillende voorbeelden, met wisselend succes. Op nationaal niveau bleef het echter stil. Althans, tot 16 november, want toen heeft de eerste nationale burgervergadering in Nederland plaatsgevonden. Er zijn toen honderd burgers bij elkaar gekomen om te praten over de toekomst van Schiphol. De burgers waren zodanig geselecteerd dat alle belangen werden vertegenwoordigd; van omwonenden van de luchthaven tot mensen die van hun werk op de luchthaven moeten leven. Tijdens de burgertop dachten de deelnemers na over oplossingen voor de groeihonger van Schiphol en werd onder meer voorgesteld om de financiering van vliegen eerlijker te maken. Ik had u meer willen vertellen over deze eerste burgervergadering, maar ik heb er nauwelijks iets over kunnen vinden. Kennelijk is er niet veel interesse voor.

Misschien moeten politici zich minder bezighouden met partijstandpunten, en meer met burgerraden. We hebben nog een dikke elf maanden te gaan voor december zich weer aandient. Organiseer tijdig een burgerraad over de vreugdevuren of het vuurwerkverbod. Maak een willekeurige selectie van deelnemers zodat je een brede vertegenwoordiging krijgt uit de samenleving en elitair beleid voorkomt. Zorg voor expertpanels waarin alle verschillende perspectieven en argumenten aan bod komen. En geef tot slot de deelnemers voldoende tijd en gelegenheid om de standpunten met elkaar te bespreken. Ik ben ervan overtuigd dat burgers met elkaar tot intelligente, reële oplossingen zullen komen. Die ‘boze witte man’ en ‘domme volkswoede’ bestaan vooral online, in het echte leven willen mensen er gewoon samen uitkomen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden