Dilemma in VVD

De VVD-leiding praat in Den Haag over een kabinet dat de VVD-kiezer in het land niet wil. De achterban van de VVD is niet gecharmeerd van een Paars-pluskabinet met PvdA, D66 en GroenLinks. Dit dilemma zal de liberale partij de komende dagen – als zij voor de derde opeenvolgende week onderhandelt over een dergelijk kabinet– moeten oplossen, wil zij haar geloofwaardigheid na de jongste Kamerverkiezingen niet verliezen.

Natuurlijk, op 9 juni ging de kiezer naar de stembus om de nieuwe samenstelling van het parlement te bepalen. Kabinetten worden in Nederland niet gekozen, maar na verkiezingen geformeerd. Elke coalitie die op basis van een meerderheid in de Kamer wordt gesmeed, heeft in principe dus een legitieme basis. Daar doen peilingen nadien niets aan af.

Maar in de campagne stonden de leiders van VVD en PvdA, Mark Rutte en Job Cohen, lijnrecht tegenover elkaar. Hoe zeer tegenstellingen in verkiezingstijd ook worden uitvergroot, aan de kiezer werd gevraagd uit twee alternatieven een keuze te maken, vooral in de manier waarop noodzakelijke bezuinigingen vorm moeten krijgen. Die twee alternatieven zouden dan in Paars-plus complementair blijken te zijn? Er nog van af gezien dat met name de programma’s van VVD en GroenLinks mijlenver uit elkaar liggen.

Alles zal dus afhangen van het eventuele coalitieakkoord waarmee Rutte op de proppen komt. Daarmee zal hij zijn kiezers moeten overtuigen. Wie weet valt het dan mee voor zijn electoraat, want het feit dat de andere drie partijen Paars-plus dolgraag willen maakt Ruttes onderhandelingspositie ijzersterk. En het is eerder bewezen dat Paars mogelijk is, al was dat in een andere tijd, onder PvdA-leiding en met een partij (GroenLinks) minder.

Bovendien klinkt het voorlopige motto dat de informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) hebben geformuleerd solide en serieus: bezuinigen, hervormen en investeren. Als Rutte zijn achterban kan laten zien dat de gestrengheid van de VVD voor de schatkist is veilig gesteld, zonder gezichtsverlies voor de andere drie partijen, kan het wel degelijk mogelijk zijn dat Paars-plus naar het bordes gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden