Dijsselbloem in de klas

Jeroen Dijsselbloem was er donderdag niet gerust op. De voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar het falende onderwijsbeleid bezwoer dat de overheid er niet voor mag terugschrikken concrete eisen te stellen aan het onderwijs. Dat is de enige manier om te garanderen dat de kwaliteit gewaarborgd is.


De christelijke partijen, maar ook GroenLinks, meenden dat de scholen en leraren de ruimte moesten krijgen zelf de inhoud van het onderwijs te bepalen. De professionals weten toch meer van onderwijs dan de politiek. Of anders zou het kerncurriculum moeten worden overgelaten aan wetenschappers, in plaats van aan de politiek.

Het antwoord van Dijsselbloem was interessant. Hij gaf een voorbeeld uit het vak culturele en kunstzinnige vorming. Bij het onderdeel Nederlandse schilderkunst is niet verplicht gesteld dat Rembrandt en Mondriaan moeten worden behandeld. Maar in de ons omringende landen staan deze twee Hollandse meesters wel in het verplichte programma van het voortgezet onderwijs.

Een ander knelpunt is het gebrek aan aansluiting bij bijvoorbeeld rekenen. Op de basisschool leren kinderen schattend rekenen, waardoor ze zakken voor de rekentoets als ze naar de pabo willen, of in de knel komen wanneer ze natuurkunde willen studeren. Per vak moet dus precies worden omschreven wat de basiskennis en de basisvaardigheden zijn die leerlingen moeten beheersen.

De commissie-Dijsselbloem pleit terecht voor verplichte toetsen in groep 3 en groep 8. Zo kunnen ouders de vorderingen van hun kind en de kwaliteit van de school beoordelen. Openheid over de schoolresultaten en duidelijkheid over de exameneisen maken keuzevrijheid in de didactische aanpak mogelijk en ook wenselijk. Vandaar dat in het middelbaar beroepsonderwijs niet een methode (het zogenoemde competentiegerichte onderwijs) verplicht moet worden gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.