ColumnRobert van de Griend

Dieren zijn ongeveer het enige wat dit compleet overspannen land nog een beetje bij elkaar houdt

null Beeld

De mainstream media zullen het wel weer doodzwijgen, maar vrijdag is de Landelijke Tuinvlindertelling. Het evenement vormt het startpunt van de TuinvlinderTelTiendaagse. Een must voor elke vlinderaar, als ik het persbericht mag geloven.

Ik hoor u denken: tuinvlinders? Man, de wereld staat in lichterlaaie, zelfs letterlijk dit keer, dus waar heb je het over! Maar wacht, niet te snel geoordeeld. Want zeg eens eerlijk: voelt u ook niet terstond een golf van positiviteit opkomen bij alleen al de gedachte aan, ik noem er maar een paar, het koolwitje, de atalanta of de satijnen spikkelspanner?

Precies. En daarom kan ik geen genoeg krijgen van dit vlindernieuws. Of eigenlijk: van dierennieuws in het algemeen. ‘Chihuahua maakt taxirit van 400 euro.’ Heerlijk! ‘Egyptische dierentuin schildert zebrastrepen op ezel.’ Kom maar door!

Niet dat ik zo’n dierenvriend ben, integendeel, bij ons thuis zijn al heel wat verwaarloosde knaagdieren door de wc gespoeld, en dat er mensen bestaan die met een boterhamzakje lauwwarme hondenkak oppakken beschouw ik als een klap in het gezicht van de westerse beschaving. Maar het concept ‘dieren’, daarvoor maak ik me graag sterk. Want dieren zijn ongeveer het enige wat dit compleet overspannen land nog een beetje bij elkaar houdt. Knetterlinks of stapelrechts, zwart, wit of grijs; iedereen is vóór dieren. En dat is ook wel eens verfrissend.

Praktisch elk ander onderwerp leidt onmiddellijk tot ‘debat’, zoals we dat tegen elkaar in schreeuwen maar zijn gaan noemen: integratie, klimaat, Israël, seksueel misbruik, straatnaambordjes, de Gouden Koets, kinderkleding, toiletten, paaseitjes, vuurwerk en natuurlijk Zwarte Piet. Al die debatten voltrekken zich ook nog langs volstrekt voorspelbare lijnen. Ben je tegen moslims, dan geloof je automatisch ook dat de aarde niet opwarmt, en vind je #MeToo hysterisch wijvengezeik – of omgekeerd natuurlijk. And never the twain shall meet. Het enige voordeel van dit alles is dat je voor een heel talkshowseizoen maar twee gasten nodig hebt, Joris Luyendijk en Leon de Winter, en klaar ben je.

Ooit werden we verbonden door het voetbal, maar ook het voetbal is ontdekt door de heetgebakerden. Want ja, waarom moesten er wél zo nodig vrouwelijke wedstrijd-analisten komen, maar mag er tijdens de wedstrijd niet meer op mooie vrouwen worden ingezoomd? En waarom mag Ziyech wél ons land schofferen door met Marokko mee te spelen, maar mag Gijp niet eens een grapje maken over homo’s en transgenders? ‘Voetbal is oorlog,’ zei Rinus Michels. Wist hij veel dat het een cultuuroorlog zou worden.

Nee, dan dieren. Allereerst zijn dieren van zichzelf volstrekt apolitiek (enkele uitzonderingen daargelaten, meeuwen zijn overduidelijk rechts, dassen en padden links). Verder zijn dieren in staat zelfs de allerhardsten een menselijk gezicht te geven. Denk aan Kenneth en Karla, de hondjes van Fortuyn, of aan Snoetje en Pluisje, de poezen van Wilders. Bovendien brengen dieren verbroedering. Deel op Facebook een filmpje van een leeuw die na jaren zijn verzorgers terugziet, en je hoort de filterbubbels uit elkaar spatten. Zet één dwergpony in de regen, en je krijgt Marianne Thieme, Jesse Klaver én Dion Graus op je dak. Goede kans dat je de vrede een stapje vooruithelpt door boven de Gazastrook wat foto’s van verstoten baby-koala’s te droppen.

Toegegeven, die bioindustrie, dat is nog een twistpuntje. Afgezien daarvan kun je je afvragen waarom wij van de media ons dierennieuws alleen bewaren voor komkommertijd. Minder geschreeuw, meer gepiep en geknor, dit land zou er zo van opknappen. Enfin, mocht u me zoeken, ben ik vlinders tellen. Ik zeg: tot in de tuin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden