Diederik Samsom en het zoetgevooisde tweegesprek van Rutte en Asscher

Zaterdag 21 mei stond er in de Volkskrant een bijzonder dubbelinterview met onze premier en zijn vicepremier. De krant noemt het zelf: 'een verrassend gesprek'. Twee koppen erboven. 'Lodewijk leerde mij te zeggen wat ik vind', zegt Mark Rutte. Dat kan niet waar zijn, was mijn eerste gedachte.

Hans Wiegel
Hans Wiegel tijdens de 40-jarige jubileumuitzending van 'In De Rooie Haan'. Beeld anp
Hans Wiegel tijdens de 40-jarige jubileumuitzending van 'In De Rooie Haan'.Beeld anp

'Mark is een soort bionisch supermens', zegt Lodewijk Asscher. Dat is me wat. Wat een compliment. Voor die lezers die niet geregeld het woord 'bionisch' gebruiken, dat betekent volgens de Dikke Van Dale: 'beschikkend over bovenmenselijke lichamelijke vermogens'. Dat belooft wat voor de komende verkiezingscampagne, met al die TV-debatten waarvan we kunnen gaan genieten. Vooral Asscher - Rutte was wat omzichtiger - sprak euforisch over zijn gesprekspartner. Ook die teksten komen straks goed van pas.

Eerst wat onschuldige tekstuitspraken. Asscher zegt dat hij het heel mooi vond van Rutte, dat die heel empathisch omging met het feit dat zijn vicepremier ook wel eens thuis in Amsterdam wil eten. Dan werden de agenda's aangepast. Rutte merkt op het uitzonderlijk te vinden dat Lodewijk in staat is een heel lange termijn in acht te nemen en dan dingen voor elkaar te krijgen. Ik weet niet of ik blij zou zijn geweest als Dries van Agt mij als zijn vicepremier in zo'n dubbelinterview die tekst zou hebben toegevoegd.

Asscher was wèl blij want hij reageerde onmiddellijk met te zeggen: 'Ik ben zeer trots en onder de indruk als ik hem (Mark) bezig zie bij de Algemene Politieke Beschouwingen.'

Toch, tussen al die hartelijke teksten door, proefde ik wel enig ongemak. Op de vragen aan beide heren, of de één een goede premier is en de ander een goede premier zou zijn, volgden omzeilende woorden.

Het is overigens voor de liefhebber een echt mooi vraaggesprek geworden!

Aan het begin van dit stukje citeerde ik de schrijvers van het interview, Raoul du Pré en Frank Hendricks, dat het gesprek met en tussen Asscher en Rutte verrassend was. Ik voeg daar nog aan toe: qua inhoud en qua timing.

Het verhaal stond in de krant toen het congres van de VVD nog aan de gang was en fractievoorzitter Zijlstra zijn spijkerharde teksten over het asielbeleid uitsprak. En Asscher liet duidelijker dan ooit zijn ambitie om lijsttrekker van de PvdA te worden blijken en dus de slag met Samsom in te zullen gaan.

Dat nota bene in een zoetgevooisd gesprek met de leider van de VVD. Op de vraag van de journalisten: 'Wat vindt Diederik Samsom eigenlijk van dit interview?', zei Asscher: 'Die moet het nog lezen.' Gezellig.

De politieke vraag is: wiens positie is met dit alles het meest versterkt? Mijn gevoel zegt mij: die van Diederik Samsom.

Hans Wiegel is voormalig leider van de VVD en oud-minister van Binnenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden