Opinie

Die Trump is zo slecht nog niet voor ons

En wat nou als Donald Trump geen ramp is voor de wereld, maar juist een zegen?

Cristel van de Ven is partner bij Factor Vijf Organisatie-ontwikkeling
Heer T. Beeld reuters
Heer T.Beeld reuters

Donald Trump is nu een dikke honderd dagen president van Amerika. En hij heeft al een hoop gedaan. Zoals: het ontslaan van FBI-directeur Comey, het aankondigen van een inreisverbod voor een aantal moslimlanden en het versjteren van een Navo-top. Zijn meest recente voornemen betreft het opzeggen van het klimaatakkoord. Wederom een memorabele stap achteruit in de tijd.

En daarom zijn een heleboel mensen nu boos. Boos op de 60 miljoen kiezers die Trump in het presidentiële zadel hielpen. Boos op Al-Qaida en IS, die een context van angst creëren waarbinnen een man als Trump kan floreren. Maar bovenal boos op Trump zelf. Zelfs Angela is boos op hem. Heel boos. Tijdens een bijeenkomst in het kader van haar eigen verkiezingscampagne, heeft ze - in voor haar ongekend scherpe bewoordingen - laten weten dat ze haar buik vol heeft van de gebronsde, geblondeerde bejaarde met de dadenkracht en impulsiviteit van een 15-jarige puber.

En, zeg nou eerlijk, stiekempjes smullen wij daarvan. Want ook hier, in Nederland, mogen wij maar al te graag speculeren over een mogelijke voortijdige afzetting van de heer Trump. En wanneer hij op Twitter een warrige tweet, eindigend op 'covfefe' post, dan wordt de aanstaande burn-out van de President of the United States vrijwel direct een trending topic. Met een welhaast satanisch genoegen springen we en masse op dergelijke uitglijders van de weledele heer T.

En toch... wat nou als... Trump geen ramp is voor de wereld, maar een zegen? Want: werd het niet eens tijd dat Europa zich ging emanciperen in plaats van altijd maar onder de warme vleugels van papa America te schuilen?

Werd het niet eens tijd dat we ons openlijk zouden keren tegen verachtelijke zienswijzen van mannen met geblondeerde kuiven, in plaats van er politiek en omzichtig omheen te dansen? En werd het niet eens tijd dat we voor eens en altijd ervan doordrongen raken dat de Angelsaksische manier van zakendoen, met zijn sterke focus op winst en aandeelhouders in plaats van mensen, misschien wel níet het beste systeem van de wereld is?

Je kunt van hem vinden wat je wilt. Maar Trump brengt zaken aan het rollen. Een paar uur na het nieuws over het klimaatakkoord berichtten diverse media dat Europa en China het gat dat Amerika achterlaat in de klimaatpolitiek zullen gaan opvullen. Nota bene China, een notoire vervuiler! Dat was na twintig jaar onderhandelen met de Chinezen niet eens gelukt. Maar kennelijk wil de ene grote roerganger dolgraag in het gat springen dat een andere grote leider achterlaat.

De Fransen kozen voor Macron in plaats van Le Pen. En het stevige verzet van AkzoNobel tegen een overname door het Amerikaanse PPG, omwille van het behoud van werkgelegenheid? Misschien heeft dat ook wel te maken met het feit dat men, meer dan ooit, de kapitalistische 'vijand' buiten de deur wil houden nu deze een concreet gezicht heeft gekregen.

Nee, die Trump is zo slecht nog niet voor ons. En ja, my dear fellow Americans, zet die man alsjeblieft voortijdig af. Maar wacht er gerust nog een tijdje mee. Want de veranderingen hier in West-Europa zijn nog pril. We hebben nog wat meer tijd nodig om te leren op eigen benen te staan en uit te gaan van onze eigen waarden, normen en organisatiemodellen.

Dus tot die tijd, lieve meneer de president Trump, slaap zacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden