ColumnArnon Grunberg

Die schadevergoeding van de NS kon ik verdelen onder mijn exen, maar ik had een beter idee: een literatuurprijs

null Beeld
Arnon Grunberg

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben bekendgemaakt dat ze een schadevergoeding zullen betalen aan Joden, Roma en Sinti die door de NS tijdens de oorlog naar concentratiekampen zijn vervoerd. Aan dit vervoer hebben de NS indertijd circa 2,5 miljoen euro verdiend.

Mijn moeder en haar ouders reisden in 1944 vanuit Westerbork naar Theresienstadt, en vandaar naar Auschwitz. Daarover schrijft ze in haar boek: ‘Ik vroeg aan mama wat voor kleding ik voor de reis moest kiezen. (…) Ik koos een donkerblauwe, niet al te warme jurk, die mij natuurlijk in de onverwarmde trein niet voldoende zou beschermen tegen de ijzige kou van januari 1944.’

Op een zondagochtend besloot ik het formulier van de NS in te vullen. Daar moest ik snel mee ophouden, ik bleek een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) nodig te hebben om te bewijzen dat ik een kind van mijn moeder was. Lastig, aangezien ik niet meer in Nederland woon.

Wat zou ik met het geld, een bedrag tussen de 5.000 en 7.500 euro, doen? Ik merk overigens dat sommige mensen de late geste van de NS overdreven vinden, het moet afgelopen zijn met die oorlog, wat ook met leedcompetitie te maken heeft. De Joden hebben genoeg aandacht gehad.

Ik kon het geld verdelen onder mijn exen met het bericht: ‘Mijn moeder leed onder de oorlog, ik leed onder mijn moeder, jullie leden onder mij, hier is geld van de NS.’

Ik had echter een beter idee.

Je hebt de NS Publiekprijs voor een min of meer goed boek, ik ga de Nederlandse Spoorwegen Holocaust Literatuurprijs beginnen voor het beste verhaal waarin de genocide door de nazi’s een rol speelt. Elke drie jaar een uitreiking.

Ik wacht op het geld van de NS. Als het binnen is, beginnen we met de prijs.

U kunt alvast beginnen met schrijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden