De bewust digibete burgerOlaf Tempelman

Die mondkapjes zijn rotdingen, maar treinreizen is nu eindelijk weer discreet

null Beeld

Alles wijst erop dat de mensheid zoveel duizend jaar terug in Mesopotamië al ruwweg uiteenviel in een helft met een klein en een helft met een groot schaamtegevoel. Zelf zit ik bij de 50, 49,2 of 48,8 procent die zich doorgaans snel ergens voor geneert. In vervlogen analoge tijden hoorde ik collega’s op een redactie met vaste telefoons en plein public interviews doen. Tegen grote 20ste-eeuwse telefoonhoorns schreeuwden die dingen als ‘u draait erom heen!’ en ‘u zit te liegen!’. Ik werd dan bekropen door die 50 procent van ons bekende plaatsvervangende schaamte.

Ik had toen geen idee waar de digitale revolutie de helft met het lage schaamtegevoel allemaal toe in staat zou stellen. Wat niet door gêne geplaagde mensen online zetten is één ding – in de tien jaar vóór covid-19 heb ik in Nederlandse treinen versteld gestaan staan van wat landgenoten allemaal zomaar tegen hun smartphones durven te vertellen. Ik heb ze scheidingen horen regelen, soa’s en genitale wratten horen omschrijven en eerwraak horen aankondigen. Trump is niet de enige homo sapiens bij wie de schaamtemeter nooit in het rood gaat en de stiltecoupé was in Nederland wat de rechtsstaat is in Albanië. In een Duitse trein bleek dat anders: in 2016 zag ik daar dat een kerel die tegen zijn laptop begon te praten binnen 20 seconden het zwijgen werd opgelegd. Liefhebbers van ‘volksaard’ zullen zeggen dat wij behalve een direct en openhartig ook een tolerant volkje zijn en het prima vinden dat landgenoten niets te verbergen hebben.

Maar toen werd het dus 2020 en kreeg je ook hier corona. Die mondkapjes zijn rotdingen. Maar ik heb net mijn eerste discrete treinreis sinds 2016 achter de rug. Dus als ik mag kiezen tussen ‘geen mondkapjes, wel telefoongesprekken’ of ‘wel mondkapjes, geen telefoongesprekken’ weet ik het wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden