'Die kekke VanMoof-fietsen houden het maar kort vol, zo kom je wel aan een jaaromzet van 10 miljoen euro'

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 28 november 2017.

De dienstfiets van rangeermachinisten in Zwolle. Beeld
De dienstfiets van rangeermachinisten in Zwolle.Beeld

Brief van de dag: fietsen in weer en wind

Vlotte types, hoor, die VanMoofjes. Fietsinnovaties uit Taiwan in Dutch Design. Sinds een maand of drie zijn onze loodzware stalen en hondstrouwe NS Reizigers-dienstfietsen in Zwolle ingeruild voor van die kekke VanMoofjes.

Toegegeven: ze hebben het niet makkelijk. Dunne, dikke, lange en korte treinmachinisten fietsen ermee langs de spoorbaan over hobbelige ballastbedden in weer en wind, nadat ze vieze treinstellen op de schoonmaakperrons hebben geplaatst. Voorlopig duurtestrapport: 50 procent van de zadelpen-snelsluitingen is gebroken, zo'n twintig trappers liggen te wachten op de fietsenmaker, wielen slingeren, naven rammelen en het gros van de dertig fietsen hoor je ondertussen al van verre aankomen. Zo kom je wel aan een jaaromzet van ca. 10 miljoen euro.

Bert te Wierik, machinist NSR Zwolle en fietsforens Lemelerveld-Zwolle op een oude Trek van een fietsenmaker met vieze handen én een stofjas.

Vergeten? Geen geld

Joost Zaat schrijft in zijn artikel over 'stoppen met klagen over de bureaucratie in de zorg' dat wij - zorgverleners - gewoon burgerlijk ongehoorzaam en anarchistisch moeten zijn. En bijvoorbeeld vragenlijsten en dergelijke niet helemaal invullen. Dat gaat dus helemaal niet. Als ik van de tientallen (sic!) in een DBC in te vullen data er één vergeet, dan doet het DBC-declaratiesysteem het gewoon niet. Ik heb dan de keuze: óf alsnog zoeken waar een datum ontbreekt óf fluiten naar mijn centen.

Maud van Thiel, Ede, vrijgevestigd psychotherapeut

Huilende wolven

Hulde aan huisarts-columnist Joost Zaat: haaks op de huilende wolven stellen dat het wel meevalt met de bureaucratie in de zorg. Vroeger zei je als verpleegkundige altijd dat je geen tijd had, nu zeg je gewoon dat je te veel moet registreren - iedereen gelooft je op je woord.

Er bestaan grote verschillen tussen zorgsectoren in de hoeveelheid administratieve rompslomp, en misschien heeft Zaat het makkelijk vergeleken met vele anderen. Maar dan nog getuigt het van moed om een ander geluid te laten horen.

Bauke Koekkoek, Zeist, lector psychiatrische zorg

Omdat de klant het wil

'Omdat de klant het wil' is een veelgehoorde dooddoener om winkels barstensvol te leggen met veel te veel overbodige spullen waaraan onze medemensen aan de andere kant van de wereld een hongerloontje verdienen: slaven.

Maar laat duidelijk zijn dat de klant dat juist niet wil. Tenminste als hij/zij weet heeft van de missstanden in verre landen, maar dat weet hij/zij niet.

Het is ook moeilijk de slaaf achter het product te zien. Daarom moeten Nederlandse en Europese overheden ingrijpen om uitsluitend import van slaafvrije fairtradeproducten toe te staan. Producten die niet aan die voorwaarden voldoen, worden niet toegelaten 'omdat de klant dat niet wil'. Producten die hier gemaakt worden staan toch ook onder voortdurende controle van sociale inspecties, milieuwetten enzovoorts.

Waarom dan meten met twee maten?

Harry Koster, Duiven

Zwart als roet

Extra zorgwekkend in het toch al zo gênante Pietenconflict is het alom heersende gebrek aan sintliedtekstvastheid. Laat de hele natie haar liedkennis eens opfrissen. En ernaar handelen! Zingt allen mee met de (vergeten?) klassieker Daar wordt aan de deur geklopt. Dat is de hymne waarin de kleur van de goedheiligman is gedocumenteerd.

Immers: 'Wie zal dat zijn?'

Wees maar gerust mijn kind/Ik ben de goede Sint/En al ben ik zwart als roet/'k meen het wel goed.

Dus kom op met die schminkdoos, en laat gebeuren wat volgens de zuivere letter al jarenlang had moeten gebeuren. Dan is het hele onbehagen over het kleurverschil van helpers en heilige in de kortste keren de wereld uit. En hoeft ook de 'Nieuwe Sint' die zich zaterdag in de hoofdstad liet presenteren (leuke man, donker van nature), niet 'nieuw' meer te heten.

Roland de Beer, Monnickendam

Wietproef

Het kabinet denkt na over het toestaan van experimenten op het gebied van gereguleerde wietteelt. Ik vraag mij af wat het kabinet doet aan algemene informatievoorziening voor jongeren over wietgebruik.

Zoals bekend, lopen jongeren een groter risico op ernstige gevolgen door wietgebruik dan oudere mensen.

Het brein is zich nog aan het ontwikkelen en als je dan gaat blowen en kwetsbaar bent voor psychoses (wat je vaak zelf niet weet) zijn de gevolgen niet te overzien. Wiet beïnvloedt de genetische kwetsbaarheid voor het krijgen of continueren van een psychose.

Helaas kom ik dit in mijn werk veel tegen bij jonge mensen en dan zijn ze verslaafd en psychotisch geworden voor het eerst in het leven.

Ik pleit niet voor verbieden, maar wel voor bewust gebruik. Vandaar nogmaals mijn vraag; wat doet het kabinet aan de informatievoorziening over blowen voor jongeren?

Mayke IJland, Lochem, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige bij een eerste psychoseteam in de GGZ

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden