kantelmoment 2020Anouk Boone

Die gekozen vrijheid van zzp’ers waar Wiebes het over had bleek een valkuil

Maandelijks geeft de opinieredactie een gastcolumnist een podium op volkskrant.nl. We vroegen enkelen van hen naar het moment van 2020 dat hun de ogen opende. Anouk Boone over de uitspraken van Eric Wiebes over zzp’ers en freelancen.

Anouk Boone
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zei dat ‘veel ondernemers hebben zelf ook een beetje voor een teruggang in inkomsten gekozen’. Beeld ANP
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zei dat ‘veel ondernemers hebben zelf ook een beetje voor een teruggang in inkomsten gekozen’.Beeld ANP

Dit jaar implodeerde het narratief waarmee menig millennial zijn identiteit had ingekleurd: ik onderneem, dus ik ben. Gewapend met fietskrat, draadloze oortjes en lidmaatschap goed voor een flexplek aan de grachten – inclusief vegan smoothie aanbod – was het adagium ‘altijd bereikbaar voor uurtje factuurtje’ een stuk aantrekkelijker dan een vaste baan.

Want flexibele werktijden, je passie volgen en alleen werken met klanten met wie je chemie hebt, prevaleert obviously boven gestructureerde werktijden, matige koffie en, met een beetje pech, niet te volgen boomers naast je aan het bureau. En waarom al je energie stoppen in de waarden van een bedrijf terwijl je ook je eigen waarden kan uitdragen? Juist, daar kan geen pingpongtafel in de binnentuin van een kantoor tegenop.

Maar een pensioen dan? Ver-van-ons-bed-show. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Verplicht wel zo veilig volgens commissie-Borstlap – mais NON, torn niet aan onze vrijheid. Tot die gekozen vrijheid een valkuil werd.

Op 15 maart sloeg minister Eric Wiebes de plank totaal mis in het televisieprogramma WNL Op Zondag, want, zei hij, ‘veel ondernemers hebben zelf ook een beetje voor een teruggang in inkomsten gekozen’. Jazeker, vond onze man van Economische Zaken: zzp’ers hebben bewust risico genomen door te zeggen ‘ik wil geen vast dienstverband’. Quasi heel Nederland met een KvK-nummer en krat op hun stalen ros wist niet waar ze het zoeken moest: hoe durfde hij? Een pandemie valt buiten de marges van het risicogebied, voor wie dan ook.

Wiebes zei dat Nederland, ‘economisch fitter dan welk buurland dan ook’, zpp’ers niet laat stikken, nogal wiedes. Maar daarvoor leek zzp-Nederland op dat moment Oost-Indisch doof, al werden Tozo-aanvragen ingediend nog voordat de inkt droog was.

Inmiddels zijn we negen maanden verder. Een nieuw narratief is geboren: ‘Ik kan een hypotheek krijgen, dus ik ben’. Een vast contract is daarvoor wel zo handig. Freelancen, dat is zo 2019. Kopje medium koffie, anyone?

Anouk Boone is freelance Italië-correspondent voor RTL Nieuws en het FD.

Kantelmomenten 2020

Lily Monori van Dijken over het applaus voor de zorg: We moeten dat applaus juist weer aanzwengelen

Donatello Piras over de laatste zomerse persconferentie van Rutte: Achteraf was het niet verstandig om ons Nederlanders deze zomer zoveel vrijheid te geven

Agnes Cremers over excuses bij Dodenherdenking: Willem-Alexander bewees dit jaar dat een ‘sorry’ van historische betekenis kan zijn

Pete Wu over het Black Lives Matter-protest: ‘Waarom ga jij naar zo’n protest? Je bent toch niet zwart?’

Lammert Waslander over het zomerse huwelijk van Grapperhaus: Hoe zullen we terugkijken op ons gebrek aan eenheid bij het bestrijden van corona?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden