ColumnSheila Sitalsing

Die fijne open bak, die is ook zeer geschikt om divisies te verplaatsen en machinegeweren op te monteren

De door de Nederlandse regering verstrekte pick-ups golden als ‘niet-dodelijke steun’.

Wie steun wil bieden in een gewapend conflict, aan types die zich vrijheidsstrijders noemen, al is het lang niet altijd duidelijk wiens vrijheid ze exact voor ogen hebben, doet ze een groot plezier met schiettuig. En nog veel meer met een fijne Toyota Hilux.

Daarom stuurde de Nederlandse regering, toen ze besloot tot geheime en inmiddels nogal omstreden steun aan rebellen in Syrië, het allercruciaalste: pick-uptrucks. Naast voedsel en matrassen kregen soldaten van onder meer Jabhat al-Shamiya 142 nieuwe pick-ups en 50 tweedehandse, met de groeten van de Nederlandse belastingbetaler. Vooral Toyota’s Hilux, zo ontdekte het tv-programma Nieuwsuur, alsmede Isuzu’s D-Max. Dat laatste bevreemdde mij, want als ik mij in een zandbak dood aan het vechten was, zou ik beslist om een Hilux vragen, en niet om een D-Max. Want waarom genoegen nemen met zilver, als je gratis goud kunt krijgen?

De pick-ups heten ‘niet-dodelijke steun’, maar vraag het aan een willekeurige rebel en hij zal het bevestigen: zonder Hilux heeft dat hele oorlog voeren geen zin. Zonder valt er niks te doden.

Zozeer is de gewone pick-uptruck een allesbepalend onderdeel geworden van de moderne oorlog, waarin nationale legers en een wirwar aan groeperingen elkaar bekampen in wisselende allianties, dat er zelfs een oorlog naar vernoemd is. Het staartje van het conflict tussen Tsjaad en Libië, eind vorige eeuw, is te boek komen te staan als ‘de Toyota-oorlog’. Omdat de Tsjadiërs de strijd voerden vanuit de bak van Hiluxen en Land Cruisers. 

Die fijne open bak, die eigenlijk bedoeld is voor het tuinafval van brave burgermannen, en waar wij als kind soms in mochten, op weg naar een dagje uit, met de wind in je haar en de zon op je schouders  want in het warme hoekje van de wereld waar ik opgroeide, doen ze niet aan hysterische verkeersregels.

Díé bak dus, is zeer geschikt om divisies te verplaatsen en machinegeweren op te monteren. De auto’s zijn wendbaar, onverwoestbaar, zuinig en goedkoop. Overbodig om erbij te vermelden dat in Tsjaad de Toyota’s wonnen. Daarom vecht íédereen met die dingen.

Vorige week zei minister Blok van Buitenlandse Zaken dat de levensduur van de auto’s die ‘we’ aan rebellen schonken ‘6 tot 8 maanden’ zou zijn. Elke Toyotarijder weet dat dit baarlijke nonsens moet zijn, want een Hilux is taaier dan een kakkerlak.

Die dingen zijn vast achterovergedrukt. Verpatst. Rijdt er straks een andere krijgsheer in. Heeft de regering nóg meer uit te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden