Verslaggeverscolumnin Den Haag

Die 1,9 miljard euro van de dividendbelasting zal de mkb’ers een zorg zijn

null Beeld
Ariejan Korteweg

Geen twijfel mogelijk, dit is zíjn congres. Vier, vijf keer het podium van de Grote Kerk op, na Máxima, na Rutte, na Mona Keijzer. Na Heske Groenendaal van Metaglas (‘Wij gaan verder waar anderen stoppen’) en Martijn Peeters van Camptoo (‘Over vijf jaar zijn wij wereldleider’) en Jos Beks van Change Hairstyling (‘Grootste styling voor de kleinste prijs’).

Zo is Jacco Vonhof (49) zelf ook begonnen. Als gesjeesde rechtenstudent die een ladder op een bestelbusje bond en ramen ging lappen. Tien jaar later had hij een schoonmaakbedrijf met honderd man en hij vond er niets aan, omdat hij weinig had met cijfers en slechtnieuwsgesprekken. ‘Ik heb mezelf een baas gegeven en dat was het beste idee ooit.’ Het bedrijf groeide naar 1.500 personeelsleden en Vonhof kreeg tijd voor wat anders. Zoals dit: sinds 1 september is hij voorzitter van MKB-Nederland, belangenorganisatie voor midden- en kleinbedrijf.

Jacco Vonhof: ‘Die 1.9 miljard, die is voor ons.’ Beeld Ariejan Korteweg
Jacco Vonhof: ‘Die 1.9 miljard, die is voor ons.’Beeld Ariejan Korteweg

Na Prinsjesdag was iedereen blij: koopkracht stijgt, ambtenarenlonen gaan omhoog, multinationals worden in de watten gelegd. Iedereen, behalve het MKB. De btw op eerste levensbehoeften ging omhoog, er zijn nog andere belastingmaatregelen die het leven voor de kleine zelfstandige niet lichter maken.

Reden genoeg om Vonhof op te zoeken op zijn nieuwe werkplek: de Malietoren, die MKB deelt met VNO-NCW. Energieke man in zwart overhemd, bij wie de teksten soepel uit de mond rollen. Zoals: hij is niet naar Den Haag gekomen om te snappen hoe het hier werkt, maar omgekeerd: Den Haag moet de rest van Nederland snappen.

Wat ze in Den Haag dan niet snappen, wil ik weten. Vonhof komt met een lang verhaal, waarvan de kern is: in Den Haag draaien ze aan knoppen om een ideaal koopkrachtplaatje te krijgen. Wat ze vergeten: die knoppen werken voor een ondernemer in Noordwijk anders dan voor iemand in de grensstreek. ‘De collectieve lastendruk stijgt, alleen wat minder hard.’ Bovendien: ‘De overheid moet uitblinken in betrouwbaarheid en niet werkende weg de regels veranderen, want dan weet een ondernemer niet waar hij aan toe is en wordt er niet geïnvesteerd.’

Je hebt gesprekken waarvan je tevreden terugkomt, maar later blijkt er niet al te veel memorabels in je schrijfblok te staan. Het omgekeerde gebeurt ook: dat de oogst rijker is dan tijdens het interview leek. De ontmoeting met Vonhof is er een uit de eerste categorie. Aanstekelijke prater, maar met teksten die al strak gepolijst zijn.

Het waarom blijkt een paar dagen later, als duizend mkb’ers bijeenkomen voor hun congres. Vonhof had me als oefenpubliek gebruikt. Veel van wat hij op het congres zegt, komt me bekend voor. Over de eerbiedigende werking die moet uitgaan van wetten en regels. Over het mkb dat kleur op de wangen moet krijgen. Alleen dat André Hazes een van de beste denkers van Nederland zou zijn, is nieuwe informatie.

Er is ook een actueel gegeven: de dividendbelasting die waarschijnlijk gewoon gehandhaafd blijft. Vonhof weet wat ze hier van hem verwachten: ‘Wordt die 1,9 miljard niet daaraan besteed, dan is-ie voor ons.’ Applaus!

Opvallend, de ondernemers die ik op het congres spreek zijn daar helemaal niet zo van overtuigd. ‘Veel ondernemers gaat het gewoon goed’, zegt Ronald de Snoo, eigenaar van Agency No9, firma in digitale marketing. ‘Dan ben je niet zo met die dividendbelasting bezig.’

Ronald de Snoo: ‘Veel ondernemers gaat het gewoon goed.’ Beeld Ariejan Korteweg
Ronald de Snoo: ‘Veel ondernemers gaat het gewoon goed.’Beeld Ariejan Korteweg

Een makelaar vertelt dat de slechte jaren achter hem liggen en de 1,9 miljard hem een zorg zal zijn. ‘De arbeidsongeschiktheidsverzekering is een zwakke schakel. Verder is het hosanna.’ ‘Je wilt gewoon lekker ondernemen, zonder te veel last van regels’, vindt Sayna de Voogd (30), die twee jaar geleden marketingbureau Gouden Ananas begon. ‘Over die 1,9 miljard durf ik niets te zeggen. Een echte ondernemer komt er toch wel, al is het soms tobben.’

We horen Máxima heel deskundige dingen zeggen over klanten die moeten worden betrokken bij het productdesign. We zien staatssecretaris Keijzer, die toch nog twee Volendamse ondernemers – wooncentrum Veerman en slager Runderkamp – in haar toespraak weet te fietsen.

En dan is daar eindelijk Rutte, opgehouden door het afscheid van Alexander Pechtold. Vonhof gaat met hem in gesprek en krijgt een vrije kans: wat mis je in het overheidsbeleid, is de vraag. De nieuwe voorzitter aarzelt: ‘Dan moet ik wat gaan bedenken.’

Op het hoofd van Rutte verschijnt een grijns van oor tot oor. Unilever mag hem dan laten zitten, het midden- en kleinbedrijf staat weer pal achter hem. Toch mooi een paar miljoen ‘waanzinnig hardwerkende Nederlanders’. Of zoals ze hier zeggen: de motor van de economie.

Sayna de Voogd: ‘Een echte ondernemer komt er toch wel.’ Beeld Ariejan Korteweg
Sayna de Voogd: ‘Een echte ondernemer komt er toch wel.’Beeld Ariejan Korteweg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden