LezersbrievenWoensdag 13 november

Dicht de diepe kloof met een jongerenpartij

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 13 november.

Redactie
Leraren demonstreren op de Erasmusbrug in Rotterdam, 6 november 2019. Beeld Raymond Rutting / Volkskrant
Leraren demonstreren op de Erasmusbrug in Rotterdam, 6 november 2019.Beeld Raymond Rutting / Volkskrant

Brief van de dag

Waar ik erg benieuwd naar ben, zijn de statistieken van de kinderen van ministers en Kamerleden van de afgelopen drie ­kabinetten. Waar vooral onderzoek naar gedaan mag worden, is het volgende: hoeveel procent van die kinderen heeft een flexcontract, een huurwoning en een hoge studieschuld?

Waarom ik dat wil weten? Ik denk dat in Nederland het bestuur steeds verder af staat van haar achterban, doordat ze in hun persoonlijk leven niet meemaken wat een doorsnede van de bevolking wel meemaakt.

Een recent voorbeeld is de onderwijsstaking. Het bestuur dacht een mooie polderoplossing te hebben om een staking te voorkomen: we geven een zak met geld en we stellen de oplossing voor een probleem weer even uit. Leraar Jan van der Ven van PO in Actie omschrijft het kort en bondig: de klassen worden groter, de docentenkamers leger. Meer geld alleen is niet de oplossing. Visie wel.

Ik zie een diepe kloof tussen de jongere en de oudere generatie. De jongeren hebben namelijk te maken met de uitwassen van het uitstellen van keuzen door opeenvolgende kabinetten. De ouderen zijn in de meerderheid. Het is tijd voor een echte jongerenpartij die contact heeft met haar achterban.

Marcel Werkman, Groningen

Polderpolitiek

Ik pleit voor terug naar 100 km/u. Het levert ons rust, duidelijkheid, minder files, minder dodelijke ongevallen en minder stikstofuitstoot op. Alleen in Groningen ‘levert het niet veel op, omdat de meeste stikstof daar de grens met Duitsland overgaat’.

Doen we het dan alleen om onze bouw vlot te trekken? Of is een gezond leefklimaat voor alle bewoners van deze aarde belangrijk? Terug naar 100. En zelfs plaatselijk minder als het moet. Dag en nacht en overal.

Joke Romijn, Voorschoten

100 km/u

Afgaande op de filemeldingen tot diep in de nacht aan toe vraag ik mij af of er überhaupt wel plekken zijn op de Nederlandse wegen waar je veel sneller dan 100 km/u kunt rijden. Integendeel, menig automobilist die met een slakkengang en tandenknarsend langzaam rijdend en stilstaand zijn bestemming probeert te bereiken, zou willen dat hij zijn snelheidsmeter op 100 zou kunnen krijgen.

Veel verkeersdeskundigen zijn het erover eens dat het maximum van 100 km/u dat dichterbij brengt. Politiek, waar wacht u nog op?

Corrie van Sijl, Krommenie

Sleepdiensten

In de discussie mis ik de negatieve economische aspecten van de snelheidsbeperking. Shell, Esso en Saoedische sjeiks verliezen 10-20 procent aan omzet. De overheid loopt accijns mis. Bandenverkopers, autoschadebedrijven, sleepdiensten en ambulanceondernemers moeten mensen ontslaan.

Maar Henk en Ingrid hebben minder autokosten. Waren zij de doelgroep van de VVD?

Norbert Dankers, Wijchen

Dorp?

In de krant van 12 november over roetveegpieten en de lokale Sinterklaasjournaals wordt geschreven over de ‘dorpsgrens’ van Elburg.

Elburg is echter een stad(je) en zelfs al langer dan Amsterdam.

Rina Zoet, Utrecht

Uitputtingsslag

Wat ben ik blij met de column van Toine Heijmans. Ik knip hem uit en hang hem ingelijst op het toilet. Mijn man heeft ernstige parkinson. Iedereen vraagt altijd hoe het met hem gaat. Ik heb al 53 jaar chronische gewrichtspijn, maar daar vraagt niemand naar, want daar zie je niets van. Er zijn mensen die wel even luisteren en die bedank ik dan voor de tijd die ze mij hebben gegeven. Dit is nog maar een topje van de ijsberg aan verlies, eenzaamheid, zorg en verdriet. Ik lijd aan uitputting zowel geestelijk als fysiek. Ik merk dat dat ik door dit gevecht mijn incasseringsvermogen tot nul is gedaald.

Iemand zei bij de kassa van een supermarkt dat ik in de verkeerde rij stond. Grof en onbehouwen. Het is niet de moeite waard maar voor mij was het een doodklap.

Ina Tholen, Heemskerk

Klokkijken

Het interview met Annette Dölle, adviseur Amsterdamse brandweer, in de Volkskrant was hilarisch.

Mevrouw Dölle vangt in het interview aan met de tekst: ‘Er valt namelijk wat recht te zetten.’

Midden in het gesprek stokt haar verhaal en moet ze schoorvoetend toegeven dat er natuurlijk mensen zijn die kwaad willen. ‘Ik schat zo’n 20 procent van het korps.’ Precies dat is wat de weggestuurde oud-commandant Leen Schaap constateerde.

Mevrouw Dölle komt dus vertellen hoe laat het is terwijl achter haar een grote klok hangt waarop precies staat hoe laat het is.

Jan Berndsen, Wijk bij Duurstede

Badritueel

Met zeer veel plezier lees ik de stukjes van Paulien Cornelisse op de voorpagina van De Volkskrant. De serie over Japan heeft mijn interesse omdat ik er ben geweest en veel over heb gelezen. De kleine weetjes vind ik het leukst. Neem het badritueel. In Japan wast men zich eerst helemaal goed met zeep, spoelt zich vervolgens af met een doucheslang buiten het bad en gaat pas daarna helemaal schoon het (zit)bad in. Zeepgebruik in het grote bad werd naar ik begreep niet op prijs gesteld. Dit klopt niet met haar wassen in de badkuip. Ik blijf haar met veel plezier lezen, maar ik wilde dit toch even kwijt.

Johanna van den Hoed, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden