Diana Matroos die Buitenhof gaat presenteren laat maar weer eens zien dat het Nederlandse omroepsysteem verouderd is

De ingezonden brieven van zaterdag 21 april

Bureauredactie
Presentator Diana Matroos tijdens haar laatste uitzending van RTL Nieuws, 3 juni 2016.  Beeld ANP Kippa
Presentator Diana Matroos tijdens haar laatste uitzending van RTL Nieuws, 3 juni 2016.Beeld ANP Kippa

Brief van de dag: Verouderd Nederlands omroepsysteem

Diana Matroos gaat Buitenhof presenteren, samen met Paul Witteman (BNN-Vara) en Jort Kelder (Avrotros) en de VPRO is verheugd. Diana blijft haar programma bij BNN presenteren; eerder werkte ze voor RTL.

Deze feiten laten zien dat de publieke omroep, met daarbinnen de omroep­verenigingen, en de commerciële zenders onderling inwisselbaar zijn geworden. Het stelsel met meerdere omroepverenigingen werd (en wordt) verdedigd met het argument dat dit de veel­zijdigheid bevordert.

Dit argument was waarschijnlijk correct in de tijd dat er nog echte zuilen ­waren en men voornamelijk voor eigen parochie preekte. Nu is dit stelsel in zijn tegendeel verkeerd: het bevordert juist de eenzijdigheid. Ze storten zich allemaal op dezelfde zaken.

Een voorbeeld: afgelopen zaterdag ­besteedde Nieuwsweekend van MAX ­aandacht aan het boek van Ruud ­Lubbers. Maandag deed De ochtend op 4 van KRO-NCRV hetzelfde en ik heb er vast nog ­enkele gemist. Een monolithische ­omroep, zoals de ARD of de BBC, zou dat niet doen; op maandag zou men nooit een boek bespreken dat op zaterdag al besproken was.

Het Nederlandse systeem leidt ertoe dat een beperkt aantal onderwerpen en culturele uitingen (literatuur, muziek, et cetera) steeds opnieuw alle aandacht krijgt en dat de rest onderbelicht blijft of zelfs totaal genegeerd wordt.

Een cynicus zou natuurlijk kunnen zeggen dat MAX het boek van Lubbers besprak omdat hij 50-plus was en KRO-NCRV omdat hij CDA’er was!

Chris Caanen, Stein

Ereschuld

In de column van Sheila Sitalsing (20 april) blijft nog een punt onbenoemd: neem die kalifaat-Nederlanders terug, alleen al om de Koerden te ontlasten die met hen zitten opgescheept. Het is een ereschuld aan dappere bondgenoten in de strijd tegen dat verschrikkelijke IS.

Mark Haenen, Nijmegen

Zelf zorgkosten besparen

Goed initiatief van de specialisten uit het Beatrixziekenhuis om de medische kosten omlaag te brengen. ‘Daarbij wordt aan medisch specialisten en huisartsen zelf gevraagd hoe de zorg beter ingericht kan worden.’ Ik lees niets over meedenken door de ­patiënt. Onlangs werd ik vanwege hartklachten door de huisarts doorgestuurd naar het ziekenhuis. Het protocol vereist dat de reis per ambulance gemaakt wordt, terwijl het ziekenhuis een paar ­kilometer verderop ligt, ik zelf naar de praktijk gefietst was en de bus voor de deur van zowel praktijk als ziekenhuis stopt. Kosten: € 729,92 (waarvan € 86 door de patiënt te betalen). Kosten busreis € 1,16. Besparing: € 728,76.

Willem Adema, Malden

De boze wolf

Natuurlijk zijn wolven van harte ­welkom in het aangeharkte tuintje ­Nederland. Wilde natuur, daar gaan we voor. Jammer dat het beest onschuldige schapen de strot afbijt. Blijkbaar is dat dan weer geen dierenleed. Wel leed voor de eigenaar, de schaderegelingen worden alweer opgetuigd. Zou het niet beter zijn die paar wolven af te schieten voordat we ons een zoveelste probleem op de hals halen? Anders gezegd, wordt het niet tijd voor een actiegroep Roodkapje?

Koos Tiemersma, Drachten

Lees verder onder de foto

Roodkapje en de boze wolf Beeld Henk Brands
Roodkapje en de boze wolfBeeld Henk Brands

Netflix

Betaalt Netflix de Volkskrant, columnisten, medewerkers en ingezonden brievenschrijvers voor het vermelden van de merknaam? In de krant van woensdag 18 april: Max Pam pagina 22 twee keer, Aad van den Enden pagina 25 een keer, de Volkskrant pagina 31 een vet­gedrukt artikeltje (telt voor 10 keer?), Bard van de Weijer pagina V10 een keer.

Moet ik het aandeel kopen of Netflix installeren, wat is de bedoeling? Die Lexus koop ik in ieder geval niet zolang dat gebrek niet verholpen is (V10).

Hugo Haarbosch, Amsterdam

Zauberflöte

Met verbazing las ik dat Lotte de Beer Mozarts Zauberflöte heeft herschreven. Het stuk zou seksistisch en racistisch zijn. Uiteraard staat het iedereen vrij een opera wel of niet uit te voeren. Maar om een meesterwerk van Mozart en de librettist Schikaneder compleet om te schrijven is bizar! Overigens adviseer ik Lotte de Beer nooit opera’s van Wagner, Verdi, Bizet of andere componisten te beluisteren. Anders heeft ze nog heel wat te herschrijven!

Martin van der Brugge, Leiden, dirigent

Vooruitgang is een vreselijke zaak

Complimenten voor de onafhankelijke commissie-mer en alle anderen die ­betrokken zijn bij de vluchten van en naar Lelystad Airport. Eens te meer bevestigen ze het gelijk van de Amerikaanse filosoof William James die ooit schreef: ‘Progress is a terrible thing’.

Heel rijk aan natuurschoon is Nederland niet, op enkele uitzonderingen na, zoals het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Weet je wat, dacht de Vooruitgang. We plannen per april 2020 een aanzienlijk aantal vluchten dwars over het Park om er de rust voorgoed te verstoren. Dat zal ze leren, de duizenden halfgare natuurliefhebbers. Een wekelijk geniaal idee!

A. Lammers, Otterlo

Farce

Dus als ik het goed begrepen heb, ‘werkt’ een milieu-effectrapportage (mer) als volgt:

1. Bereken de verwachte overlast van een omstreden plan (de uitbreiding van vliegveld Lelystad).

2. Maak aannemelijk dat je de somme-tjes goed hebt uitgevoerd.

3. Kloppen de berekeningen? Dan is het plan goedgekeurd!

De verwachte (forse) overlast zelf doet er kennelijk niet toe; deze wordt alleen nog terloops genoemd als aandachtspuntje.

Hoe kunnen we zo’n farce in hemelsnaam serieus nemen?

Richard Rasker, Enschede

Vliegroutes

De tekening over in- en uitgaande vliegroutes behoeft enige aanvulling. Anders dan op Schiphol is er bij Lelystad slechts één baan. De tekening schetst alleen de opstijgingen en landingen naar het noordoosten, terwijl de heersende winden meestal westelijk zijn. Omdat vliegtuigen in principe opstijgen en landen tegen de heersende wind in, zullen de vliegbewegingen overwegend plaatsvinden in zuidwestelijke richting. Daar komt nog bij dat bij een harde dwarswind door het overschrijden van de vlieglimieten de baan niet gebruikt zal kunnen worden.

R.H.Bakker, Badhoevedorp

Laagvliegen

In de berichtgeving over de uitbreiding van vliegveld Lelystad wordt steevast ­gemeld dat het zogenaamde laagvliegen slechts tijdelijk zal zijn omdat er na de herindeling van het luchtruim vanaf 2023 geen noodzaak meer is om laag te vliegen.

Kan iemand mij uitleggen waarom het herindelen van het luchtruim zo gruwelijk lang moet duren? Zet een paar knappe koppen bij elkaar, dan moet dat toch in een paar maanden gepiept zijn? Of ben ik nou zo dom?

Norbert Duif, Wageningen

En het klimaat dan

Waar blijft in de discussie over Lelystad de klimaatdoelstelling? De prijs van vliegen moet eerst realistisch worden. Dat zal de groei zeker remmen en dan kan Schiphol nog jaren mee.

Rob Legdeur, Holten

Sander de Hosson troostte ons

Wat weet mevrouw Daniela Hooghiemstra eigenlijk van kwetsen? Zij heeft ons in ieder geval diep gekwetst met haar mening over het boek van longarts.

Sander de Hosson: ‘Ik word toch liever ouderwets vernederd,dan in sterfporno vereeuwigd.’ Schandalig!

Als ervaringsdeskundigen hebben mijn man en ik troost gevonden in de bundel van Sander de Hosson, wiens ­bedoelingen nou net staan voor datgene waar mevrouw voor pleit. Dat deze arts voor proza kiest verdient lof. Een breed publiek krijgt op deze manier een ­inkijkje in de rauwe werkelijkheid.

Hij beschrijft wat met geen pen te beschrijven is! En hij doet dat met respect, wat ik bij deze mevrouw mis.

Onze zoon kreeg ook longkanker en hij en wij hadden in minder dan een jaar een goede band met zijn oncoloog, die uiteindelijk ook wel eens geraakt was door de situatie. Dat troostte ons, zo ­iemand is je steun en je toeverlaat, het zijn gelukkig óók mensen.

Jarenlang deed ik nachtzorg bij terminale patiënten, ik ken de verhalen van de families, hun gevoeligheden door wat hen overkomt. Sander de Hosson laat zien hoe je hen bij de hand neemt en probeert helend bezig te zijn bij een harde boodschap.

Hilda de Waard, Hellevoetsluis

Ajax

Willem Vissers beëindigt zijn mooie­ ­beschouwing over Ajax met de constatering: ‘Zeker is dat de start van het nieuwe seizoen meteen ­onder hoogspanning staat als Ten Hag blijft.’

‘En als hij niet blijft, ook’, dacht ik er direct achteraan.

Jan Brilman, Groningen

Evolutie

Als mensen maar lang genoeg vissen onder water, veranderen ze na een paar millennia vanzelf in walvissen. Poolkapbewoners worden ijsberen. Aldus werkt de evolutie van de mens, zo stellen onderzoekers. Maar wat als mensen de godganse dag naar het scherm van hun smartphone kijken, of vanaf hun bureaustoel naar een computer staren? Dat levert vast kleinere hersentjes op en steeds meer vet dan spieren. Dus mensen als Mona-toetjes.

Eric Baars, Haarlem

Wijn

Ik drink regelmatig een lekker glaasje wijn, want in Utrecht wonen verkort je leven toch al een stuk meer in verband met de fijnstof. De invloed van wijn valt in het niet, dan maar genieten. Proost!

Corne Smiesing, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden