COLUMNIonica Smeets

Deze leuke dingen kun je óók met 1,1 miljard doen (als serieus onderzoek toch niet je doel is)

null Beeld
Ionica Smeets

‘Mensen zeggen na afloop dat ze een fantastische dag hebben gehad en zo’n bijeenkomst hebben gemist. We maken leuke dingen mogelijk.’ Aldus onze demissionaire minister van Volksgezondheid, die 1,1 miljard reserveerde voor experimenten met toegangstesten. De geplande Oranjedag in Breda werd afgeblazen na een storm van kritiek. Waarom moest het allemaal zo duur? Was het wel verstandig om op dit moment met zoveel mensen bij elkaar te komen? En waarom rammelde alles aan de onderzoeksopzet – voor zover we die überhaupt mochten zien?

Maar daar ga ik niet over schrijven, ik ga het lekker over leuke dingen hebben. Daarom heb ik uitgerekend wat je met 1,1 miljard kunt doen als serieus onderzoek toch niet je doel is. Hoe kun je mensen met dat bedrag één of meer fantastische dagen bezorgen? Een dagje Keukenhof of een concert zijn wel erg voor de hand liggende ideeën, terwijl je voor een miljard ook eens wat gekkers kunt doen.

Banksy kan bijvoorbeeld in elk van de 352 Nederlandse gemeenten een muurschildering komen maken à ruim 3 miljoen euro per stuk. (Al zal hij dat wel weer te commercieel vinden.)

Of je kunt topvoetballers als Kylian Mbappé, Neymar en Philippe Coutinho opkopen en cadeau geven aan FC Volendam.

Je kunt ook in navolging van een personage in Ellen de Bruins dystopische roman Kraaien in het paradijs een reeks Pleinzicht-cafés kopen die vanaf een plein bestellingen bezorgen op vliegende Perzische kleedjes (met een drone eronder, ook handig voor thuisbezorgingen met een feestelijk Efteling-gevoel). Als je 4 miljoen euro per café nodig hebt, kun je 275 Nederlandse pleinen van zo’n Pleinzicht voorzien.

Het team van Promenade kan dertig jaar lang elke avond een uitzending maken.

Of stel dat je mensen wilt laten zwemmen in geld, zoals oom Dagobert. Als we een bescheiden zwembad van 10 bij 5 meter nemen met een laag munten van 2 meter diep, dan is de inhoud daarvan 100 kubieke meter. Munten nemen pakweg 54 procent van de ruimte in als je ze er willekeurig ingooit, dus dan heb je 54 kubieke meter aan munten nodig. Het volume van één euromuntje is ongeveer één kubieke centimeter en met een slordige 54 miljoen euromunten kun je zo’n zwembad vullen. Met 1,1 miljard kom je op twintig van dit soort zwembaden. Of je doet er 19 en gebruikt het geld dat je overhoudt om een loterij te organiseren waaraan alle Nederlanders automatisch meedoen en waarbij je een uurtje geldzwemmen of een leuke kamerplant kunt winnen.

Heb je met Oud en Nieuw weleens de extreem spectaculaire vuurwerkshow van Sydney gezien? Daarvan kunnen we er tot half december 2021 elke avond één organiseren – door heel Nederland.

Je kunt ook iedere Nederlander een borrelbox sturen met voor 60 euro aan lekkere drankjes en hapjes. Vervolgens kruipt op Koningsdag iedereen tegelijk achter de Zoom, praat je met wat willekeurige andere Nederlanders en werk je gebroederlijk de inhoud van die box weg.

Ten slotte zou je ook 55 miljoen Pfizer-vaccins kunnen bestellen en wat je daarvan in Nederland niet nodig hebt, schenken aan een land dat minder rijk is. Maar ja, wie zou je daarmee nu een fantastische dag bezorgen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden